Trgovanje z dolgom beltinske župnije

Majda Horvat, Vestnik
24.12.2019 12:44

Gospodarska uprava proučuje položaj in išče rešitve. V igri 1,17 milijona evrov. NLB terjatev avgusta 2017 prodala finančni družbi Ledava, ta pa oktobra letos skladu Alfi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ravnatelj nadškofijske gospodarske uprave je sporočil, da proučujejo položaj in iščejo možne rešitve.
Natasa Juhnov

Župnija Beltinci je z namenom gradnje doma za starejše oktobra 2006 ustanovila gospodarsko družbo Doum. Ta je potem pri NLB najela posojilo za skoraj celotno naložbo, ki je bila vredna približno pet milijonov evrov. Objekt je bil zgrajen za 76 stanovalcev, zdaj je v njem 85 postelj, Dom Janka Škrabana, ki je vrata odprl aprila 2008, pa je posloval v okviru Zavoda sv. Cirila in Metoda, ki je tudi nosilec koncesije, ter družbi Doum plačeval najemnino.

Banka ugodno prodala

Poslovanje doma ni bilo lahko, saj se je gradnja začela, ne da bi imeli za delovanje sklenjeno koncesijo, finančne težave pa so se v zadnjih letih samo še stopnjevale. To je pripeljalo tudi do zaostankov pri plačevanju obveznosti do banke. NLB je zato terjatev do družbe Doum v začetku avgusta 2017 prodala investicijski družbi Ledava, ki ima poslovni sedež v Ljubljani.

O dolgu skladu Alfi in o nadškofiji

Konec oktobra letos je prišlo do nepričakovanega zasuka. Ledava je prodala terjatev do Douma v višini skoraj 1,2 milijona evrov skladu Alfi, s katerim je tudi lastniško povezana. Alfi je v tuji lasti in v tem trenutku velja za najpomembnejšega kupca slabih posojil na slovenskem trgu (njegov zadnji v javnosti odmevnejši nakup je bil prav tako oktobra, ko je sklad postal tretjinski lastnik terjatev skupine Tuš).
Zaradi tega posla so se v javnosti že pojavile informacije, da je bila s tem v reševanje beltinske župnije zaradi njenih naložb povlečena tudi ljubljanska nadškofija oziroma Rimskokatoliška cerkev. Na vprašanje, ali med skladom Alfi in Nadškofijo Ljubljana res potekajo pogovori o načinu reševanja finančnega dolga, nam je ravnatelj nadškofijske gospodarske uprave Blaž Gregorc odgovoril: "Škofije si med seboj znotraj Katoliške cerkve na Slovenskem solidarnostno pomagajo ob izpolnjevanju določenih pravil, ki veljajo za določeno problematiko oziroma odprta vprašanja. V skladu s tem proučujemo situacijo v Župniji Beltinci in iščemo možne rešitve."

Reševanje, ki je propadlo

Finančne težave je še pred svojim odhodom iz Beltincev hotel rešiti tudi župnik Alojz Benkovič, ki je bil ves čas oziroma do 12. septembra 2019 tudi direktor družbe Doum. Zadnje dni avgusta se je povečal osnovni kapital s 505 na 601 tisoč evrov. Predtem sta osnovni kapital tvorila kotlovnica na biomaso in konverzija terjatev, nazadnje pa so na Doum prenesli še dve zemljišči, na katerih stojita dom starejših in kotlovnica. Benkovič je ob svojem odhodu iz župnije za naš medij povedal, da je bilo treba to izvesti zaradi novega dogovora o reprogramiranju bančnega posojila, torej za zavarovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta