V kolesarskem klubu Ocean Orchids prvič pripravili krvodajalsko akcijo

Damjana Nemeš Damjana Nemeš
03.09.2022 06:00

Njihov član Marjan Sočič je dragoceno življenjsko tekočino daroval že stotič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prve krvodajalske akcije kluba se je udeležilo 15 članov.
Damjana Nemeš

Darovanje krvi je ena najbolj humanih oblik pomoči sočloveku. Tega se zavedajo tudi v dobrovniškem kolesarskem klubu Ocean Orchids Cycling Team, zato so pred dnevi za svoje člane organizirali prvo krvodajalsko akcijo. Pobudnik je bil njihov član Bojan Kučan iz Šalovcev, k ideji pa ga je spodbudil pogovor z zdravnico na murskosoboškem oddelku za transfuzijsko medicino, ko je tam v preteklosti daroval kri.

"Pogovarjala sva se o mojem športnem udejstvovanju, takrat pa je zdravnica pripomnila, da še noben kolesarski klub ni organiziral skupinske krvodajalske akcije. Obljubil sem ji, da se bomo v klubu o tem pogovorili," pove Kučan. In obljubo je tudi izpolnil. Na rednem občnem zboru je idejo o krvodajalski akciji predstavil članom kluba, ti pa so jo soglasno podprli. Zavedajo se namreč, da so kot kolesarji v prometu ena ranljivejših skupin in je lahko njihovo življenje kadar koli ogroženo. "Zadostne količine krvi pa so nujne za reševanje življenj," dodajajo v klubu, ki združuje približno 90 rekreativnih kolesarjev iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

Krvodajalske akcije v Murski Soboti se je udeležilo 15 članov kluba. Kar enajst jih je najpomembnejšo življenjsko tekočino darovalo prvič, nekateri pa so pri tem že rekorderji. Kučan je kri daroval sedemdesetič, prvič jo je kot vojaški nabornik. Marjan Sočič iz Murske Sobote, ki je član kluba pet let, pa jo je daroval že stotič. "Dober zgled sem imel doma, saj smo s staršema in bratom redno hodili darovat kri. Sam je doslej še nisem potreboval, vsekakor pa je misel na to tudi eden od razlogov, da sem že stotič na transfuzijskem oddelku in da sem ne nazadnje že stotič posredno pomagal sočloveku. To bom počel še naprej, če mi bo le zdravje služilo," je povedal 56-letnik.

Tudi v klubu so se odločili, da njihova prva krvodajalska akcija ni bila zadnja, saj je bil odziv članov dober. "Sicer smo to želeli opraviti že v začetku leta, ko še ni kolesarske sezone, vendar nas je naš član Sočič prosil, da bi akcijo organizirali ob njegovem stotem darovanju. Njegovo željo smo izpolnili, saj v klubu stremimo h kolegialnosti in solidarnosti," so še dejali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta