V novem objektu Mensana vse več težav

Timotej Milanov Timotej Milanov
20.03.2019 17:15

Težave pri menjavi čistilnega servisa, stanovalci opozarjajo tudi na zalito klet ob deževju. Investitor odgovarja, da so imeli vse določeno v pogodbah ob nakupu stanovanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kupci stanovanj v Mensani še vedno niso zadovoljni.
Nataša Juhnov

V stanovanjskem delu Mensane v Murski Soboti spet prihaja do kratkih stikov. Kot nam je povedala ena od stanovalk, ki ne želi biti imenovana, se poleg drugih težav tokrat zatika okoli čiščenja objekta. Tudi sama je, tako kot marsikateri stanovalci v bloku, za nakup stanovanja prodala hišo, da bi starost brezskrbno uživala v nepremičnini z nižjimi vzdrževalnimi stroški. A to so ji po njenih besedah preprečili že visoki stroški čiščenja objekta, ki ga je izvajal Zavod Mensana, ki zaposluje invalide. Kot pravi, so morali plačevati tudi do 15 evrov na mesec za čiščenje. "Od vsega začetka je bila cena previsoka, zato smo iskali cenejše možnosti," pravi.
Zavod Mensana, v katerem je direktor Goran Miloševič, sicer tudi soboški svetnik SD, je v lasti socialnega podjetja Mensana, ki izvaja določene programe v poslovnem delu objekta. Upravnik objekta - bodonska družba Ventta se je z Mensano dogovorila za nižjo ceno, a tudi s to niso bili vsi zadovoljni, zato so še naprej iskali novega izvajalca. Našli so čistilni servis Lipko iz Filovcev, zato so prekinili pogodbo z Mensano.

Ni ne sušilnice ne kolesarnice

A začele so se nove težave, ko so prišle nove čistilke, so ugotovile, da v stavbi ni priključka za vodo. Ta je namreč v poslovnem delu, ki ga obvladuje Mesana. Upravnik stavbe je urgiral, a je od Mensane dobil odgovor, da ti prostori ne morejo biti prosto dostopni. "Vse je stvar dogovora, ne pripada pa jim nekaj kar tako. To se morajo stanovalci dogovoriti z upravnikom," pravi Miloševič. Tako bodo morali zdaj narediti priključek za vodo v stanovanjskem delu objekta, kar naj bi stanovalce stalo od 30 do 50 evrov na stanovanje, dotlej čistilkam dostop do vode omogoča ena od stanovalk v svojem stanovanju. Stanovalci pa se posvetujejo z odvetnikom, kako bi si lahko povrnili stroške, ki jih bodo imeli.

Družbenik odhaja

Projekt gradnje objekta Mensane je vodilo javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), ki je v lasti pomurskih občin, izvajalec del pa je bil Kolektor Koling. Direktor Ceropa Franc Cipot zavrača očitke o prevzemnih zapisnikih. "Tovrstni zapisniki se naredijo, če se kupec in prodajalec tako dogovorita, če pa se nekdo želi hitro vseliti brez zapisnika, kasneje pa se odloči, da tega vseeno želi imeti, ker bi mu koristil zaradi uveljavljanja ugovorov v zvezi z zamudo in podobno, pa je to povsem druga težava."
Franc Hanžekovič iz Ventte pravi, da iz notarskih zapisnikov kupo-prodajnih pogodb, ki jih je pregledal, ne izhaja, da bi bili v njih določeni priključek za vodo v skupnih prostorih, kolesarnica in sušilnica. Kot še pojasni, je sušilnica res v poslovnih prostorih Mensane, saj je bilo verjetno sprva mišljeno, da bodo stanovalci tam opravljali tovrstne storitve, prav tako v stavbi ni kolesarnice. Dodaja, da so etažni lastniki vedeli, kaj je v pogodbah. Potrjuje, da se ob deževju pojavlja voda v kleti in da izvajalec sanira nastalo situacijo. Cipot pravi, da nima informacij o vodi v kleti in da tega ne verjame. Za vse druge pritožbe v zvezi s priključkom za vodo, sušilnico in kolesarnico nas je napotil na upravnika stanovanj. "Kupci stanovanj so imeli vse napisano v pogodbah, ki so notarsko overjene, če pa zdaj želijo, da bi bile stvari drugačne, se morajo to dogovoriti z upravnikom."
Mensano zapušča eden od družbenikov - zavod Korak naprej, ki je v stavbi izvajal svoje aktivnosti v sklopu Centra ponovne uporabe. "Izstopajo na lastno željo, ugotovili so, da je njihov program drugačen od tega, ki se izvaja v Mensani. Iščemo drugega partnerja, ki bo nadomestil njihovo dejavnost," pravi Cipot. V Koraku naprej pojasnjujejo, da so se za odhod odločili zaradi naraščajočih stroškov v objektu, prav tako so se odločili za izstop iz družbe, v kateri imajo desetodstotni lastniški delež. Največji družbenik v socialnem podjetju Mensana je Cerop, ki ima 49-odstotni lastniški delež, poleg tega so v Mensani družbeniki še socialno podjetje Mozaik, ki ga vodi Ines Kranjec, direktorica Mensane, socialno podjetje Korak naprej, ki izstopa, društvo Zeleni rudnik z Vaneče in društvo za razvoj podeželja Pomelaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta