V Osnovni šoli Beltinci podelili certifikate za znanje nemščine

Ines Baler, Vestnik
15.06.2024 06:00

V mednarodnem projketu je sodelovalo 49 učencev. Obiskala jih je nemška veleposlanica v Sloveniji Natalie Kauther.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Certifikate, ki dokazujejo znanje nemščine, je prejelo 49 učencev OŠ Beltinci.
OŠ Beltinci

Osnovna šola Beltinci je tudi v tem šolskem letu sodelovala v mednarodnem projektu Šole - partnerji prihodnosti. Ta poteka na pobudo nemškega zunanjega ministrstva in v sodelovanju z Goethe inštitutom Ljubljana. V minulem tednu sta šolo obiskali nemška veleposlanica v Sloveniji Natalie Kauther in direktorica omenjenega inštituta Alix Landgrebe ter podelili certifikate, ki so jih učenci pridobili za opravljene izpite v znanju nemščine na nivoju A1.

Kot je pojasnila učiteljica nemščine in koordinatorica projekta Lidija Pelcl Mes, je izpit opravljalo 49 učencev od 6. do 9. razreda. Sestavljen je bil iz pisnega in ustnega dela, učence sta izpraševali Vera Fortshuber in Irena Golobič iz Goethe inštituta. "Opravljanje izpita je vedno neki dogodek, čuti se vznemirjenje," pravi sogovornica, ki doda, da so ga opravljali tako tisti, ki se nemškega jezika učijo kot prvi jezik, kot tudi tisti, ki ga imajo kot izbirnega. Pri pouku se učijo splošnih tem, nekaj priprav pa so opravili tudi zunaj šolskega urnika. Vsi učenci so bili na izpitu uspešni in tako prejeli certifikat, ki se imenuje Fit in Deutsch 1. Podelitve so se ob prisotnosti ravnateljice Matejke Horvat udeležili še Suzana Ramšak iz murskosoboške enote Zavoda za šolstvo Republike Slovenije, Eva Geršak z nemškega veleposlaništva in direktor občinske uprave Občine Beltinci Borut Balažic.

Učenci so pripravili tudi krajši kulturni program in se tako veleposlanici, ki je prvič obiskala šolo, tudi predstavili. Beltinska šola je v projekt vključena že šestnajsto leto, izpite izvajajo deset let, v minulih letih so jih tudi na stopnji A2. Prejeti certifikati so mednarodno priznani, opravljanje izpita je navadno treba plačati, ker pa je šola vključena v projekt, so jih učenci lahko opravljali brezplačno. Goethe inštitut podpira šole pod svojim okriljem pri uvajanju nemščine kot šolskega predmeta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta