Za župana Romana Leljaka pobuda za referendum nedopustna, civilna iniciativa Radenci odgovarja: Leljak spet zavaja

Marina Vrbnjak, Vestnik
21.07.2021 16:15
Teden dni po tem, ko je prvopodpisani Franc Vukajč na občino Radenci vložil pobudo volivcem za razpis referenduma glede preimenovanja Titove ceste, je občina izdala obvestilo župana. Civilna iniciativa Radenci ocenjuje, da so navedbe župana Romana Leljaka neposreden napad na ustavne in druge pravice občanov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesta osamosvojitve Slovenije - kako se bo imenovala ulica na koncu?
Marina Vrbnjak

Občina Radenci prereka navedbo pobudnika, ko ta trdi, da je župan prezrl pravni interes občanov oziroma stanovalcev ulice na način, da navedenega dejstva ni posredoval občinskemu svetu, temveč je na sejo posredoval zgolj mnenje dvočlanske komisije. Kot so pojasnili, je bila imenovana tričlanska komisija, ki je vodila formalni postopek, prav tako pa je občinski svet na seji brez pripomb potrdil predlog odloka. Kot še ugotavlja župan Roman Leljak, naj bi bila pobuda volivcem za razpis referenduma s 13. julija nedopustna, saj po njegovem vsebuje protiustavno vprašanje. "Pobuda namreč zahteva, da bi volivci na referendumu odločili, ali naj se ne uveljavi odlok z dne 30. 6. 2021. Navedeni odlok spreminja ime ulice, ki se je do sedaj imenovala Titova cesta. Gre za odpravo ustavne neskladnosti, saj je ime Titova cesta protiustavno," pojasnjuje župan.

"Z referendumom vsem žrtvam sistema, ki ga je vodil Josip Broz - Tito, povzročamo novo škodo, ponovno postajajo žrtev sistema in jim ponovno dajemo občutek krivice, pa četudi so v tem času že krivice sodno ali kako drugače odpravljene materialno ali nematerialno. Referendum v tem primeru povzroča nove krivice in nove žrtve. Na drugi strani občani, ki se jim niso godile krivice v SFRJ, ki jo je vodil Josip Broz - Tito, s tem, da se referendum ne dovoli, ne izgubijo nobene človekove pravice, ki bi kršile njihovo dostojanstvo, njihovo ime, izgubijo samo politično pravico odločati," je še obrazložil. Župan tako meni, da kakršnakoli razprava in tehtanje med ustavno neskladnim imenom sporne ceste in pravico do referenduma pobudnika ne more biti utemeljena in dopustna. "Odlok z dne 30. 6. 2021 je namreč odpravil stanje, v katerem so bile žrtve jugoslovanskega totalitarnega sistema dnevno izpostavljene spominom na trpljenje in ponižanje," je še zapisano. Po presoji župana Leljaka je tako izvedba predlaganega referenduma v neskladju z ustavo.

Titova cesta - oznaka prej
Marina Vrbnjak

Franc Vukajč, ki je v imenu Enotnih za občino Radenci 13. julija predal zahtevo 288 občanov za razpis referendum na sedežu občine, je povedal, da se bodo pritožili na upravno sodišče, glede na razplet pa po potrebi tudi na ustavno sodišče. "Leljak spet na veliko zavaja, prav to, kar pripisuje nam, da so naša dejanja neskladna z ustavo, zakoni, resolucijami Evropskega parlamenta, dela sam," je dejal Vukajč. "Ni ga župana na vsem širnem svetu in ne v državi Republiki Sloveniji, ki bi tako sistematično kršil pravico svojih občanov do referenduma, kot to počne župan občine Radenci Roman Leljak. Kot lokalni oblastnik s pomočjo popolnoma njemu podrejenih koalicijskih svetnikov občinskega sveta večkrat zaporedoma krši pravico občanov, državljanov do najvišje oblike demokratičnega odločanja na referendumu, kljub dejstvu da ga je dvakrat zavrnilo Upravno sodišče in trikrat Ustavno sodišče RS. "Župan zavaja volivce, da je pobuda protiustavna in nedopustna, protiustavno naj bi bilo referendumsko vprašanje, govori o ustavni neskladnosti z imenom Titova cesta, z referendumom bi se naj povzročala nova škoda in bi naj nekateri postali ponovno žrtve sistema (zaradi že odpravljenih krivic?), da kakršnakoli razprava in tehtanje med ustavno neskladnim imenom Titove ceste in pravico do referenduma pobudnika ne more biti utemeljena in dopustna," še odgovarjajo v Civilni inicativi Radenci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta