Župan Jevšek morda znova na volitve

Timotej Milanov Timotej Milanov
06.02.2019 16:45

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je med evidentiranimi kandidati Socialnih demokratov za volitve v Evropski parlament, če bi bil kandidat in nato še izvoljen, bi morali Sobočani ponovno voliti župana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Hoblaj, Aleksander Jevšek in Dejan Židan po zmagi na zadnjih lokalnih volitvah
Nataša Juhnov

Politične stranke snujejo liste kandidatov za volitve v Evropski parlament, ki bodo maja letos. Na listi Socialnih demokratov bi se lahko znašel tudi župan mestne občine Murska Sobota (MOMS) Aleksander Jevšek, ki je med evidentiranimi kandidati stranke. Kot pojasnjuje, je bil evidentiran kot član predsedstva stranke, saj so za zdaj za listo kandidatov za evropske poslance evidentirani vsi člani predsedstva, ministri in poslanci stranke. Kmalu bodo med njimi izbrali osem kandidatov, ki bodo na strankini listi, prav tako bo znan vrstni red kandidatov. Na vprašanje, kako sam vidi možnost kandidature na evropskih volitvah, Jevšek odgovarja: "Glede na prepoznavnost lahko dosti pripomorem k temu, da bosta v Evropski parlament izvoljena dva strankina kandidata. Prav tako menim, da bi bilo dobro in koristno, da Pomurje dobi evropskega poslanca."

Proces po lokalnih volitvah

Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan pravi, da bo stranka predvidoma naslednji teden določila dokončno listo kandidatov in njihov vrstni red na njej, pri tem na neki način ne pušča dvoma o tem, da bo nosilka liste dosedanja evropska poslanka SD: "V tem trenutku je znano, da je Tanja Fajon človek, ki ima ugled v stranki in v politični javnosti na ravni Evropske unije." Na vprašanje, ali imajo že pripravljen scenarij, če bi bil Jevšek izvoljen za evropskega poslanca, Židan odgovarja: "Evidentiranih imamo več kot 80 prepoznavnih posameznikov. Med njimi je v vsakem primeru tudi Aleksander Jevšek kot zelo ugleden župan v širšem slovenskem prostoru. Ljudje se bodo na koncu sami odločili, koga bodo obkrožili, tudi zato, ker imamo pri evropskih volitvah preferenčni glas. Tudi sedanja evropska poslanka Tanja Fajon je bila izvoljena s preferenčnimi glasovi, tako da bi bilo v tem trenutku še prehitro ugibati, kdo bo izvoljen." Židana smo še vprašali, ali so v stranki že pred lanskoletnimi lokalnimi volitvami vedeli za možnost, da bo Jevšek kandidiral za evropskega poslanca. "Ta proces se je začel po lokalnih volitvah, evidentirano je bilo celotno predsedstvo stranke, v katerem je tudi župan Jevšek," odgovarja Židan.

O morebitnih nadomestnih volitvah

Morebitni uspeh Jevška na evropskih volitvah bi pomenil tudi nadomestne županske volitve v MOMS, ki pa ne bi bile novost na soboški lokalnopolitični sceni. V mestni občini Murska Sobota so že bile nadomestne županske volitve leta 1997, potem ko je bil tedanji župan Andrej Gerenčer izvoljen za poslanca v državnem zboru. V prvem krogu je takrat slavil Ivan Obal, ki pa je moral v drugem krogu priznati premoč Antonu Slavicu, ki je mandat suvereno potrdil na rednih lokalnih volitvah leto kasneje. Naslednjič so bile nadomestne županske volitve leta 2004, ko je iz osebnih razlogov z mesta župana odstopil Slavic. Za župana so se takrat pomerili Rudolf Horvat, Slavko Švenda in Anton Štihec, ki je zmagal s 57 odstotki dobljenih glasov. Štihec je nato zmagal še na dvojih naslednjih rednih lokalnih volitvah v letih 2006 in 2010. Štihec, ki že na zadnjih lokalnih volitvah ni kandidiral za župana, danes pojasnjuje, da ga ponovna kandidatura ne zanima niti v primeru nadomestnih volitev, o katerih pravi: "Ta scenarij se ne bo uresničil, saj Jevšek nima nobenih možnosti za izvolitev na evropskih volitvah. Pri Socialnih demokratih forsirajo gospo Tanjo Fajon, torej bi bila njegova kandidatura bolj reklama zanjo glede na to, da je župan mestne občine."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta