Župnik Alojz Benkovič ostaja suspendiran

Damjana Nemeš Damjana Nemeš
28.07.2021 15:15
Na enoletno bivanje v cistercijanski opatiji Stična se po preklicu duhovniških pravic ni odpravil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Alojza Benkoviča še velja dekret o umiku iz beltinske župnije. Foto: Arhiv Vestnika
Arhiv Vestnika

Župnik Alojz Benkovič, ki so mu bile lani s škofovim dekretom preklicane duhovniške pravice, ostaja v smislu kan. 1331 Zakonika cerkvenega prava še naprej v suspenzu. Ta ga je doletel, ker naj bi bil zavrnil odločbo preklica duhovniških pravic z dodanim kazenskim predpisom, ki mu je nalagal enoletno bivanje v cistercijanski opatiji Stična. Že takrat je Benkovič ostro zavrnil ta navajanja, pojasnil je, da je le zaprosil za dopolnitev izdane odločbe, ker po njegovem mnenju ni bila popolna. Kot nam je pojasnil nekdanji župnik na Cankovi in v Kuzmi, se na enoletno bivanje v Stično ni odpravil, drži pa, da se je pritožil na škofov dekret. "Postopki tečejo v skladu z zakonikom cerkvenega prava. Na odločitev še vedno čakam, od takrat pa se ni zgodilo čisto nič. Z mano od takrat pristojni niso spregovorili niti besede, zato niti ne vem, kaj bo v prihodnje," tako Benkovič. S škofovim dekretom mu je bila namreč preklicana tudi pravica do javnega maševanja, pridiganja, spovedovanja ter delitve drugih zakramentov in zakramentalov, zato je že vse od takrat brezposeln, kakor je povedal. "Moj položaj je trenutno nikakršen. Ne ukvarjam se z ničimer drugim."

V lani izdanem dekretu je bilo še zapisano, da bo škof ocenil, kolikšno je bilo oškodovanje beltinske župnije, ki jo je Benkovič vodil pred premestitvijo na Cankovo in v Kuzmo, ta dolg pa bi moral potem poplačati s svojim premoženjem. Na naše poizvedovanje, ali je v zvezi s to odločitvijo znanega kaj več, župnik odgovarja, da o tem ne ve nič. "Kot rečeno, se od lanskega leta ne dogaja nič, prav tako na žalost ne vem nič, kaj bo v prihodnje. Kljub nastalemu položaju pa o izstopu iz duhovništva ne razmišljam," je sklenil župnik. Za komentar smo zaprosili tudi pristojne na Škofiji Murska Sobota, vendar odgovora še nismo prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta