(FOTO) Poslovila se je zvezdnica legendarne serije, ki je spremenila svet. Zaradi nje je televizija postala strpnejša

D.Ži
01.08.2022 09:50

Kako nepojmljivo se danes zdi, da je televizijska vloga za temnopolto žensko nekoč bila nekaj revolucionarnega. Nichelle Nichols je premikala meje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nichelle Nichols, igralka, najbolj znana po vlogi poročnice Nyote Uhura v Zvezdnih stezah, je umrla v starosti 89 let. Novico o njeni smrti je na družbenih omrežjih objavil sin Kyle Johnson.

Profimedia

"Z žalostjo vas obveščam, da luč našega nebesnega svoda ne sveti več tako kot že toliko let. Sinoči je zaradi naravnih vzrokov umrla moja mama Nichelle Nichols. Toda njena svetloba, kot starodavne galaksije, ki smo jih šele zdaj videli prvič, bo ostala z nami in za prihodnje generacije, da bomo v njej uživali, se iz nje učili in navdihovali," je zapisal.

Profimedia

Vloga v kultni seriji Zvezde steze je leta 1966 zaznamovala kariero Nichelle Nichols. S svojim delom ji je uspelo zaobiti ustaljene predsodke, s katerimi so se temnopolti srečevali v tedanjem televizijskem in filmskem poslu. Prav ona in William Shatner, ki je igral kapitana Kirka, sta se poljubila v epizodi, ki je bila predvajana leta 1968.

Profimedia

To je bil eden prvih medrasnih poljubov na ameriški televiziji, zgodil pa se je v času, ko je bila zakonska zveza med belci in temnopoltimi še nezakonita v 17 ameriških zveznih državah.

Profimedia

Prva epizoda Zvezdnih stez je bila predvajana 8. septembra 1966. Gene Roddenberry, ustvarjalec kultne serije, je ustvaril multikulturno okolje in s tem pokazal, da bodo v prihodnosti razlike med ljudmi popolnoma sprejete. Nichols, poroča The Guardian, je dejal, da je dejstvo, da so takšne vsebine postale del televizijskega programa od šestdesetih let naprej "razlog za slavje".

Profimedia

Nicholsova je bila zelo ponosna na svoje poznanstvo z Martinom Luthrom Kingom, ki je bil oboževalec serije in je pogosto hvalil njene vloge. Spoznala ga je na shodu za človekove pravice leta 1967, ko se je že odločila, da v drugi sezoni serije ne bo igrala.

Profimedia

"Ko sem mu povedala, da bom pogrešala svoje kolege in da zapuščam serijo, se je zelo zresnil in mi rekel: 'Ne moreš. Za vedno si spremenila obraz televizije, spremenila si način razmišljanja ljudi," je v enem od intervjujev pripovedovala igralka.

Profimedia

William Shatner je igralkini družini poslal sožalje in zapisal, da je bila Nichelle Nichols "lepa ženska, ki je igrala občudovanja vreden lik, ki je veliko prispeval k redefiniranju družbenih vprašanj tako tukaj v ZDA kot po vsem svetu. Zelo jo bom pogrešal".

George Takei, ki si je kot krmar Sulu delil poveljniški most s poročnico Uhuro, jo je označil za "pionirsko in izjemno" osebo.

Predsednik ZDA Joe Biden je izpostavil, da je Nichelle Nichols "na novo opredelila, kaj je mogoče za temnopolte Američane in ženske".

"Naš narod je za vedno dolžan navdihujočim umetnikom, kot je Nichelle Nichols, ki nam kažejo prihodnost, kjer so enotnost, dostojanstvo in spoštovanje temeljni kamni vsake družbe," je povedal v izjavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta