(Intervju) Prijetno drugačni

Kaja Komar
21.09.2023 21:31

Katarina Manske, direktorica podjetja Štajerski avto dom, d.o.o., o vrednotah, avtomobilih in iskanju ravnovesja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Lozar

Vsi, ki ste kdaj obiskali Štajerski avto dom, ste lahko spoznali prijazne uslužbence, začutili prijetno vzdušje, uspešno servisirali svoje vozilo ali pa se celo odpeljali s popolnoma novim. Da je vaša izkušnja tako posebna, poskrbi ekipa, ki jo že več kot deset let vodi Katarina Manske. Ker Štajerski avto dom želi dobro življenje svojim zaposlenim, svojim strankam in tudi poslovnim partnerjem, sledi trem temeljnim vrednotam: ljubezen, svoboda in dom. To so tudi vrednote, ki direktorici pomagajo izbrati pravo pot in sprejeti prave odločitve.

Ste direktorica prijetno drugačnega Štajerskega avto doma. Na spletni strani ste zapisali, da so vrednote podjetja lahko enake kot vrednote v družini, te so pri vašem podjetju ljubezen, svoboda in dom. Kako prav te vrednote orišejo vašo blagovno znamko in poslovno strategijo?

Ljubezen, svoboda in dom so tri temeljne vrednote za dobro življenje. Štajerski avto dom predstavljamo ljudje, ki želimo dobro življenje svojim zaposlenim, svojim strankam, poslovnim partnerjem in okolju, v katerem delujemo.

Tri temeljne vrednote, ki jih lahko narišemo kot slikico, so zapisane kot DNK v nazivu podjetja Štajerski avto dom. Besedo 'štajerski' narišemo kot srce, predstavlja ljubezen, ki jo čutimo do regije, besedo 'avto' rišemo kot obris vozila, simbola svobode, ki nam jo prinaša mobilnost, in besedo 'dom' narišemo kot hišo, ki predstavlja stabilnost.

Ali podjetje obstaja že dalj časa?  

Štajerski avto dom kot pravna oseba obstaja že 77 let. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1946, takoj po drugi svetovni vojni, kot kmetijska strojna postaja, usmerjena v popravilo traktorjev in druge kmetijske mehanizacije. Skozi čas je podjetje spreminjalo pravne oblike in nazive, vedno pa se je ukvarjalo z mobilnostjo in zagotavljanjem storitev, povezanih s prevoznimi sredstvi. Od leta 1993 posluje pod imenom, kot je prepoznavno danes, to je Štajerski avto dom.

So vam bili avtomobili že od nekdaj blizu?

Ne samo, da so nam avtomobili blizu, s sodelavci živimo mobilnost, ki jo omogočajo avtomobili in ostala prevozna sredstva. Nekaterim prevozna sredstva predstavljajo samo premik iz točke A v točko B, drugim predstavljajo prostor za sprostitev, enim spet sredstvo za pobeg, včasih se s prevoznimi sredstvi tudi postavljamo ali jih samo občudujemo. Vse to poskušamo živeti z našimi kupci in jim zagotavljati izkušnjo, ki jo potrebujejo.

Ženske so v avtomobilskem svetu še vedno močno zapostavljene - tako kot uporabnice, še bolj kot strokovnjakinje. Kakšen je položaj žensk v avtomobilski industriji danes?

Žal se v 21. stoletju pri vsakodnevnem življenju še vedno ravnamo po veliko stereotipih v odnosu do spola. Tudi v 'domačih' krogih velja, da so ženske slabše voznice, ker slabo parkirajo vozila, ne znajo uporabljati avtomatskega ali ročnega menjalnika, včasih so prepočasne, spet drugič vihrave … Nič od tega ne velja kot pravilo. Ne glede na spol smo dobri in slabi vozniki. Edina razlika v odnosu do avtomobila je, da so moški bolj zainteresirani za tehniko in tehnologijo, ženske smo bolj odločne pri sprejemanju odločitev glede izbrane barve vozila in opremljenosti v notranjosti, oboji pa smo vedno boljši in vedno bolj napredni uporabniki vsega, kar nam proizvajalci ponujajo.

Kako dobro mora nekdo, ki je na vašem položaju, tehnično poznati avtomobil?

Zato moraš biti željan in aktiven, da se učiš in pridobivaš vedno nova spoznanja in znanja - znotraj stroke, v kateri deluješ. Vodstveni kadri so težko specializirani za vsa posamezna področja, znotraj katerih deluje podjetje, zato pa morajo znati toliko bolje povezati strokovnjake za iskanje ustreznih rešitev - in delo se lahko normalno opravlja. 

Kako se razumete s sodelavci v podjetju? Za uspešnim vodstvenim položajem stoji dobra ekipa, a ta ekipa potrebuje pravega vodjo, spoštovanje pa mora biti obojestransko.

Za razumevanje in spoštljiv odnos se trudimo vsi. V službi preživimo veliko časa, zato so nam sodelavci v službi kot sekundarna družina - in če ne znamo vzpostavljati odnosov, nam je težko. Nismo skupaj samo takrat, ko so stvari dobre, znamo se podpreti in delati skupaj tudi, ko ni vse tako, kot smo si zamislili ali kot bi želeli. Sama verjamem in spoštujem ljudi, moje sodelavce, ekipo, ki vsak delovni dan opravlja svoje delo v Štajerskem avto domu. Ponosna sem in se veselim z njimi vsakega njihovega uspeha in stojim ob njih tudi, ko se jim stvari zalomijo. 

Napisali ste, da ste poleg direktorskega mesta tudi mama in voznica. Kako vam uspe usklajevati družinsko življenje in kariero?

Vso delovno aktivno prebivalstvo ne glede na zahtevnost delovnega mesta se srečuje z izzivom usklajevanja različnih vlog in obveznosti, ki nam jih narekuje sodobni čas. Ni nam lahko, ker so pričakovanja visoka, tempo življenja je hiter in zdi se nam, da nam vedno primanjkuje časa. Predvsem časa za nas same.

Z zaposlenimi lahko kvalitetno preživite čas tudi na različnih dogodkih in projektih, pri katerih sodelujete s partnerji. Vam je kateri od dogodkov ali projektov še posebno v ponos?

Koncept družbene odgovornosti in skrbi za okolje mi je osebno zelo blizu. Zato me denimo strategija razvoja avtomobilizma, kot jo zastavlja Toyota, vedno znova navdušuje. Izjemna tankočutnost do uporabnika vozila, okolja, zaposlenih in lastnikov skupine Toyota je primer dobre prakse. Skupaj s trgovci v Sloveniji tako pomlajujemo gozdove v slogu 'En hibrid, eno drevo', kar pomeni, da za vsako prodano novo hibridno vozilo posadimo drevo. Projekt traja že od leta 2016 in v tem času smo prodali veliko hibridnih vozil, celo presegli cilj in zasadili še vsaj petkrat toliko dreves, kot je bilo pričakovano.

Torej sodelovanje omogoča pot onkraj meja?

Tako je. Tečemo, kolesarimo, sadimo drevesa, smo prostovoljci, delamo korake proti bolj kakovostnemu življenju. Poleg tega razvijamo hibridna, električna in vodikova vozila, presegamo meje običajnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.