Koliko ljudi si je ogledalo oddajo Poglej in zadeni? Ob številkah bi se kdo utegnil znajti v zadregi ...

Denis Živčec Denis Živčec
10.01.2024 11:11

Nostalgiki so navdušeni, drugi kritizirajo, da oddaja ni bila na produkcijsko primerni kakovostni ravni, o gledanosti obujenega šova pa lahko nekatere druge oddaje zgolj sanjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stojan Auer in Severina, ki je na gostovanje v obujeni oddaji pristala brez oklevanja. 
Denis Bende Živčec

Že dolgo se ni zgodilo, da bi kakšna oddaja na slovenskih televizijah dvignila tako velik oblak prahu in sprožila razpravo, ki ji ni videti konca. Poglej in zadeni se je 29. decembra za en večer vrnila na prvi program TV Slovenija. In odzivi so sila mešani. Nostalgiki, ljubitelji pop scene 90-ih let in tisti, ki oživitve projekta niso jemali preresno, so se, sodeč po spletnih komentarjih, zelo zabavali in podoživljali čas, ko so Slovenijo tedensko obiskovale največje evropske in svetovne zvezde, ki jih je Stojan Auer nato gostil v oddaji, ki je iz tedna v teden s svojo priljubljenostjo dobesedno praznila ulice in polnila dvorane. Tisti, ki so šov, posnet v mariborski Festivalni dvorani Lent doživeli v živo, so si enotni, da je vzdušje bilo skoraj takšno kot v zlatih letih oddaje, le skromnejše, saj je oživljeni projekt bil zgolj plod entuziazma stare ekipe, ki je imela na voljo budžet, neprimerljiv s tistim iz 90-ih, vsa sredstva za produkcijo so poiskali sami. Tisti, ki jim videno ni bilo všeč, najbolj kritizirajo raven televizijske produkcije, češ da je oddaja bila posneta "precej amatersko", "pod kakovostnim nivojem javne televizije" in "preprosto preveč retro"

Stojan Auer in Lou Bega, izvajalec zimzelene uspešnice Mambo No.5, je bil presenečenje večera. 
Bojan Mihalič

Kljub kritikam pa je predvajanje oddaje, ki jo je TV Slovenija dobila "na ključ" in zanjo ni predstavljala nikakršnega stroška, poželo zelo dobro gledanost. Kot so nam pojasnili na RTV Slovenija, si je oddajo Poglej in zadeni - 25 let v povprečju ogledalo 10 odstotkov oziroma  191.000 gledalcev, starih nad 4 leta, kar v povprečju predstavlja kar 28 odstotkov takratnih gledalcev televizije. "Ustvarjalci niso bili plačani s strani Televizije Slovenija," so še pojasnili na Kolodvorski. 

Čarovnija je preživela! Stojan Auer držal besedo in v obujeno Poglej in zadeni pripeljal eno največjih zvezd 90-ih

Visoka, 28-odstotna gledanost, je morda koga presenetila, sploh če jo primerjamo z nekaterimi drugimi oddajami te iste televizije. Zadnje tri oddaje V petek zvečer, do nedavnega osrednjega petkovega razvedrila TV Slovenija, si je v povprečju ogledalo 6,6 odstotka oziroma 126.400 gledalcev, starih nad 4 leta, kar v povprečju predstavlja 17 odstotkov takratnih gledalcev televizije.

Obujeni šov je odprl Alfi Nipič. 
Bojan Mihalič

Še večja je razlika, če gledanost Poglej in zadeni - 25 let primerjamo z gledanostjo Popevke, do nedavnega enega osrednjih festivalov TV Slovenija, ki ga v programsko-produkcijskem načrtu za leto 2024 v duhu varčevanja sploh ni. "Festival Popevka 2023 si je v soboto, 9. septembra 2023, ob 20. uri na TV Slo 1 v povprečju ogledalo 4,2 odstotka oziroma 80.500 gledalcev, starih nad 4 leta, kar v povprečju predstavlja 13 odstotkov takratnih gledalcev televizije," so pojasnili na TV Slovenija.

Podatki so iz raziskave  AGB Nielsen Media Research, opravljene na panelnem vzorcu 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, upoštevali so gledanost znotraj istega dne.

Očitke nekaterih gledalcev, da vsi pogovori s tujimi nastopajočimi v Poglej in zadeni niso bili ustrezno podnaslovljeni, na televiziji zavračajo. "Pogovori v tujem jeziku so bili podnaslovljeni," pravijo. 

Se pa je zataknilo pri predvajanju drugega dela oddaje Poglej in zadeni. Dokumentarna oddaja naj bi bila predvajana 5. januarja, a ni bila. "Na sporedu TV SLO 1 nocoj ne bomo predvajali oddaje Poglej in zadeni, drugi del, zaradi tehnične neustreznosti nekaterih arhivskih posnetkov, iz katerih je oddaja pretežno sestavljena. Tehnične službe TV Slovenija bodo pomanjkljivosti poskušale odpraviti, če bo oddaja primerna za predvajanje, jo bomo v spored umestili v prihodnje," se sporočili na spletu. Namesto drugega dela Poglej in zadeni so nato predvajali koncert "Naj sveti zvezda v noč svetleje: ansambel Saša Avsenika s pevci popularne glasbe". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta