Čarovnija je preživela! Stojan Auer držal besedo in v obujeno Poglej in zadeni pripeljal eno največjih zvezd 90-ih

Denis Bende Živčec
25.11.2023 09:23

Generacija, ki je odraščala v 90-ih, je vzela protibolečinske tablete za križ in se za en večer vrnila v poslednjo zlato dobo slovenskega televizijskega razvedrila. Občutek v dvorani je bil prav tak kot nekoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vanna, bivša pevka skupine E.T., je dvorano zakurila s kultno Tek je 12 sati.
Denis Bende Živčec

Zgolj dve možnosti sta: tole bo polomija ali pa zadetek v polno. Tako je bilo slišati v petek zvečer pred mariborsko Festivalno dvorano Lent, kjer se je ob osmih, uri, ob kateri se je vedno začela, začela oddaja Poglej in zadeni. Le da globoko sredi zmešanega novega tisočletja. Trideset let po svoji premieri in v svetu, ki se je medtem spremenil skoraj do neprepoznavnosti. Otroci osemdesetih in devetdesetih so vzeli tablete proti bolečinam v križu in se za en večer vrnili v poslednjo zlato dobo televizijskega razvedrila. Generacija, ki je doživela največjo in najbolj ekstravagantno zabavno oddajo, kar jih je Slovenija kdaj imela, so odprli časovno kapsulo, sedli v časovni stroj in se vrnili ... k sebi. V čas, ko so najverjetneje bili srečnejši ali pa vsaj manj znervirani kot danes.

Ljubljenke in srčne zmagovalke večera. Power Dancers so se vrnile na oder. Samo za en večer?
Denis Bende Živčec

"Misliš, da pridejo Backstreet Boys?" so se v smehu spraševali gostje v belem šotoru pred vhodom. Stavek, ki bi ga v zenitu priljubljenosti oddaje izrekli povsem resno, je danes nosil zgolj ironični podton.Tako zelo so nas slovenske televizijske oddaje v zadnjih dveh desetletjih odvadile megalomanstva, velikih svetovnih zvezd in navadile na frajtonarico in resničnostne šove, v katerih na silo in z malo denarja zvezde delajo in povprečnežev in vaških čudakov. A ta večer, vsaj za en večer, se je spet zdelo vse mogoče. Če se je ideja Stojana Auerja o oživitvi oddaje za en večer sprva komu zdela prismuknjena, je iz minute v minuto postajalo jasno, da gre na tem nenavadnem večeru zelo zares. 

Magic Affair sta temeljito obudila devetdeseta.
Denis Bende Živčec

Po sprejemu na rdeči v preprogi v belem, z vijoličasto svetlobo ožarčenem šotoru so se gledalci preselili v dvorano, kjer so jih pričakala devetdeseta. Scenografija na odru je močno spominjala na tisto v izvirni oddaji, celo logotip so ohranili v izvirni obliki. Poigravanje z geometrijo, zasloni in barvami. Nato so se vrata devetdesetih odprla na polno. Tri, dva ena ... iz zvočnikov je zazvenel legendarni avizo: "To je ta noč, ki daje moč, spet med vami smo vsi. Polno moči ostajamo, odru se predajamo. Prebuja se znova ta noč, ki daje vse ..."  Kazinke, originalna zasedba, ki je nekoč plesala v oddaji, zavzamejo oder z originalno koreografijo. Noge še vedno zlahka dvigajo visoko, ritem je ostal v njihovih krvi, v izjemni formi so ostale in tisti, ki so v dneh pred šovom gledali stare posnetke Poglej in zadeni, so hitro pripomnili, da niso videti niti dan starejše. Glasu Marte Zore se pridruži žametni moški glas in na oder pride Stojan Auer. V rožnatem suknjiču s temnozelenim ovratnikom Davida Hojnika. "Nemir noči vodi nas spet v nove dni, ko se prižgejo vse luči in spet odprte so poti ... za Poglej in zadeni."

(VIDEO) Večerov podkast s Stojanom Auerjem o Poglej in zadeni: "TV Slovenija je zaslužila tudi 250.000 evrov na oddajo"

DNK si je zapomnila staro dobro vznemirjenje in dvorano je v hipu napolnil prav tak občutek kot v devetdesetih. Preživel je. Skril se je v nas in čakal na ta trenutek. Vse je kar naenkrat bilo spet tu. In kmalu je spet postalo jasno, da Stojan Auer, marsikomu relativno zoprn nergaški lokalni politik, in Stojan Auer, odrsko božanstvo, nista ista oseba. Mlajši gledalci, srečneži, ki so dobili eno od redkih vstopnic za šov, ki ga nikoli niso videli v izvirni obliki, so kmalu ugotovili, zakaj je Auer nekoč postal medijska osebnost desetletja. Njegovo vodenje je mehko, naravno, brez robotskega branja "s trotlbobna", učbeniška demonstracija, kako se je nekoč delalo dobro televizijsko razvedrilo za množice. Še vedno vokale ob najavi nastopajočih zateguje tako kot nekoč, in še vedno dramatično zamahne z roko. Auer ima šov v krvi. Tudi njegova DNK si je zapomnila čase stare slave.

Scenografija je slogovno posnemala sceno iz izvirne oddaje.
Denis Bende Živčec

Nato muzejski vlak začne drveti na polno. Alfi Nipič, s črnimi sončnimi očali iz svojega eksotičnega tehno Alfi obdobja, pa Kingston, Victory, Dominik Kozarič. Reka luči mimo mene drvi. Vmes nekaj tradicionalnih šokov. Auer napove Jenny Berggren, bivšo članico švedske skupine Ace od Base, na katero smo medtem že davno vsi pozabili, a Jenny je ta večer bila spet zvezda. S posnetki so gledalce pozdravili pevka skupine Bonney M, pa italijanska zvezdnica Alexia in Švicar DJ Bobo, ki je v Poglej in zadeni gostoval tolikokrat, da je skoraj imel svojo rubriko.

(INTERVJU) Stojan Auer: Z največjimi zvezdami smo imeli najmanj težav. Poglej in zadeni se vrača 24. novembra

Nastopi nemška skupina Magic Affair. Zvezde, stare in aktualne, so si v silovitem tempu podajale mikrofon. Indira iz Colonie, Vanna z dance himno Tek je 12 sati, ki so jo nekoč na Hrvaškem razglasili za pesem stoletja, Sandi Cenov je odpel Ljubav za sve, Davor Radolfi, Sebastian... Mojstrici ličenja Mateja Adamović Naberšnik in Ksenija Pehlič Simončič, tista, katere čopiči so se svoj čas dotikali največjih zvezd, sta v zakulisju neumorno delali čudeže. Nekje vmes srčne zmagovalke večera - vrnile so se Natka, Špela, Cvetana in Sergeja. Power Dancers. Ti si bomba! Vidno ganjene nad toplim odzivom. Vadile so mesec dni in če so še nedavno zatrjevale, da je njihovo zgodba končana, so iskrice v očeh ta večer govorile drugače. "Naredimo eno powersko," se rekle med fotografiranjem. Vmes eden od gledalcev osvoji potovanje na Zanzibar, čarodej Dani, Danijel Gorjup, danes prvi mož podjetja Showtec, kaže trike. Nato dva vrhunca - Jan Plestenjak, ki je med prvimi pristal na sodelovanje v obujenem šovu, in hrvaška zvezdnica Severina, ki ekskluzivnega večera ni hotela zamuditi.

In potem ... zvezda večera. Lou Bega z Mambo No.5. 
Denis Bende Živčec

A vedeli smo, da bo Auer še pristavil češnjo na retro torto. Iz časovnega stroja stopi Lou Bega v pisanem suknjiču in s klobukom. Njegov Mamo No. 5 je leta 1999 okupiral lestvice in si prislužil celo grammyjevsko nominacijo. "Pravijo, da mladi vse manj gledajo televizijo. Potem pa naj televizije delajo program za tiste, ki jo še radi gledajo. Retro je moderen, sploh če je narejen suvereno," pove gledalka Magdalena, katere oče je ustvaril scenografijo. Noro suveren večer, ko so desetleja izginila. Kot bi se vmes zgodil le kratka pavza.

Stojan Auer in Severina, ki je na gostovanje v obujeni oddaji pristala brez oklevanja. 
Denis Bende Živčec

Devetdeseta so daleč že ravno toliko, da so moderna in največja napaka Stojana Auerja in originalne ekipe, ki jo je spet sklical, je bila ta, da vstopnic za obujeni Poglej in zadeni ni dal v prodajo, najbrž tudi iz negotovosti, ali bo podvig sploh koga zanimal. K sreči se bojda obeta predvajanje na TV Slovenija. Zgolj 500 ljudi v Festivalni je bilo mnogo premalo za šov, ki bi zlahka napolnil tudi Dvorano Tabor, glede na povpraševanje pa bi gledalci za vstopnico bili pripravljeni plačati kar precej. Čista zmaga televizijskih staroborcev. Naj ne bo zadnjič. Čarovnija je še vedno tukaj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta