Ljubi lastnik, pomagaj mi shujšati

Debelost je epidemija 21. stoletja in tako, kot je vse več pretežkih ljudi, je tudi čedalje več pretežkih hišnih ljubljenčkov, predvsem mačk in psov, za kar si pogosto niso niti sami krivi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Številni lastniki se ne zavedajo, da je njihov ljubljenček že precej pretežak, kar lahko pomeni resno zdravstveno težavo, ki poveča tveganje za nastanek pridruženih bolezni in vpliva na kakovost življenja. Zaradi čezmernega kopičenja telesne maščobe so sklepi zelo obremenjeni, pes ali mačka se težko premika in nič več ne uživa v igri z lastnikom ali drugimi živalmi. 

Manjši in manj kalorični obroki 

Vaš ljubljenček ne bo shujšal brez vaše pomoči. Če mu želite pomagati, se posvetujte z veterinarjem, da skupaj pripravite uresničljiv načrt. Programa zmanjševanja telesne mase se lotite postopoma in ne pričakujete rezultatov čez noč. Pri novih jedilnikih znižajte kalorično vrednost obrokov. Velikost obrokov naj se počasi zmanjša do količine, prilagojene priporočeni teži vašega psa. Omejite nagrajevanje s priboljški. Izberite ustrezno dietno prehrano, ki vsebuje manj maščob, veliko vlaknin in lahko prebavljivih beljakovin.

Psa spodbujajte h gibanju

Pretežke pse je treba še bolj spodbujati h gibanju, a pazljivo, da živali z gibanjem ne preobremenite in tvegate poškodbe skeletnega sistema. Debeli psi se težko premikajo, sopihajo kot lokomotiva, z muko tečejo za svojo najljubšo žogico in zaostajajo za svojimi pasjimi prijatelji. Začnite z nekoliko daljšimi sprehodi. Ko bo pes imel boljšo kondicijo in izgubil kakšen kilogram, vzemite s seboj igračo za prinašanje in povabite v družbo še kakšnega psa, da bo vaš štirinožec še bolj aktiven. 

Nekaj izdelkov, ki vam bodo v pomoč pri zmanjševanju mase vašega ljubljenčka

Dietna hrana za pse Petkult Low Caloire

Arhiv Naročnika

Izbira ustrezne dietne hrane je osnova za uspešen program zmanjšanja telesne mase vašega psa. Super premium prehrana Petkult je kakovostna in ugodno vpliva na zdravje, dobro počutje in dolgo življenjsko dobo vašega psa. Ustrezno ravnovesje hranil, vitaminov in mineralov bo poskrbelo za vzdrževanje zdrave telesne mase, močnega imunskega sistema in optimalne telesne pripravljenosti. Izberete lahko med hrano za velike odrasle pse od 10 do 25 kilogramov telesne mase, velike odrasle pse nad 25 kilogramov telesne mase, ki so nagnjeni k čezmernemu pridobivanju telesne mase, manj aktivne pse in pse s čezmerno maso ter starejše pse. Poleg lahko prebavljivih beljakovin, zdravih maščob in naravnih vlaknin so hrani dodani tudi glukozamin, hondroitin in MSM, ki so sestava sklepov ter ohranjajo tkiva prožna in elastična.

Veterinarska dietna hrana za pse

Arhiv Naročnika

Podjetje Brit je v sodelovanju z veterinarji ustvarilo dietno hrano Brit GF Veterinarska dieta za pse ‒ Obesity, ki pomaga pri zmanjševanju in vzdrževanju optimalne telesne mase. Hrana je primerna tudi za mačke s sladkorno boleznijo tipa 2 in če so nagnjene k hitrejšemu pridobivanju telesne mase po sterilizaciji, pomaga tudi pri kolitisu in driski. Vsebuje visoko koncentracijo lahko prebavljivih jagnječjih beljakovin, ki jim je dodan L-karnitin za boljši metabolizem maščob in ohranjanje mišične mase. Hrana je brez žit, zato ima nižjo energijsko vrednost in glikemični indeks, visoka vsebnost vlaknin pa poskrbi za občutek sitosti. Dodana sta še glukozamin in hondroitin za sklepni hrustanec, za boljši imunski sistem pa omega 3 maščobne kisline, vitamina E in C, selen, prebiotiki in probiotiki. Veterinarji svetujejo, da tudi ko pes doseže primerno telesno maso, ga še pol leta hranimo s to dietno prehrano, šele nato preidemo na navadno hrano.

Posladek Advance Appetite Control

Arhiv Naročnika

Se ne morete upreti prosečim očem svojega kužka? Ponudite mu piškot Advance Appetite Control, ki je slasten in zdrav, pa tudi manj kaloričen kot drugi prigrizki. Vsebuje le dva odstotka maščobe in velik delež vlaknin, ki bodo nasitile vašega navihanca. Če mu ga ponudite od uro do dve pred obrokom, bo občutek sitosti še prisoten in pes bo potreboval manjši obrok.

Posoda za upočasnjevanje hranjenja Wouapy Fun Feeder

Arhiv Naročnika

Nekateri psi preprosto preveč obožujejo hrano, da bi lahko jedli počasi. A goltanje ni zdravo, zato jim je treba hrano ponuditi tako, da se morajo zanjo nekoliko potruditi. To lahko storimo z novo posodo Wouapy Fun Feeder, s katero bo za vašega štirinožca hranjenje postalo pravi užitek, hkrati pa tudi mentalna in fizična aktivnost, ko bo iskal brikete med režami in valovi.  

Interaktivna igrača Nina Ottosson Dog Smart

Arhiv Naročnika

Najboljše igrače za naše ljubljenčke so interaktivne, ki tako zaposlijo njihove možgane, da se lahko zabavajo ure in ure. Z igračo Nina Ottosson Dog Smart, ki jo je oblikovala pionirka med interaktivnimi igračami Nina Ottosson, bo pes preverjal svoje sposobnosti. Igrača je sestavljena iz odprtin, v katere skrijemo priboljške in jih prekrijemo z belimi kostmi, ki jih mora kuža odstraniti z gobčkom ali tačkami, da pride do skritega zaklada. Igrača je primerna tudi za mladiče, debele in starejše pse, ki se težko gibljejo. Zabava zagotovljena!

Noskalna podlaga All For Paws Dig It!

Arhiv Naročnika

Noskalna podlaga je »košata preproga«, v katero skrijete pasje priboljške ali brikete, nato pa svojega kužka spodbudite, da jih poišče. S svojim občutljivim smrčkom bo vohal po podlagi, dokler ne bo našel svoje poslastice. Takšno iskanje in raziskovanje je naravno vedenje naših kosmatincev, pri katerem morajo uporabljati svojo občutljiv čut – vonj. Na tačkah igrače so všiti še žepki, kamor lahko skrijete še kakšno slastno nagrado in kosmatinčka še dodatno miselno zaposlite. Primerno je za vse, ki prehitro goltajo svoje obroke, in vse, ki radi brskajo za svojo hrano, tudi za mačke, kunce, dihurje ali podgane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.