Manj stresa ob merjenju glukoze

Pri pojavu sladkorne bolezni pri mačkah in psih je za uspešno zdravljenje oziroma nadzorovanje bolezni ključnega pomena ustrezno merjenje krvnega sladkorja, ki omogoča zanesljive rezultate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
shutterstock

Čeprav so simptomi pojava sladkorne bolezni podobni pri ljudeh in živalih, pa je proizvodnja glukoze v človeški in živalski krvi različna. Merilniki WellionVet GLUCO CALEA, prilagojeni in umerjeni posebej za živali, omogočajo varen odvzem vzorca krvi in natančne rezultate.

Prvi znaki sladkorne bolezni

Prvi znaki sladkorne bolezni pri vašem hišnem ljubljenčku so navadno povečana žeja, pogostejše uriniranje, napadi lakote, pomanjkanje energije in zgubljanje telesne teže kljub dobremu apetitu. Če veterinar potrdi sladkorno bolezen, je za uspešno zdravljenje izjemnega pomena redno merjenje glukoze v krvi. Pogosto so rezultati zanesljivejši in manj stresni tako za lastnika kot za žival, kadar se merjenje opravi v sproščenem okolju svojega doma. Stres pri živalih lahko namreč povzroči začasno višjo koncentracijo glukoze v krvi, s tem pa nerealne rezultate meritve. Pri mačkah se raven stresa hitro poveča v nenavadnih okoliščinah, kot sta na primer vožnja k veterinarju ali sam veterinarski pregled. Prav zato je za vse lastnike živali s sladkorno boleznijo pomembno, da se naučijo izvajanja meritev z zanesljivimi merilniki za živali, da lahko meritev opravijo doma.  

Arhiv Naročnika

Kako merimo glukozo? 

Merilnik, ki je prilagojen za živali, lastnikom natančno predstavi veterinar ter določi pogostost in čas merjenja. Najprimernejša mesta za odvzem krvnega vzorca so uhelj, blazinice in notranja stran ustnic. Boljše vzorčenje krvi lahko zagotovite tako, da ogrejete vbodno mesto s toplo tkanino in nežnim masiranjem mesta vboda. Koža mora biti pred jemanjem vzorca povsem suha, vaš ljubljenček pa čim bolj umirjen. Pred postopkom žival navadite na »klik« varne lancete, po vzorčenju pa jo nagradite. Merilniku WellionVet GLUCO CALEA so za natančne rezultate merilnim lističem priloženi trije kodni čipi, ki jih je zelo preprosto menjati (barvno kodiranje). Merilnik ima tipko za izmet, razločne številke na osvetljenem zaslonu, štirje individualno nastavljivi alarmi pa vas opominjajo na redno preverjanje glukoze v krvi. Tako bo spremljanje sladkorne bolezni vašega hišnega ljubljenca postala preprosta rutina in ne neprijetna obveznost. V pomnilniku so shranjene tudi povprečne vrednosti, kar so pomembni podatki za nadaljnje veterinarsko zdravljenje vašega ljubljenčka. 

Arhiv Naročnika

Meritve z merilniki, ki se uporabljajo za ljudi, pri živalih niso natančne

Če za merjenje glukoze pri psih in mačkah uporabljamo merilnik za merjenje glukoze v krvi pri človeku, lahko dobimo napačne rezultate, ki se kažejo kot previsoke ali prenizke vrednosti izmerjene glukoze. Zanesljive vrednosti glukoze v krvi vašega domačega ljubljenčka lahko dobite le z uporabo merilnika glukoze v krvi, posebej umerjenega za živali. Razporeditev glukoze v človeški krvi je namreč drugačna kot v krvi živali. Ljudje in živali imajo različne vrednosti hematokrita, ta je pri ljudeh med 37-50 odstotkov, pri psih od 27-55, pri mački pa od 27-47 odstotkov. Pomembna je tudi razlika v velikosti rdečih krvničk, zato je odstotek glukoze v plazmi različen. Pri ljudeh je delež glukoze v rdečih krvničkah približno 42 odstotkov, preostali del, torej kar 58 odstotkov, pa se nahaja v krvni plazmi. Pri mačkah, ki imajo manjše in manj številne rdeče krvničke, je porazdelitev glukoze le približno sedem odstotkov znotraj rdečih krvničk, večji del se nahaja v plazmi. Podobno je tudi pri psih, le da je pri njih dobrih dvanajst odstotkov znotraj rdečih krvničk, ostalo v plazmi.

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.