Mračna skrivnost krone kraljice Camille: Na kronanju bomo videli za več sto milijonov draguljev in nekateri so sporni

D.Ži
05.05.2023 10:18

Tisočletje star ritual bomo videli v soboto, ko bosta v Westminstrski opatiji okronana kralj Karel III. in kraljica Camilla. Pomemben del obreda bodo kraljevske regalije. Kaj pomenijo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kraljeve regalije smo nazadnje videli na pogrebu kraljice Elizabete II.
Profimedia

Slovesno kronanje kralja Karla III. bo v soboto, 6. maja, v Westminstrski opatiji sledilo stoletja staremu obredu. Temeljni elementi so se v tisoč letih le malo ali sploh ne spremenili. Kronski dragulji, tako imenovane regalije, imajo osrednjo vlogo pri kronanju in predstavljajo veličasten simbol kraljeve moči. Del njih je običajno razstavljen v Londonskem stolpu. Celoten zaklad kronskih draguljev naj bi bil vreden skoraj 23 milijard evrov.

Katere so najpomembnejše regalije? Vsaka predmet ob blišču nosi tudi zgodbo, ki ni vedno tako bleščeča. 

Stol za kronanje

Kronanjski stol je star več kot 700 let in je bil za tokratno kronanje temeljito restavriran. Stol svetega Edvarda je najstarejši datiran kos angleškega pohištva, katerega avtor je znan. Z zlatimi lističi pozlačen stol bo osrednji del ustoličenja kralja Karla III. Stol z visokim naslonjalom v gotskem slogu je med poletjem 1297 in marcem 1300 iz hrasta izrezljal mizar iz Durhama. Njegov namen je bil namestiti sloviti "Stone of Cone", znan tudi kot "kamen usode", ki je prvotno tvoril sedež stola. Kralj Edvard I. je legendarni peščenjak prinesel v Anglijo kot vojni plen po napadu na Škotsko leta 1296. Tam so ga nekoč uporabljali pri kronanjih škotskih monarhov. Od 14. stoletja naprej so vsi kronani angleški monarhi sedeli na tem stolu med svojim kronanjem. Leta 1996 je britanska vlada kamen vrnila Škotski. Zdaj je na ogled na edinburškem gradu, vendar ga za vsako novo kronanje prinesejo v Westminstrsko opatijo v Londonu.

Stol za kronanje in kamen usode leta 1937. 
Profimedia

Stol za kronanje je skozi stoletja močno trpel. Velik del stola je prekrit z grafiti turistov in obiskovalcev. Nek vandal je vanj celo izrezljal napis: "P. Abbott je spal na tem stolu od 5. do 6. julija 1800."

Ostroge

Ostroge svetega Jurija so eden od vojaških simbolov monarha. Potem ko bo kralj Karel na slovesnem obredu kronanja prisegel na Svetem pismu, mu bo Lord Chamberlain izročil ostroge iz čistega zlata. Imajo pasove iz škrlatnega žameta in predstavljajo viteštvo. Danes jih kralju ali kraljici ni več treba nadeti, po predstavitvi jih vrnejo pred oltar.

Kronanje kralja Jurija VI. v Westminstrki opatiji leta 1937. 
Profimedia

Meči

Canterburyjski nadškof bo nato novemu kralju izročil z dragulji okrašen državniški meč, ki skupaj meri 128,5 centimetra. Velja za najlepši in najdragocenejši meč na svetu. Na ogled bodo tudi Meč usmiljenja, Meč duhovne pravičnosti in Meč sodne pravice.

Vladarsko jabolko/krogla

Krogla predstavlja krščanski svet in je eden od predmetov, s katerimi monarh simbolizira svojo suverenost. Postavljena je v monarhovo desno roko.

Kraljevsko jabolko in žezlo leta 1937
Profimedia

Kroglo je izdelal zlatar Sir Robert Vyner (1631-1688) za kralja Karla II. (1630-1685). Zanjo je značilen fin, fasetiran ametist, na katerem stoji križ. Zlata krogla ima premer 15 centimetrov in je na sredini obrobljena z zlato palico, obdano s finimi biseri in okrašeno z grozdi dragih kamnov. Osrednji kamni so rubini, safirji in smaragdi, vsak je obdan z diamanti.

Prstan, zapestnice in žezlo

S kraljevim prstanom bo vladar Karel simbolično poročen s podaniki. Dve zlati zapestnici z rdečo žametno podlogo predstavljata vez med kraljem in njegovim ljudstvom. Ti insigniji predstavljata iskrenost in modrost.

Žezlo

Žezlo s križem vsebuje številne drage kamne, vključno s 530-karatnim diamantom Cullinan I. Žezlo z golobom je okrašeno s smaragdi, rubini in diamanti. Karel dobi dve žezli: žezlo z dragimi kamni s križem za desno roko in žezlo z golobom (simbol Svetega Duha) za levo roko.

Kronanje kraljice Elizabete II. leta 1953. Ob njej princ Filip. 
Profimedia

Edvardijanska krona

Prvič po 70 letih bo krona svetega Edvarda zapustila svoj dom v londonskem Towerju. Nazadnje je bila uporabljena ob ustoličenju kraljice Elizabete II., 2. junija 1953. V zadnjih nekaj tednih so kraljevi zlatarji predelali krono tako, da se popolnoma prilega Karlu. Pred prilagoditvijo je bila krona premera 20,9 cm in visoka 30,5 cm. Nove dimenzije še niso znane. Teža je natanko 2,155 kilograma. Krona je izdelana iz zlata, srebra, biserov in skupno 444 safirjev, smaragdov, rubinov in diamantov. Poznavalci vrednost krone ocenjujejo na okoli 40 milijonov evrov.

Mlada kraljica Elizabeta II. na svojem kronanju.  
Profimedia

Prvotna edvardijanska krona, ki jo je leta 1050 verjetno naročil Edvard Spovednik (okoli 1004-1066), je bila uničena v angleški državljanski vojni. Sedanja različica krone je bila naročena leta 1661 pri siru Robertu Vynerju, takratnem kraljevem zlatarju. Povod je bilo kronanje kralja Karla II. (1660).

Imperialna državna krona, ki jo bo nosil kralj Karel III.
Profimedia

Imperialna državna krona

Novo okronani kralj Karel bo ob uradnih priložnostih nosil cesarsko državno krono kot delovno krono. Ta ima pomembno mesto med kronskimi dragulji. Simbolizira suverenost monarha, ki jo tradicionalno nosi ob koncu kronanja, ko zapušča Westminstrsko opatijo. Med kronanjem sta ju nosila tudi kraljica Viktorija (81, † 1901) in kralj Edvard VII (68, † 1910), saj jima je bila krona sv. Edvarda pretežka. V kroni je 1.363 briljantno brušenih diamantov (vključno s Cullinanom II. s 317,4 karata), 1.273 vrtničasto brušenih diamantov, 147 namiznih brušenih diamantov, 277 biserov, 17 safirjev, 11 smaragdov, 4 rubini in "rubin črnega princa". Poznavalci vrednost krone ocenjujejo na 400 milijonov evrov!

Mračna skrivnost kontroverzne krone Kohinoor

Kraljica Camilla bo nosila krono kraljice Mary. Ampak: 5000 let star diamant Kohinoor so odstranili iz krone. Svetovno znani 108,93-karatni diamant prihaja iz nekdanje britanske kolonije Indije, kjer je v 19. stoletju prišel v last Britanske vzhodnoindijske družbe. Z odstranitvijo se želi Karel izogniti razpravi o zgodovini dragulja. Po poročanju medijev so bili predstavniki indijske vladne stranke BJP kritični do morebitne uporabe krone.

Leta 1937 v polni vladarski opremi. Dan kronanja kralja Jurija VI., ob njem kraljica Elizabeta, mati pokojne kraljice Elizabete II. 
Profimedia

Britanski časnik The Telegraph je nedavno poročal, da bi to lahko obudilo spomine na kolonialno dobo. Nekateri strokovnjaki vrednost diamanta ocenjujejo na 140 milijonov evrov, drugi na okoli 350 milijonov. Tretji trdijo, da je neprecenljiv zaradi svoje zgodovine. Združeno kraljestvo trdi, da je bil diamant darilo takratnega maharadže Duleepa Singha (1838-1893). Zato ni pravnih razlogov za repatriacijo dragega kamna. Indija to teorijo zavrača, drag kamen si lastijo tudi Pakistanci in celo talibani. 

Kontroverzno žezlo iz slonovine

Kraljica Camilla bo ob kronanju predstavljena z dvema žezloma. Eden od njih ima palico iz slonovine - in sproža polemike. Leta 2014 je princ William (40) dejal, da je treba vse predmete iz slonovine uničiti. Valižanski princ se že leta bori proti nezakoniti trgovini s slonovino in nosorogovimi rogovi. Vendar prinčeva želja ni bila uslišana. Buckinghamska palača je komentirala: "Kot pri vsaki zgodovinski zbirki te velikosti je pričakovati, da bo kraljeva zbirka vsebovala predmete, ki vsebujejo slonovino, saj to odraža okus časa."

Kronanjski prstani leta 1953, med njimi je tudi Adelaidin prstan, ki ga bo nosila kraljica Camilla.
Profimedia

Svetleč Adelaidin prstan

Kraljico Camillo bo pri novih dolžnostih spremljal poseben prstan. Adelaidin prstan je bil izdelan leta 1831 za kronanje kralja Vilijema IV. in kraljice Adelaide.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta