Sporočilo olimpijke, ki jo žalijo zaradi videza: "Mislijo, da morajo biti ženske krhke in majhne, ​​tihe in pokorne"

D.Ži
06.08.2024 13:33

Žaljivi, neokusni in ponižujoči razpravi, ki spremlja pariške olimpijske igre, ni videti konca. Oglasila se je igralka ragbija, ki jo že leta žalijo zaradi "možatega" videza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilona Maher že leta posluša žaljive komentarje na račun svojega "netipičnega" videza.  
Profimedia

Zadnje dni se na družbenih omrežjih in v medijih veliko razpravlja o ženskosti, o tem, kaj so ženske, kako naj izgledajo in kako naj se obnašajo. O moških se v tem kontekstu manj razpravlja, a tako kot je družba kritična do tega, če so nizki, nežni in umirjeni, tudi ženskam ne "dovoljuje", da so lahko visoke, glasne in odločne.

Ne skriva, da jo je kakšna žaljiva pripomba prizadela do te mere, da je zajokala.  
Profimedia

Številne športnice se soočajo s predsodki zaradi tako imenovanega netipičnega videza. Skoraj neverjetno je, da leta 2024 še zmeraj govorimo o banalnih temah, kot so pričakovanja o tem, kako bi nekdo moral izgledati. Ženske, ki trenirajo, so pogosto mišičaste in močne. Takšna je tudi ameriška igralka ragbija Ilona Maher, ki je z reprezentanco osvojila bron na olimpijskih igrah v Parizu.

Po spletu trenutno kroži njen posnetek iz decembra 2022, ki je spet postal aktualen, saj je v njem spregovorila o negativnih komentarjih glede svojega videza. 

 Ilona Maher in Brazilka Gabriela Lima med tekmo v Parizu.  
Profimedia

"Za trenutek bom zelo iskrena. Kot verjetno opazite, sem malo jokala. Vedno dobivam takšne komentarje, zadnje čase pa se to stopnjuje. Pravijo mi moški, pravijo, da sem možata, in sprašujejo me, ali sem na steroidih. Ljudje so vedno negativni in ženske postavljajo v škatle, mislijo, da morajo biti ženske krhke in majhne, ​​tihe in pokorne, vendar ni tako. Zavzemite prostor in ne dovolite, da bi vam kdo narekoval, kako se morate počutiti v svoji koži," je rekla.

"Pravijo mi moški, pravijo, da sem možata, in sprašujejo me, ali sem na steroidih," pripoveduje športnica.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta