(FOTO) Oglasil se je modri možakar z odprtja olimpijskih iger: Njegove besede so nekatere le še bolj razjezile

D.Ži
30.07.2024 09:27

Nastop, v katerem so sodelovali člani skupine Drag Race France, je mnoge spominjal na svetopisemski prizor poslednje večerje Jezusa z apostoli, a naj bi bil poklon grški mitologiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Kraljice preobrazbe se norčujejo iz Zadnje večerje na olimpijskih igrah?" so zgroženi nekateri. 
Profimedia

52-letni francoski pevec Philippe Katerine, ki je v umetniški točki na odprtju olimpijskih iger v Parizu odigral grškega boga Dioniza, se je oglasil po številnih komentarjih in kritikah na spletu.

"Ne bi bilo zabavno, če ne bi bilo polemik. Ali ne bi bilo dolgočasno, če bi se vsi na tem planetu strinjali?" je za francosko televizijo BFM na kratko izjavil Philippe.

Profimedia

Niso se vsi strinjali z njim. "Kraljice preobrazbe se norčujejo iz Zadnje večerje na olimpijskih igrah? Bi se tako norčevali iz katere koli druge vere? Grozna odločitev," je na družbenih omrežjih zapisal voditelj Piers Morgan. Nekateri so ta nastop označili tudi za satanističen. 

Nastop, v katerem so sodelovali člani skupine Drag Race France, transspolna manekenka in polgoli pevec v vlogi starogrškega boga vina Dioniza, je mnoge spominjal na svetopisemski prizor večerje Jezusa in njegovih apostolov na predvečer križanja.

Podobnost s slavno Da Vincijevo sliko je sprožila ogorčenje med katoličani in drugimi kristjani, predvsem v ZDA, a organizatorji trdijo, da s tem niso želeli izkazati nespoštovanja do vernikov. Navajajo, da predstava ni imela nobene zveze s krščanstvom, ampak je "poklon starogrški mitologiji in starogrškemu izvoru olimpijskih iger."

Profimedia

Poleg tega, pravijo, je bilo v predstavi 17 udeležencev (brez Dioniza), pri svetopisemski zadnji večerji pa je bilo ob Jezusu 12 učencev. 

V intervjuju za CNN se je Katerine opravičil vsem užaljenim in dodal, da ni imel namena koga užaliti. "Zapel sem svojo pesem z naslovom Nue, to je pesem, ki govori zelo preproste stvari. Ali bi bile vojne, če bi ostali goli? Verjetno ne, ker ko si gol, nimaš kam skriti orožja," je povedal in dodal: "Zelo mi je žal, če je nekatere ljudi šokiralo, to sploh ni bil moj namen. Vzgojen sem bil kot kristjan in najboljša stvar pri tem je odpuščanje. Prosim za odpuščanje, če sem koga užalil, verjamem, da kristjani po svetu razumejo, da je bil to samo nesporazum o veri ali o Zadnji večerji. Ne, samo Dioniz je bil v načrtu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta