Težave s sklepi pri psih so bile v preteklosti velik izziv

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
04.10.2023 00:00

Danes imamo končno na voljo trajnostno in učinkovito rešitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Težave s sklepi - predstavljajo pogoste zdravstvene izzive, ki vključujejo bolečine, togost, obrabo hrustanca, displazije, artritise ter druge vnetne bolezni pri psih. Veterinarji se soočajo s tovrstnimi težavami na dnevni ravni. Zanimivo je, da kar eden od štirih psov razvije simptome osteoartritisa v življenju in kar 80% starejših psov trpi z bolečinami in togostjo v sklepih. O možnostih preprečevanja in zdravljenja teh težav smo se pogovarjali z veterinarjem in direktorjem veterinarske bolnice Ptuj, dr. vet. med. Emilom Senčarjem.

Ko opazimo, da se naš pes postopoma upočasnjuje, morda ne kaže več navdušenja nad dolgimi sprehodi in igro z žogico, to pogosto zmotno pripisujemo njegovi starosti. Vendar pa ti znaki lahko nakazujejo na resnejše težave, ki se sčasoma stopnjujejo. "Hitreje ko ukrepamo, boljše so možnosti za pomoč našemu ljubljenemu psu. Preventiva je zagotovo boljša od kurative, a tudi za tiste, ki že kažejo simptome, imamo na voljo učinkovite rešitve," razlaga dr. Emil Senčar.

V sklepih psa prihaja do sprememb, ki so lahko zelo boleče (tako za psa, kot tudi lastnika)

Bolečine in omejena gibljivost sčasoma psa prikrajšata za veselje do gibanja in lahko povzročita apatijo ali celo depresijo. Včasih se lastniki zaradi takšnih simptomov žal prisiljeni posloviti od svojih zvestih spremljevalcev, ki so jih ves čas zvesto spremljali. Pomembno je vedeti, da se težave s sklepi pri psih da obvladati. S sodobno veterinarsko medicino so na voljo nove rešitve, ki lahko v večini primerov uspešno omilijo ali celo odpravijo te simptome.

Preden razmišljamo o možnih rešitvah, se moramo seznaniti s tem, kaj se pravzaprav dogaja v sklepih naših psov med staranjem. Dr. Senčar razlaga: "Pri psih, ki so v letih, so lokomotorne težave med najpogostejšimi, takoj za njimi pa se pojavijo različne prebavne težave in težave s kožo." Kot direktor veterinarske bolnice Ptuj, ki že 40 let skrbi za zdravje živali, pravi, da najpogosteje obravnava paciente z osteoartritisom, poškodbami, starostno obrabo sklepov in drugimi težavami lokomotorne narave pri psih.

"S staranjem pri psih pride do obrabe hrustanca in nalaganja kalcinatov v sklepu. To povzroči slabšo gibljivost sklepov in posledično bolečino," pove dr. Senčar. V začetnih fazah se pogosto pojavljajo le občasne in blage bolečine, ki jih pes pogosto ne kaže. "Psi so mojstri pri prikrivanju bolečin in bodo še dolgo ohranjali visoko raven aktivnosti, kljub že prisotni slabši gibljivosti."

Vendar pa se ti simptomi sčasoma stopnjujejo v hujše bolečine, več vnetja in večjo togost, zlasti zjutraj ali ob vstajanju iz počitka. Pes postane utrujen med sprehodom, dlje časa traja, da skoči na kavč ali v avto, in okleva pred stopnicami. Na koncu postane tako nepokreten, da ga moramo nositi in podpirati. 

Vse to pa predstavlja tudi veliko breme za lastnike, ki morajo prilagoditi svoj način življenja novim potrebam svojega psa. Aktivno in veselo življenje nadomestijo različne kombinacije zdravil, stres, bolečine ter pes, ki je izgubil vso voljo do gibanja na splošno. Spoprijemanje z možnostjo, da bo moral osebno poskrbeti za konec življenja svojega dragega psa, da bi mu s tem prihranil trpljenje, je seveda izjemno težko.

"Izjemno pomembno je, da ob prvih znakih težav ne ostanemo pasivni in ne rečemo: 'Ah, star je, umiril se je, je pač starejši pes', ampak se o simptomih pogovorimo z veterinarjem," svetuje dr. Senčar. "Pes, ki se obnaša tako, zelo verjetno trpi za popolnoma obvladljivimi bolečinami, za katere se da narediti nekaj."

Kaj pa sploh so opcije, ki jih imamo na voljo pasjeljubci, ki si želimo narediti vse v svoji moči, da bi pomagali svojim psom? Kot kaže, prej kot opazimo in začnemo blažiti simptome, boljše možnosti imamo in pomembno je, da ne čakamo do zadnjih trenutkov.

“Če bi le lahko zavrteli čas nazaj…”

"Lastniki se pogosto znajdejo v situaciji, ko bi radi čas obrnili nazaj in ponovno imeli srečnega in zdravega psa. Dolgo časa nismo imeli veliko možnosti za pomoč v takšnih primerih," razlaga dr. Senčar. Kot terapijo za te težave se običajno priporočajo analgetiki, ki sicer dobro delujejo, vendar imajo številne neželene stranske učinke na želodec, jetra in ledvice. Kirurški poseg je tudi možnost, vendar ni vedno primerna ali izvedljiva, zlasti pri starejših psih, ki težje prenašajo narkozo.

"V zadnjem letu pa sem odkril rešitev, s katero lahko te težave ublažimo in morda celo preprečimo. Ta rešitev nima stranskih učinkov, je trajnostna in manj invazivna ter varnejša od kirurških posegov."

Dr. Senčar nam je predstavil prehranski dodatek, ki ga zdaj priporoča vsem svojim pacientom, ki ga obiščejo v veterinarski bolnici Ptuj. Poudarja, da je preizkusil ta izdelek na svojih dveh psih in je z rezultati zelo zadovoljen.

Arhiv Naročnika

Maščobne kisline nove generacije, veliko bolj varne in učinkovite

Gre za prehranski dodatek, ki vsebuje izjemno koncentrirano olje iz zelenoustih školjk. "Antinol je pripravek, namenjen preprečevanju in olajšanju vseh lokomotornih motenj pri živalih ter kroničnih bolezni, kot je artroza," razloži dr. Senčar.

V svoji praksi ga priporoča že eno leto in pri skoraj vseh pacientih vidi učinke, ki so presegli pričakovanja. "Poudariti moram, da to ni protibolečinsko zdravilo; deluje na druge načine, ohranja hrustanec in druge dele sklepa. Posledica je, da se žival počuti bolje, lažje giblje, simptomi bolečine pa se zmanjšajo zaradi izboljšanja splošnega stanja sklepa. Najpomembnejše pa je, da je potreba po protibolečinskih tabletah močno zmanjšana, medtem ko Antinol nima nobenih stranskih učinkov."

Poleg tega dr. Senčar poudarja, da je najbolje uporabiti Antinol v preventivne namene. "Antinol se lahko daje kot preventiva za vse starostne skupine živali, saj je veliko lažje preprečiti bolezni kot jih zdraviti. Zato vsem priporočam, da začnejo z njegovo uporabo čim prej, in da to počnejo redno in dolgoročno, kar bo poskrbelo za optimalno zdravje psa."

Na trgu je ogromno prehranskih dodatkov, zakaj si je ravno ta prislužil občudovanje veterinarjev po celi Sloveniji?

"Ponavadi ne grem v podrobnosti, ker sem že poskusil, vendar sem se večkrat srečal s skepticizmom. Malo ljudi razume telesne mehanizme dovolj, da bi razlage imele smisel. Raje jim svetujem, naj preizkusijo, naj mi zaupajo, in naj vidijo rezultate sami. In prav to je ključna razlika, zaradi katere močno verjamem v ta izdelek – povratne informacije strank so izrazito pozitivne. To je bistvo, ki ga pri podobnih izdelkih še nisem doživel."

Po izkušnjah dr. Senčarja se skoraj vsi lastniki psov po prvi škatlici Antinola vrnejo po nove zaloge in sporočajo, da so njihovi psi v veliko boljšem stanju. Tudi sam je bil sprva skeptičen, vendar so rezultati jasno pokazali, da gre za izjemno rešitev, ki je izboljšala kakovost življenja njegovih pacientov.

"Ne bom rekel, da sem bil presenečen. Na začetku sem bil morda nekoliko zadržan, ko so ljudje po treh tednih jemanja sporočali, da ne morejo verjeti, kako se je vse izboljšalo, kako se psi bolje počutijo, boljše se gibljejo, dlje sprehajajo... To so informacije, ki ti dajejo samozavest, da lahko svetuješ naprej. Večina lastnikov je zelo zadovoljna."

“Antinol priporočam vsem psom, tako mlajšim kot starejšim.” 

Pomembno je, da ne povzroča nobenih stranskih učinkov, zato je primeren za preventivno in dolgoročno zdravljenje. Tako se zdi, da težave s sklepi pri psih niso več nepremostljiva ovira, ampak obvladljiv izziv, proti kateremu imamo zdaj novo, naravno in učinkovito rešitev.

"Z Antinolom lahko poskrbimo za boljše starostne leta psov, zato ga priporočam vsem kategorijam psov.” 

Pomembno je tudi, da Antinol nima stranskih učinkov, zato je primeren za dolgotrajno uporabo. "Z gotovostjo lahko trdim, da imamo zahvaljujoč Antinolu več uspešnih rešitev za lokomotorne težave. Prej smo psom ponavadi dali nesteroidne tablete – dokler so jih jedli, je bilo bolje. Potem, ko so z jemanjem prenehali, pa se je njihovo stanje drastično poslabšalo. Pri Antinolu se ve, da se ta jemlje za daljše časovno obdobje, da psu ne dela nobene škode, ne povzroča prebavnih motenj ali težav, potreba po agresivnejših rešitvah pa se seveda zmanjša, kar je odlično."

Če gre verjeti strokovnjaku z več kot 40 letnimi izkušnjami, je Antinol odlična nova rešitev za sklepe vseh psov – tistih, ki se že soočajo z bolečinami in tistih, ki iščejo učinkovito preventivo.

Veterinar z dolgoletnimi izkušnjami

Sem dr. vet. med. Emil Senčar, veterinar in direktor veterinarske bolnice Ptuj. Že več kot 40 let skrbim za zdravje in dobro počutje živali.

Arhiv Naročnika

Ko sem prišel v Ljubljano in se vpisal na veterinarsko fakulteto, sem bil med zelo redkimi, ki smo izvirali iz mesta, ne pa iz kmetije. Že takrat sem vedel, da si želim delati pretežno s psi in mačkami, torej majhnimi živalmi, kljub temu, da je takrat na fakulteti bil poudarek na rejnih živalih in je večina mojih sošolcev imela malo drugačen način mišljenja in dela kot jaz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.