(TOTI LIST) Odmevi z desne: Po mesecih nestrpnega čakanja naposled na vrsti še Radio Slovenija!

Anja H. Jerovšek
10.10.2022 06:00

Obetajo se že prve programske spremembe na Valu 202: Popevko tedna bo vedno izbral Igor Pirkovič, Ime tedna bo vedno Janez Janša, oddaja Botrstvo bo ukinjena, ker gre za levičarsko propagando o lačnih otrocih ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihajamo, sporočajo stebri novinarstva v državi.
Fotomontaža: Toti list

V uredništvu Totega lista smo se zadnje mesece z zaskrbljenostjo spraševali, kaj za vraga se dogaja v naši najpomembnejši Stranki. Po tem ko je brez večjih težav zasedla Siol, pa ko ji je skoraj uspel prevzem STA in ko zdaj uspešno vodi TV Slovenija, je v zraku ostalo neodgovorjeno vprašanje - zakaj pusti Radio Slovenija, še posebej pa Val 202, pri miru? Kako si dovoli, da radijski barbari rušijo lik in delo Stranke in njenega Predsednika? Zakaj nihče na Trstenjakovi ne ukrepa? Zakaj niso zamenjali še nikogar, sploh ob dejstvu, da imajo v rokah generalno vodstvo celotne RTV hiše? Na stotine vprašanj brez odgovora. Na srečo pa se je le začelo premikati. Lov na Radio Slovenija je odprt. Bil je že skrajni čas, dodajamo v uredništvu.

Čeprav se prevzem radijskih programov uradno še ni začel, so Aleš Hojs, Jožef Jerovšek in Anja Bah Žibret - ti naj bi na noge postavili novo shemo in kadrovsko zasedbo za vse radijske programe, da bodo ti, tako kot TV Slovenija, na liniji s Stranko - že nakazali, da neposlušnosti do Stranke in njenega Predsednika ne bodo dopuščali. Zdaj je tudi jasno, zakaj se radia niso lotili že prej - čakali so namreč, da se od radijskih valov poslovi Miha Šalehar, ki so se ga na Trstenjakovi očitno najbolj bali. Hojsa smo nemudoma prosili za komentar, a nam je odgovoril le na kratko: "Miha Šalehar odhaja iz RTV Slovenija. Eden manj, ki primitivno, ad personam, žali politike desne provenience in smo ga bili prisiljeni plačevati. Lep zgled tistim, ki to še počno, in upanje, da se tudi leva anarhistična greznica na javnem radiu počasi sčisti." Na vprašanje, kdaj se bo čiščenje začelo, nam ni odgovoril, se je pa je nasmejal. Tudi Bah Žibretova ni bila bolj zgovorna: "Levičarji z njegovim odhodom izgubljajo del svoje biti. In to na neodvisnem in objektivnem radiu SLO, ki ga plačujemo davkoplačevalci." Jerovšek pa, da "ima velik problem z Valom 202, ki je zjutraj pogosto aktivističen".

"Jas bi vas kuj povabo k poslušanji!"

Čeprav smo s Stranko v dobrih odnosih in pozdravljamo čiščenje Radia Slovenija, veliko podrobnosti nismo izvedeli. Nam je pa ekskluzivno programsko novost naposled le razkril sam Jerovšek: "Čujte, da ne neote f temi tavali. Prva poteza je povezana s totim izpraznjenim mestom, s kerega je šel oni levuhar Mihi. S Toplovodom, al kak se mu je že reklo, sej te vete no, kaj mislim. Tota oddaja bo zaj moja, nebo več aktivistična, ime bomo tak malo spremenili, pa koncepcijo tut, zaj bo Topla voda z Jerovškom. Al pa Latrina z Jerovškom. Nea vem, se še nisn odločo. Bota pa kolegica Žiberetova in kolega Hojs kot nestrankarska komentatora f fsaki oddaji. Samo onadva. V prvi oddaji bomo kako rekli o toti istospolni zalegi, potem o frdamanih priviligiranih frocih komunizma, no o toti organizaciji 8. marec, f tretji oddaji pa bomo govorili o socialistični vladavini Roberta Goloba. To je to za zaj, jas bi vas kuj povabo k poslušanji!"

Ker Stranka iz svojih medijev zaradi hinavske politike Viktorja Orbana, ki ne želi več odpreti denarnice, seli najkakovostnejši kader v javne medije, tudi Radio Slovenija ne bo izjema. Za direktorja radia naj bi kmalu imenovali Borisa Tomašiča, celoten radijski informativni program pa bo, kakor kaže, po tem, ko ga bo Golobova levičarska vlada nezakonito in nedemokratično odstranila iz Siola, prevzel Peter Jančič. Ker radio doslej ni prevzemal kakovostnih vsebin s televizije, bodo že prvi dan najmanj trikrat predvajali pogovor Jožeta Možine z Jančičem, da bi tudi radijsko poslušalstvo uvidelo, kako kakovostne kadre ima Stranka v medijih. Z Nove24TV naj bi na radio prišel tudi Aleksander Rant, ki bo prevzel vodenje vseh informativnih, glasbenih, kulturnih in drugih oddaj. Zaradi obilice dela ga bo občasno nadomeščal Rok Čakš, ki bo pol delovnega časa na Domovini, pol pa na radiu.

Čiščenje frekvenc

Tik pred sklepom redakcije smo še izvedeli, da bo kot poslanka odstopila Alenka Jeraj, ki je sicer trdna podpornica referenduma o zakonu o RTV Slovenija. Čeprav se je zdelo, da gre za presenečenje, so dobri poznavalci nemudoma ugotovili, da je pred nekdanjo poslanko nova, pomembna naloga. "Grem na Radio Slovenija kot neodvisna strokovnjakinja za tehnično področje. Prevzela bom radijske oddajnike in zveze. V stranki so mi namreč povedali, da je treba radijske frekvence malo sčistit. Če veste, kaj mislim."

Obetajo pa se že tudi prve programske spremembe na Valu 202. Popevko tedna bo vedno izbral Igor Pirkovič, Ime tedna bo vedno Janez Janša, oddaja Botrstvo bo ukinjena, ker gre za levičarsko propagando o lačnih otrocih, prav tako se začasno umika oddaja Petkova centrifuga, novo ime pa bodo dobile tudi informativne oddaje - Prva jutranja kronika bo Prve vesti iz stranke, Danes do 13 bo Danes z Janšo, Dogodki in odmevi pa bodo po novem Odmevi z desne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta