(TOTI LIST) Najprej BMW, potem še ostali avtomobilski velikani: Slovenija prva država z vozili brez smernikov!

Iran Mališič
22.08.2022 06:00

Če se navade voznikov spreminjajo, se mora spremeniti tudi proizvodnja vozil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zakaj pri vas sploh še gradite krožišča?" se sprašujejo v tujini.
Sašo Bizjak

Brez nobene najave, povsem neslišno so se to poletje pojavili pri nas. In odpravili so se na ceste, ne da bi jih kdorkoli opazil. Četudi mediji o tako pomembnem obisku za Slovenijo niso bili obveščeni, smo vseeno izvedeli nekaj podrobnosti o projektu, ki so ga prvič v zgodovini avtomobilske industrije izvedli prav na naših tleh. Kot kaže, bodo izsledki analize zagotovo navdušili marsikaterega slovenskega voznika.

Za kaj gre? Medtem ko se je večina od nas hladila v hrvaškem morju in so se naši zloščeni jekleni konjički pregrevali pod žgočim soncem, so v Slovenijo pripotovali predstavniki svetovnega združenja avtomobilske industrije WAIO. Neuradno naj bi do vodstva te eminentne organizacije, ki jo trenutno vodi eden izmed izvršnih direktorjev nemške družbe BMW, prišle informacije, da slovenski vozniki vedno redkeje uporabljajo smernike. "To, da pri vas avtomobile parkirajo na mesta za invalide ali kar pred vrata diskontov, četudi so parkirišča prazna, nas ni zanimalo. No, ne razumite me narobe, tega res ne bi smeli početi, ampak nas zanimajo zlasti tiste navade voznikov, zaradi katerih lahko posežemo v proizvodnjo vozil. Saj veste, kaj želim povedati. Če se navade voznikov spreminjajo, se mora spremeniti tudi proizvodnja vozil. In če pri tem lahko tudi privarčujemo, še posebej v teh časih, ko gredo cene materialov in vsega ostalega v nebo, toliko boljše, za vse nas," nam je zaupal vir iz združenja WAIO, ki je več tednov v juliju in avgustu preživel v Sloveniji.

Po naših informacijah so bili analitiki iz omenjenega združenja nad navadami slovenskih voznic in voznikov presenečeni že takoj po pristanku na brniško letališče, ko so se po gorenjski avtocesti odpravili proti Ljubljani. "Res je, na avtocesti je bilo veliko turistov, ampak Slovenci … A vi res ne uporabljate smernikov, ko zavijate z enega na drugi vozni pas? Drugod to počnejo predvsem zaradi varnosti, saj tako veš, da je voznik pred tabo ali za teboj osredotočen na vožnjo in o svojih manevrih obvešča tudi druge udeležence v prometu," nam je povedal sogovornik iz Nemčije, ki je pravi šok doživel šele na regionalnih oziroma lokalnih cestah. "Zakaj pri vas sploh še gradite krožna križišča? Pa saj skorajda nihče s smernikom ne nakaže, da zapušča krožišče, kar je bistvo takega sistema, takih voznikov je po naši oceni skoraj 80 odstotkov. Prav zato, da bi promet hitreje stekel, so začeli po Evropi ukinjati križišča s semaforji. Vi pa se še naprej raje ustavljate in namesto na zeleno luč do zadnjega trenutka čakate oziroma ugibate, kam bodo drugi zavili. Ne razumem vas …" nam je še zaupal član združenja WAIO, ki je na podlagi izsledkov večtedenske terenske analize že sprejelo prve ukrepe za slovenski trg.

Kot so nam neuradno potrdili pri WAIO, bo družba BMW kot prva v avtomobilski industriji že oktobra začela za slovenski trg proizvajati vozila brez smernikov, do konca tega leta pa naj bi se ji pridružili še ostali avtomobilski velikani. Zaradi majhnosti našega trga bo prihranek za proizvajalce vozil sicer minimalen, poudarjajo pa, da bo to zanje pilotni primer, kako v prihodnje proizvodnjo dodatno poceniti in se tako v teh težkih časih še bolj približati potrošnikom, saj bodo zdaj cene vozil v Sloveniji zaradi omenjenega ukrepa zagotovo nižje kot v državah, kjer vozniki še vedno uporabljajo smernike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta