U2 znova premikajo tehnološke meje

Matic Majcen Matic Majcen
03.10.2023 11:28

Vizualni učinki v novi dvorani Sphere v Las Vegasu so gledalcem jemali sapo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina U2 med koncertom v dvorani Sphere v Las Vegasu. 
Rich Fury/Handout

Skupina U2 je minuli teden začela trimesečno koncertno gostovanje v Las Vegasu. Med 29. septembrom in 26. decembrom bo irska rock zasedba odigrala 25 koncertov na enem odru. Rezidenca bo sicer potekala brez bobnarja Larryja Mullena Jr., ki okreva po operaciji sklepov. Ob tej priložnosti je bend izdal tudi novi singl Atomic City, ki ga na teh koncertih seveda tudi redno izvajajo. 

A bolj kot sam začetek gostovanja je pozornost glasbenih medijev in uporabnikov družbenih omrežij pritegnilo samo prizorišče. U2 so namreč prvi, ki so imeli čast nastopiti v dvorani Sphere v sklopu hotelskega kompleksa The Venetian Resort v Las Vegasu. Dvorana, ki jo je oblikovalo podjetje Populous, je okrogle oblike in se v notranjosti ponaša z obkrožajočim LED zaslonom, na katerem lahko vizualno spremljavo predvajajo v ločljivosti 16K. 

Prav otvoritveni koncerti skupine U2 so torej služili temu, da so organizatorji razkazali celoten tehnološki potencial dvorane in gledalci so ob tem dejansko ostajali brez sape. Vizualni učinki so namreč nič manj kot prelomni in zlahka lahko rečemo, da takšnega koncertnega prizorišča v zgodovini popularne glasbe še ni bilo. 

Rock skupina U2 so imeli v Sphere otvoritveni koncert. 
Reuters

Gostovanje z naslovom U2:UV Achtung Baby Live at Sphere se, kot pove že naslov, v dobršni meri osredotoča na album iz leta 1991, ki velja za enega najboljših, kar jih premore katalog legendarne rock zasedbe. Album Achtung Baby je med epidemijo covida-19 praznoval 30-letnico, a je moral bend aktivnosti ob praznovanju obletnice prestaviti zaradi epidemioloških omejitev. 

Skupina v Las Vegasu igra svoje klasične komade s tega albuma, kot so One, Mysterious Ways in Even Better Than The Real Thing, a tudi ostale poznane skladbe kot Where The Streets Have No Name, Elevation, Vertigo, With or Without You in Beautiful Day. 

Spomnimo, skupina U2 je bila tudi v preteklosti poznana po angažiranju najnovejših tehnologij. Leta 2006 so tako v sodelovanju s podjetjem Apple promovirali takratni model iPoda, a so se leta 2014 pri tem tudi opekli, ko so želeli poslušalce glasbe razveseliti z brezplačno umestitvijo albuma Songs of Innocence v njihovo zbirko v aplikaciji iTunes. Veliko uporabnikov namreč tega ni želelo in ta dogodek danes velja za enega največjih oglaševalskih fiaskov v sodobni zgodovini popularne glasbe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta