(VIDEO) Jana Plestenjaka smo vprašali, kako komentira ljubezen Tine Gaber in Goloba: "Najprej sem odprl usta ..."

Denis Živčec Denis Živčec
28.02.2023 11:51

Še preden 10. marca napolni mariborsko Dvorano Tabor, je Jan Plestenjak z nami spregovoril o ljubezni, ženskah, bivših in bolečem odhodu brata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Iz svojih zvez nikoli nočem delati resničnostnih šovov," pravi Jan Plestenjak.
Youtube

Zadnje čase spet veliko vsega beremo o njegovem ljubezenskem življenju, a misli Jana Plestenjaka so te dni bolj pri glasbi. 10. marca bo koncertiral v mariborski Dvorani Tabor. Maribor ima v njegovem srcu posebno mesto in svoj čas je celo razmišljal o tem, da bi v štajerski prestolnici kupil stanovanje. Je Maribor ena redkih stalnic v večno razburkanem umetniškem življenju? "Imam kar veliko konstant. A vedno sem cenil iskrenost, nositi srce na dlani, biti intenziven, a ranljiv. Če česa ne maram, je to brezbarvna sivina, ki me res ubija. Morda celo bolj kot to, da je nekdo hudoben. To je tako, kot če si z nekom skupaj, pa si sam. Takšna samota je bolj ubijajoča, kot če si sam sam. Če si sam sam, si lahko celo izpolnjen, če pa si z nekom, s katerim se počutiš sam, pa je to tragedija," pravi.

Je po desetletjih petja o ženskah in ljubezni že prišel do točke, ko vsaj nekaj od tega razume? "Ne, ne razumem. Sploh ljubezni ne moreš razumeti, saj je ljubezen absolut. Upam, da je nikoli ne bomo razumeli. Če bi znanost strla še ta oreh, bi pa res bili uboščki, ki bi vse obvladali," meni. Je lahko umetnik zares dober, plodovit, če je srečno zaljubljen? "Ko si srečno zaljubljen, v to skanaliziraš toliko emocij, da ni prostora za ustvarjalnost. In ustvarjalnost izgubi neko ostrino," odvrne. 

Si ga poslušalci sploh želimo srečno zaljubljenega? "Ljudje se zabavajo v zgodbi nekoga, ki je poznan. Iz svojih zvez nikoli nočem delati resničnostnih šovov. Ko se zaljubim in grem v zvezo, ne dajem tega na velike plakate, niti ne dajem, ko se razidem. Včasih se mi zdi prav malo krivično, ker ljudje mislijo - ker novinarji poberejo, da je Jan spet samski in iz tega naredijo naslovnice -, da jaz to sam plasiram, kar ni res. Tudi ničesar ne komentiram, ker se mi zdi, da bi svetost ljubezni zelo oskrunil, če bi začel o tem razglabljati in delati resničnostne šove iz mojega osebnega odnosa." 

O tem, da je spet samski, se zadnje čase veliko govori. Mnogi so se spraševali, kako je preživel valentinovo. "Tako kot vsak dan. Ko si enkrat trideset let v rokenrolu, do praznikov nimaš velike afinitete, ker je sedemdesetkrat na leto silvestrovo, rojstni dnevi, vse se dogaja čez celo leto. In potem se ti ne zgodi nič posebnega," pravi Jan, ki se ne spomni dobro, kaj je zares počel. "Morda sem nekaj dobrega šel pojest," dodaja. 

Veliko pozornosti je te dni deležna tudi njegova nekdanja partnerica Tina Gaber, ki je novo ljubezen našla v premierju Robertu Golobu. Prvič smo ju uradno videli skupaj na proslavi ob kulturnem prazniku. "Bil sem zelo vesel za Tino in gospoda predsednika in res jima želim vse najlepše. Prav razveselil sem se. Najprej sem odprl usta: To pa je zanimivo! In že naslednji hip sem bil za njiju vesel in upam, da ljubezen žari." 

Težek konec leta je za njim, saj je umrl njegov brat, akademski slikar Domen Slana. Kmalu za tem je moral Jan zbrati moči in stopiti na oder. "Ko sem domov poklical in mi je mama rekla, da je Domen umrl, je bila moja prva misel, da bi si on želel, da ta večer pojem. Tudi mama je rekla: 'Danes pa za našega Domenčka poj.' In bilo je zelo težko. Po drugi strani je to bilo tudi čustveno zdravilo za mojo dušo, da sem začutil ljudi. Šlo je tudi za odgovornost, v tistem tednu sem imel pet velikih koncertov in v moji ekipi je 27 ljudi, ki konec koncev preživljajo tudi svoje družine z mojimi koncerti. Bilo bi zelo sebično, če bi mislil le na svojo ranjenost," odvrne Jan. 

10. marca prihaja v mariborsko Dvorano Tabor. "Kar nekajkrat smo že razprodali Dvorano Tabor in tudi tokrat bo krasen žur. Povabil sem ljudi s štajerskega konca, ki jih spoštujem. Alfi Nipič pride, velika legenda, pa 6Pack Čukur, pa Dejan Dogaja, Natalija Verboten in moj super prijatelj Tadej Toš. Rad bi koncert obarval s spoštovanjem do Maribora in Štajerske. Da bi to bil moj mali poklon Štajerski," pravi Jan. 

Celoten intervju z Janom Plestenjakom si oglejte v zgornjem videu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta