(VIDEO) Slačilnica z Rudanom in Resnikom: Kako zelo skregana sta bila v resnici? Kaj jima je spremenilo življenje?

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
09.07.2024 13:00

Miran Rudan in Vili Resnik, neuničljiva prvoligaša slovenske glasbene scene sta šla skozi raj in pekel, od največje slave, do trenutkov, ko sta se skoraj zlomila. A se nista. Zdaj, prvič povezana, dvorane polnita kot za stavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Piše se leto 2024 in ena glavnih koncertnih uspešnic na slovenski sceni sta Miran Rudan in Vili Resnik. Legendarna rivala, prvoligaša slovenske glasbene scene in oba bivša člana svoj čas mega uspešne skupine Pop Design, sta se povezala in presenetila z najavo dveh velikih koncertov. "Petdeset let hitov" je slogan, ki najavlja projekt Rudan X Resnik. Zaradi velikega zanimanja so ljubljanski koncert, 16. novembra, morali prestaviti na večje prizorišče, v Media Center (Cvetličarno). Spodbujena z izjemnim odzivom sta legendarna glasbenika, oba tudi z zelo uspešnima samostojnima karierama, najavila še mariborski koncert. 24. januarja prihajata v UŠC Leona Štuklja. Vstopnice hitro pohajajo, glasbenika pa smo povabili v Večerov podkast Slačilnica, kjer sta se zelo iskreno in čustveno razgovorila o svojih življenjih, karierah in domnevno nekdaj težavnem odnosu drug do drugega. 

"Konkurenca sva si in tudi ostala si bova konkurenčna, to pomeni, da tudi če on naredi boljšo stvar, zakaj jaz ne bi še boljše. In obratno. A nekako sem slutil uspeh od tistega prvega povabila najinega dobrega prijatelja Blaža Švaba, nastopila sva v oddaji V petek zvečer, ki je res naredila en tak bum," se povezovanja dveh udarnih zvezdnikov slovenske scene spominja Rudan. "Midva nisva zaspala. Prišlo je do tega, naredili smo. Slutim, da je moja poškodba glave pred 25 let naredila, da znam bolje razmišljati vnaprej ali pa da nekaj vidim v naprej. Verjel sem temu in, evo ga, par dni in razprodalo se je," je vesel Rudan ob dvoranah, ki jih prekaljena glasbenika še vedno polnita kot za stavo. 

Mitološko trenutek slovenske estrade je njun domnevni dolgoletni spor. Prebrali smo marsikaj, tudi to, da sploh ne komunicirata med seboj in da se drug drugemu izogibata. Stare zamere iz popdesignovskih časov. Kako zelo sprta pa sta v resnici bila? 

"Ogromno stvari je bilo dobesedno napihnjenih, kar novinarji zelo, zelo radi delate. Marsikje v mojem življenju se je to zgodilo. Bila sva konkurenta, konkurenta sva še dandanes, ampak tokrat dejansko delava skupne stvari, zaradi tega, ker veva, da sva tako različna, da sva toliko drugačna od vsega - moje mišljenje morda ni enako njegovemu -, poskušava nekako v današnjem času, ker druga nam tudi ne preostane. Pa bolj pametna sva postala, skupaj lahko te stvari, seveda s celo ekipo, pripeljeva do tistega, da obiskovalec koncerta reče: 'Vau, noro!'," pravi Miran Rudan. 

V njunih karierah se je nabralo veliko uspešnic, pa tudi kakšna skladba, ki je nočeta več peti. "Jaz imam pesem, ki je ne morem peti, četudi so ljudje pritiskali, naj zapojem pesem z naslovom Angel nad menoj. Zakaj je ne zapojem? Zato, ker se spomnim, da sem se takrat ločeval, takrat je bil en velik, težek trenutek in jaz tega ne morem peti. Mogoče nisem normalen, ampak ostanejo spomini in bilo je hudo, črno je bilo vse," pove Vili Resnik. 

Življenje prinese marsikaj, in tudi v njunih življenjih se je skozi desetletja nabralo veliko lepih, pa tudi težkih trenutkov. Tako karierno kot zasebno. "Nesreča pred 25 leti, poškodba glave me je naredila totalno drugačnega človeka. Ko se ti nekaj takega zgodi na vrhuncu popularnosti, šele takrat vidiš, da nisi samo ti, da so tudi drugi ljudje, ki so ogromno naredili za to, da si lahko ti tisti. Res, da je bilo težko preživeti to poškodbo, a naredila me je drugega človeka," pripoveduje Rudan. 

Viliju je tla pod nogami spodnesla ločitev. "To so strašni trenutki," pravi. "Ko smo šli narazen, za mene je bilo konec sveta in hotel sem tudi končati z življenjem, ker nisem videl smisla. Danes rečem, joj, res, kakšen butelj si, ampak glej, to je življenje, prideš do takega trenutka, da se ti vse podre," iskreno dodaja pevec. 

Spomini na leta pri skupini Popdesign, ki je s svojo priljubljenostjo v Sloveniji na novo definirala slavo, bodo pri Resniku vedno imeli posebno mesto. "Živel sem sanje, tisto, o čemer sem sanjal kot otrok. Vedel sem, da bom uspel, to sem si govoril. Ampak bilo je res ... vse je bilo naše. Na nastope je hotelo priti dvakrat, trikrat preveč ljudi. To je bilo nekaj neverjetnega, nisem mogel hoditi po Ljubljani, takrat sem še živel v Ljubljani, ker je bilo vreščanje. To pomeni, da smo dali res pustili en tak velik pečat," se spominja. 

Koncerta, ki bo 24. januarja v dvorani UŠC Leona Štuklja, se že zdaj veselita. "To bodo pesmi, ki so zaznamovale generacije, mlado, staro in to je najbolj važno, da preživimo en tak lep večer skupaj. Veselo bo. Ljudje potrebujejo rabijo sprostitev, življenje je postalo težko.  Alora, midva jim lahko garantirava sprostitev, spomine na mladost in na žure," vabi Resnik. 

Kaj sta Miran Rudan in Vili Resnik povedala o mariborski publiki, pa svojih evrovizijskih izkušnjah, odnosu do denarja, glasbenih načrtih in tem, kako sta njuno slavo prenašali njuni družini, pa prisluhnite v podkastu Slačilnica na platformah za podkaste ali na povezavi TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta