Zakaj se je sploh poročila z njim? Po 43 letih je končno znano, kaj je princesi Diani na poroki rekel Charles

D.Ži
03.06.2024 09:37

Poroki stoletja je sledila ločitev stoletja, bralec z ustnic pa zdaj razkriva intimne detajle z dogodka, ki ga je spremljalo več kot 750 milijonov ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poroka Diane in Charlesa je bila eden najbolj spremljanih dogodkov v zgodovini. Njuna ločitev tudi. 
Profimedia

Eden najbolj gledanih dogodkov 20. stoletja je bila poroka princese Diane in princa Charlesa 29. julija 1981. Prestolonasledniški par je na pravljično lepem dogodku zbral 3500 gostov, prenos pa si je preko malih zaslonov ogledalo več kot 750 milijonov ljudi po vsem svetu. A nekateri trenutki poroke so ostali rezervirani le za tiste, ki so dogodku prisostvovali v živo. Še danes mnogi razpravljajo o tem, kaj so člani kraljeve družine rekli Diani, potem ko so skupaj stopili na znameniti balkon Buckinghamske palače.

Mladoporočenca na slovitem balkonu. A njuna zakonska sreča ni trajala prav dolgo.  
Profimedia

Bralec z ustnic je zdaj za Daily Mail razkril, kaj sta si mladoporočenca šepetala med obredom. Charles je svoji nevesti dejal, da "izgleda popolna", nato je prosil, naj mu da roko, in ko jo je prejel, ji je ljubkovalno rekel "Kissy". Ljubica, Poljubčica. 

Ko so se jima pridružili še drugi družinski člani, je Charles komentiral, da "vse traja dolgo" in da "morajo jesti".

Kraljica Elizabeta II. je pokazala na množico, ki se je zbrala pod balkonom, in rekla Diani, naj pogleda ljudi, ki so "bili tam ves dan", samo da bi jo videli.

Dan, ko sta si Diana in Charles izrekla usodni da, je bil v Veliki Britaniji tako pomemben, da so ga razglasili za državni praznik.

Toda sanjska poroka se je hitro spremenila v zakon iz nočne more. Mnogi si še danes zastavljajo vprašanje – zakaj se je Diana sploh poročila z njim?

Diana je ves čas vedela, da Charles ljubimka s Camillo.  
Profimedia

Diana je že pred poroko vedela, da jo Charles vara s sedanjo ženo Camillo, ob neki priložnosti pa je priznala, da jo je ob vstopu v cerkev celo iskala med svati.

Charles, danes kralj Karel III.,  je pozneje javno priznal, da je prevaral Diano, tudi ona je priznala, da je imela ljubimca.

Razšla sta se leta 1992, a še nekaj časa ostala poročena in skupaj opravljala kraljeve dolžnosti. Štiri leta pozneje je sledil Dianin eksploziven intervju v oddaji Panorama.

"No, v zakonu smo bili trije, bila je gneča," je povedala Diana med intervjujem, ki si ga je v času predvajanja ogledalo kar 23 milijonov ljudi, mnogi so takoj sklepali, da gre za Camillo.

Intervju, ki je leta 1995 monarhijo stresel do temeljev. Diana je spregovorila o svojih zakonskih in psihičnih težavah. 
Profimedia

Po tem je kraljica Elizabeta II. ukazala, naj se Charles in Diana uradno ločita, njuna ločitev je bila dokončno izpeljana poleti 1996. Le leto pozneje, 31. avgusta 1997, je Diana umrla v prometni nesreči v Parizu. Umrl je tudi njen takratni ljubimec Dodi Al Fayed.

Za seboj je pustila sinova Harryja in Williama, smrt priljubljene princese je v žalovanje pahnila domala ves svet.

Leta 2005 se je Charles poročil s Camillo, ki danes na željo pokojne Elizabete nosi naziv kraljice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta