Izlet v Pomurje ni samo Mura, gibanica, šunka, Kreslin in štorklja. Je stičišče različnih kultur, ver in etničnih skupin

Barbara Gavez Volčjak
03.05.2021 06:00
S soncem obsijana pokrajina ob reki Muri obsega Prlekijo, del Štajerske in Prekmurje ter se z rečnih in potočnih območij ravenskega sveta povzpne v pogozdene hribe Goričkega z vinorodnimi Lendavskimi goricami in v prav tako z vinsko trto posejane Slovenske gorice z jeruzalemskimi vinogradi v Prlekiji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Expano, Vrata v Pomurje ob Soboškem jezeru 
Arhiv ZKTŠ Murska Sobota

Medtem ko nižinski del ponuja sprostitev v številnih termah z izviri termalnih voda, znajo domačini na vinorodnih pobočjih obiskovalcem popestriti počitek z nepozabnimi doživetji ob dobri kapljici, kulinaričnih dobrotah in glasbenih tonih domačih "band", vse pa spremljajo panoramski pogledi na terase vinogradov, zidanice in cerkvene zvonike.

Pomurje ni samo Mura, gibanica, šunka, Kreslin in štorklja. Pomurje je stičišče različnih kultur, ver in etničnih skupin, saj je tudi dom Romov in madžarske manjšine; je krajina, začinjena z avstrijskimi, ogrskimi in slovanskimi vplivi sosednjih držav. V Pomurju se naravna, kulturna in zgodovinska dediščina med sabo prepletajo že stoletja. Tukajšnja mesteca, vasice in od vrveža oddaljeni kraji varujejo spomin na preteklost in tradicijo, ki je marsikje že utonila v pozabo. Spoznajte odprto panonsko dušo in se preizkusite v izdelovanju sveže gline, žganju v peči in pletenju košar!

Murska Sobota - srce Pomurja

V Hranilnici prekmurskih dobrot lahko obiskovalci z nakupom lokalnih dobrot podprejo butične ponudnike iz Prekmurja. Prenovljena Slovenska ulica vabi na sprehod po središču mesta, med katerim si sprehajalci lahko ogledajo stolno cerkev sv. Nikolaja in evangeličansko cerkev, modernistično zasnovano in sodobno obnovljeno Gledališče Park ter prostran Mestni park, ki se nadaljuje v mestni gozd Fazanerija, ostanek nekdanjega gozda na severozahodu mesta. Fazanerija z razbremenilnim kanalom in potokom Ledava je rekreacijski poligon za Sobočance. V Fazaneriji so trim steza, letno kopališče, teniško igrišče, nogometni stadion, skozi njo se vijejo sprehajalne in pohodniške poti, ki so primerne tudi za nordijsko hojo. Ob Fazaneriji poteka tudi kolesarska Pot užitka, ki objame Mursko Soboto in okolico. Po zelenih površinah mesta vodi Soboška zelena pout. Ljubitelje vodnih športov vabi Soboško jezero, motorični park ob jezeru pa ponuja številne možnosti razgibavanja v naravi.

Klopca ljubezni v Lendavskih goricah
Arhiv ZKTŠ Murska Sobota

Pomurski gradovi

Obiskovalci se lahko naužijejo umetnosti in spoznajo zgodovino Pomurja v gradovih po regiji. Na Goričkem stoji največji baročni grad v Sloveniji, grad Grad, mogočna graščina iz 11. stoletja, ki jo obdaja angleški park z mogočnimi tulipanovci, platanami, gledičevkami, rdečimi bukvami, gabri in hrasti. Na lendavskem gradu domuje Galerija-Muzej Lendava, kjer obiskovalce vsako leto presenetijo z razstavo del kakega svetovno znanega umetnika. Nastanek in razvoj Pomurja sta na ogled v Pomurskem muzeju, ki ima sedež v gradu v Murski Soboti. Dvorec Rakičan ter grad Beltinci vabita v senco mogočnih dreves, obenem pa burita domišljijo obiskovalcev z zgodbami nekdanjih plemiških družin. Zelišča v grajskem zeliščnem parku gradu Negova pa so se tudi že prebudila v pomlad in Apolonija, zeliščarica in dobra vila, jih bo z veseljem predstavila.

Grad Grad na Goričkem velja za največji baročni dvorec pri nas. 
Arhiv ZKTŠ Murska Sobota

Biseri Goričkega

Največji krajinski park v Sloveniji, Krajinski park Goričko s svojimi biseri in čudovitimi razgledi nenehno preseneča. Tukaj, v deželi ob tromeji Slovenije, Avstrije in Madžarske, so ljudje, ki govorijo tri jezike, ohranjajo dediščino ter živijo in delajo v sožitju z naravo. Na manjši vzpetini blizu naselja Trdkova si je mogoče ogledati tromejni kamen, ki je bil na današnje mesto postavljen leta 1924. V Nuskovi si lahko mimoidoči natočijo mineralno vodo iz naravnega izvira, na najvišjem vrhu Pomurja, Sotinskem bregu, se lahko razgledajo po treh deželah z lesenega razglednega stolpa, ob Bukovniškem jezeru pa si naberejo energijo na energijskih točkah, se podajo po novo urejeni učni poti ali se razgibajo v pustolovskem parku.

Kolesarji ob Bukovniškem jezeru 
Arhiv ZKTŠ Murska Sobota
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta