(PISMO BRALCA) Podžupan Maribora, predor pod mestom je dobra zamisel za farbanje volivcev

Pismo bralca v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Spoštovani podžupan mestne občine Maribor dr. Samo Medved, ob zaprtju Koroške ceste in Lenta za promet ste v Večeru izjavili, da ste za boljšo pretočnost prometa načrtovali cestni predor od Gosposvetske do Partizanske ceste v dolžini 850 metrov. Dobra zamisel za farbanje volivcev (enako velja za mostove, vzpenjačo na Piramido ...). Vendar je to znanstvena fantastika - čeprav bi jaz ta predor želel imeti.

Kot prometnik, projektant (tudi za predore), nadzornik in izvajalec vam povem, da bi za izvedbo predora potrebovali najmanj od pet do osem let, če bi ta projekt sploh fizično lahko izvedli. Naročili ste celo študijo izvedljivosti. Za izvedbo predora računate na evropska sredstva, kjer pa zahtevajo ogromno dokumentov. Najprej je treba predor umestiti v prostorski plan, nato izdelati investicijski program o upravičenosti gradnje s finančno konstrukcijo, z mednarodnimi natečaji izbrati idejne načrte, načrte PGD, PZI, PID, pridobiti gradbeno dovoljenje z mnogimi soglasji, izbrati izvajalca, zagotoviti sredstva, pridobiti uporabno dovoljenje. Računati morate na pritožbe stanovalcev, na pritožbe neizbranih izvajalcev in na stotine drugih problemov.

Predor bo stal približno 25 do 30 milijonov (glede na primerjavo s karavanškim predorom). Stroka ve, da se predori v mestu gradijo pod cestami in ne pod objekti, pa tudi to bi se dalo rešiti. Del Slovenske ulice je namreč širok samo kakih pet do šest metrov, svetli profil predora pa naj bi bil okrog osem metrov. Za začasno rešitev predlagam, da promet poteka po Krekovi ulici v obe smeri do resne prometne študije in eventualne izgradnje predora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta