Dobili bomo mladička

Katarina Zore
24.10.2024 00:00

Odgovorno lastništvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Spomladi je Veterinarska zbornica Slovenije izdala zloženko Kaj je potrebno vedeti pred nakupom psa ali mačke, ki sta jo pripravila in uredila profesorica s Fakultete za veterino Univerze v Ljubljani doc. dr. Darja Pavlin in veterinar David Černec.

Ker se veterinarji v ambulantah za male živali pogosto srečujejo z lastniki, ki potrebujejo informacije glede nakupa in skrbi za novega ljubljenčka, zloženka ponuja dobrodošle nasvete prihodnjim lastnikom živali pri njihovih odločitvah za nakup psa ali mačke. V knjižici lahko najdete odgovore na pogosta vprašanja o postopku nakupa ali posvojitve. Preverite lahko, katere dokumente potrebujejo lastniki živali, denimo zdravstvene kartone, rodovnike in druge pomembne papirje. Dodani so še koristni nasveti o prehrani, zdravstveni oskrbi, socializaciji in vzgoji novih kosmatih članov družine.

Osnovne potrebščine, ki jih pripravimo še pred prihodom mladiča

Za pasjega mladiča potrebujete:

  • Hrana za pasje mladiče
  • Priboljški
  • Igrače za mladiče
  • Ovratnica, oprsnica in povodec
  • Vrečke za iztrebke
  • Posoda za hrano in vodo
  • Ležišče za psa
  • Transportni boks za v avto ali varnostni zatič
  • Izdelki za nego
  • Sredstva proti notranjim in zunanjim zajedavcem

Za mačjega mladiča potrebujete:

  • Hrana za mačje mladiče
  • Mačje stranišče
  • Mačje igrače
  • Torba za prenašanje
  • Posoda za hrano in vodo
  • Mačje drevo in praskalnik
  • Sredstva proti notranjim in zunanjim zajedavcem

 

Shutterstock

Prehranske potrebe mladičev so drugačne

Tako mačji kot pasji mladiči potrebujejo prilagojeno hrano, saj zelo hitro rastejo, njihov prebavni in imunski sistem pa se šele razvijata. Da bodo lepe in puhaste kepice ostale zdrave, izbirajte najbolj kakovostno hrano za mladiče. Če niste prepričani, da izbrana hrana vsebuje vse esencialne hranilne snovi v pravem razmerju, se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo razložil, kaj točno potrebuje vaš mladič v svoji prehrani v vsaki fazi razvoja. Pravilna hrana mora mladiču dati vse, kar potrebuje za zdrav razvoj. Pozorni bodite tudi na velikost in število obrokov, ki morajo biti prilagojeni starosti in potrebam mladiča. Prehajanje na novo hrano mora biti pri mladiču vedno postopno, najbolje v tedenskih razmikih. Vzpostavitev dobrih prehranjevalnih navad in zagotovitev prave hrane za vašega mačjega ali pasjega mladiča pripomoreta k temu, da mladiči zrastejo v zdrave in zadovoljne odrasle ljubljenčke.

 

Kastriranje in steriliziranje mačk sta pomembni za družbo

Vsako pomlad se ponovi ista zgodba, zavetišča so prepolna zavrženih mačjih mladičev in potrebujejo pomoč prostovoljcev. Ker imajo mačke zelo dobro reprodukcijsko sposobnost, ima ena sama mačja samica v letu dni lahko tudi več kot 15 mladičev. Ti mladiči so malo več kot štiri mesece po kotitvi že spolno zreli in lahko se nadaljuje začarani krog, zato sta kastracija in sterilizacija tako zelo pomembni.

Društvo za zaščito živali Maribor zato tudi letos od 1. oktobra do 30. novembra organizira akcijo sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk, s katero želijo ozavestiti problem nenadzorovanega razmnoževanja mačk in zapuščenih psov. S tem preprostim in rutinskim posegom lahko prekinemo začarani krog ter prihranimo mnogo življenj in nepotrebnega trpljenja. Tudi letos v akciji sodelujejo številne podravske in okoliške veterinarske organizacije, ki bodo lastnikom oziroma skrbnikom živali ponujale 20-odstotni popust na kastracijo oziroma sterilizacijo psa ali mačke.

Mačka zaradi posega ne bo izgubila svojega lovskega nagona in bo še vedno enako aktivna. Sterilizirane mačke so bolj zdrave, precej se zmanjša možnost za nastanek bolezni rodil, manj bolezni je tudi pri kastriranih samcih, ki so navadno manj napadalni in teritorialni. S kastracijo oziroma sterilizacijo v velikem obsegu zaščitimo pred okužbo z mačjim aidsom in levkozo.

Shutterstock

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.