(INTERVJU) Oseba, ki nosi Barbarian Fashion, je športno elegantna in pogumna

Kaja Komar
16.10.2023 20:38

Nataly Coljnar, modna oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke Barbarian Fashion

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataly Colnar
Osebni Arhiv

Če se sprehodite po Glavnem trgu v Mariboru, se bo vaš pogled brez dvoma ustavil pri velikih steklenih vitrinah butične trgovine, v kateri so kot v umetniški galeriji razstavljena oblačila.

V spodnjem nadstropju vas bodo očarali unikatni modni kosi iz visokokakovostnih materialov zanjo in zanj. Barbarian Fashion je mlada blagovna znamka, ustvarjena za vse drzne, ki si upajo izstopiti iz množice in iščejo drugačna, brezčasna in nosljiva oblačila, ki sledijo trendom, a imajo izrazit avtorski podpis. Pod ta oblačila, v katera se boste zaljubili, se podpisuje Nataly Coljnar, ki ima v zgornjem nadstropju butika tudi svojo šiviljsko delavnico, kjer nastajajo vzorčni modeli kolekcij. Z nami je prijazno delila nekaj svojih izkušenj, misli in nasvetov.

Vašo blagovno znamko Barbarian Fashion ste predstavili leta 2020, vaša poklicna pot pa se je začela povsem drugače kot pri drugih oblikovalcih. Preden ste postali oblikovalka, ste bili več kot deset let profesorica nemščine na srednji šoli. Kako vas je zaneslo v modo?

Drži, na srednji šoli sem poučevala skoraj 17 let. Oboževala sem pedagoško delo, a ves čas je bil prisoten še moj drugi svet. Modnemu ustvarjanju sem se posvečala v vsakem prostem trenutku, v tem uživala in se tudi izobraževala v tej smeri.

Zdi se, da je modna oblikovalka že od nekdaj živela v vas. Ste ustvarjali že kot otrok? So bile vaše punčke najlepše in najbolj unikatno oblečene v vaši ulici?

Sem in res so bile moje punčke vedno modne. Rada sem prirejala modne revije in čajanke. In že takrat sem sanjala o velikih odrih.

Pa svoja oblačila, ste jih v najstniških letih morda preoblikovali, skrajšali, razrezali, kaj na njih prišili?

Seveda, ves čas. Nikoli nisem marala klasike in simetrije, ves čas sem nekaj spreminjala in oblikovala po svoje.

In ko je ideja dozorela, ste se odločili za svojo blagovno znamko. Od kje ime Barbarian Fashion? Je kar barbarskega v vaših modnih kosih?

Malce uporništva je vsekakor v mojih kreacijah. V imenu sem želela pokazati, da gre za upor nekemu uveljavljenemu standardu. Da je oseba, ki nosi Barbarian Fashion, drugačna, pogumna, drzna, točno ve, kaj hoče, a tudi rada eksperimentira. Da obožuje posebne kose in črnino, športno eleganco, hkrati pazi na nosljivost, funkcionalnost in trajnost svojih oblačil. In vedno želi tudi kanček glamurja.

Zelo glamurozen je tudi vaš logotip.

Pri logotipu sem imela malce pomoči, vedela sem, da želim dvojno črko, mehko, zaokroženo, ki ni ravno povezana z mojim imenom - in iz besede Barbarian se je dvojni B res poklopil. Plus nad črko »i« mu daje pozitivnost in rada ga umeščam v svoje kreacije.

Koga, kakšno osebo imate v mislih, ko kreirate? 

 Sofia Sedovnik Coljnar
Foto Tatjana

Pri kreiranju imam vedno v mislih povsem določen tip osebe. Enkrat je to Nina, ki je drzna, obožuje eleganco in glamur, rada pokaže ženske čare in dolge noge, so ji ljube obleke, bluze, plaščki ... Drugič je Sofia, ki je športno elegantna in obožuje udobne casual kose. Pogosto nosi trenirke, ki morajo biti nekaj posebnega, rada jim doda npr. dolgo, nosljivo jopico, ki jo lahko kombinira na veliko načinov. Vendar ne ustvarjam le za eno osebo. Vedno skušam ustvarjati za različne tipe in kose, da vsak najde nekaj zase.

Pa moški?

Moški so prav tako športno elegantni, radi izstopajo. Pomembna jim je udobnost in kakovost izdelka, izbirajo casual kose, a si vedno želijo še nekaj več.

Zdi se, kot da večino vaših kosov lahko oblečemo za različne priložnosti, odvisno le od tega, kako jih kombiniramo.

Ravno to skušam doseči. Da obleko, ki jo izbereš, lahko oblečeš v službo k balerinkam in drugič v gledališče k visokim petam. Vse je torej odvisno od dodatkov in kombinacij. Pozorna sem predvsem na to, da so materiali visoko kakovostni, obstojni in jih lahko kombiniramo. Obožujem tudi mešanje stilov in materialov. Eleganten zgornji del trenirke z malce kamenčkov in čipke gre odlično h kavbojkam, ozkemu krilu in visokim petam.

Veliko vaših modnih kosov je v črni barvi. Zakaj? 

Marjanca Polutnik
Martin Kristan

Črna je elegantna in sofisticirana. Nobena druga barva zame ne doseže enakega učinka. Poleti morda še bela. Vsak bi moral imeti v omari nekaj osnovnih kosov v nevtralni barvi, torej črni ali sivi, tudi bež. Sama bi izbrala črno. Črne elegantne hlače, ozke ali široke, črno ozko krilo, ki je dolžine malce čez kolena, črn daljši suknjič, ki je letos obvezno »oversized«, belo srajco moškega kroja in glamurozen dolg bež volnen plašč. Da ne pozabim jeans hlač v svetlejšem odtenku. K tem osnovnim kosom lahko dodajamo druge kose, vnašamo barve, kombiniramo med seboj, dodamo majhno dizajnersko torbico in udobne črne ali bele športne čevlje. Če so osnovni kosi v nevtralni barvi, lahko k njim dodamo katerokoli barvo želimo in bomo vedno zelo modni.

V vaših kolekcijah je vedno več bleščic, unikatnih detajlov, čipk, živalskih potiskov, rožnatih vzorcev, celo živahnih barv, kot sta rdeča ali zelena. To so močne karakteristike oblek za drzne ženske. Ste tudi sami bolj drzni? Odločitev za spremembo poklicne poti je bila precej pogumna … 

Odločitev za spremembo poklicne poti je bila zame izredno čustvena, z veliko strahospoštovanja in predvsem poguma. Dolgo je zorela in v nekem trenutku sem čutila, da je napočil ta čas. In obožujem ženske, ki so drzne in si upajo izstopiti iz množice. To so ženske, ki si dovolijo eksperimentirati tudi v modi. Sama svojo modo živim, je del mene. Moda, ki jo ustvarjam, mi je blizu. Čipke, detajli, bleščice dodajo piko na i in vnašajo glamur.

Imate kakšen nasvet, kako izbirati vaše barvne kose in jih kombinirati?

Ljudje barve izbiramo različno, držimo se občutka ali razpoloženja. Vendar je dobro vedeti, kateri toni nam pristojijo. Lažje je, če kose izbiramo z lestvice barv, ki jih z lahkoto mešamo med seboj. Če nam je ljuba zelena, se ji lepo podata na primer lila ali pink. In če so v naši garderobi pretežno kosi iz teh tonov, poleg seveda osnovnih kosov v nevtralni barvi, imamo nešteto možnosti kombiniranja.

Asja Babič
Foto Tatjana

Omenili ste, da izbirate visokokakovostne materiale za svoja oblačila. Kje jih najdete? Kaj je za vas pravi material za ustvarjanje (mehak, udoben, trpežen, prilagodljiv …)?

Raziskujem. Udeležujem se sejmov pri nas in v tujini. Ker sem izjemno vizualen tip človeka, moram material videti v živo. Izbiram predvsem naravne materiale, visokokakovostne in trajne, saj je material zame ključen. Tako v smislu vizualnega aspekta kot mehkobe in prijetnosti. Še kako pomembno je, da kose lahko nosimo dolgo, jih z lahkoto negujemo ter se v njih počutimo dobro in udobno. Za športno elegantne kose kot material izbiram predvsem bombaž, v kombinaciji s kakšno posebno čipko, sicer pa svila, volna, bambus ... Kadar je le mogoče, podpiram slovenske proizvajalce, saj je prav, da se podpiramo med seboj!

Vaša prodajalna na Glavnem trgu 19 v Mariboru je prava umetniška galerija in ustvarjalni studio obenem, kot da bi bili v kakšni milanski ulici. Kje ste dobili idejo za takšno ureditev prostora?

Hvala za pohvale, res sem rada tam. Že dolgo sem vedela, kaj želim, v katerih barvah, v kakšnem stilu, velika okna, velik prostor … Iskala sem prostor z galerijo, ki mi bo omogočal ustvarjati in biti del butične prodajalne obenem. Pri izvedbi pa so mi seveda pomagali arhitekti.

Damjan Švarc

Lahko za zaključek z nami podelite še nekaj nasvetov, kaj bomo nosili to jesen?

Moda nam to jesen ponuja veliko izbire, udobne kose, »casual look«, eleganco. Veliko je črne, prosojnih materialov, zlatega leska, jeansa.

Ostajajo daljši »oversized« blazerji s podloženimi rameni, hlačni kostimi, maksi krila z visokimi razporki, krajše volnene jakne, »all jeans look«, glamurozni in dolgi plaščki. Poleg sive in črne bodo v ospredju še modra v vseh odtenkih, Barbie roza, zelena in vijolična. Ne smemo pozabiti na kavbojske škornje in črne športne copate, ki počasi izpodrivajo priljubljene bele.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.