Prebiotiki in probiotiki za zdravje živali

Kaja Komar
30.05.2023 20:32

Prav tako kot ljudje so tudi naši štirinožni hišni ljubljenčki bolj zdravi, če je zdrava njihova črevesna mikroflora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Mnogo dejavnikov lahko poruši črevesno mikrofloro in še več je razlogov, zakaj bi morali vsi psi in mačke, vsaj občasno, jemati prebiotike in probiotike.

Prebiotiki ali probiotiki? Oboje!

Črevesna mikroflora pri živalih je edinstvena in od začetka svojega razvoja podvržena raznovrstnim spremembam, zato je treba skrbno paziti na njeno ravnovesje. Le zdravo črevesje lahko vpliva na absorpcijo in presnovo najpomembnejših hranil. Če se ravnovesje poruši, ga lahko vnovič vzpostavimo z dodajanjem prebiotikov in probiotikov.

Mima Nabergoj, veterinarka iz Veterinarskega inženiringa Moravske Toplice
Osebni Arhiv

»Prebiotiki so za organizem neprebavni ogljikovi hidrati, ki jih razgradijo bakterije debelega črevesja. To so kompleksni sladkorji, oligosaharidi, inulin, oligofruktoza, to so tudi vlaknine, recimo indijski trpotec, ki imajo blagodejni učinek na črevesno mikrofloro,« na začetku o manj znanih prebiotikih pojasni Mima Nabergoj, dr. vet. med., iz Veterinarskega inženiringa v Moravskih Toplicah.

»Bolj znani probiotiki so živi mikroorganizmi, ki skrbijo za urejeno bakterijsko mikrofloro v črevesju in s tem vplivajo na zdravje živali. Glavne skupine probiotikov, ki jih uporabljamo pri psih in mačkah, so iz rodu mlečnokislinskih bakterij Lactobacillus in Bifidobacterium. Enterokoke predpisujemo predvsem pri akutnih driskah. In če probiotikom dodate še prebiotik, bo ta pomagal tem zdravim bakterijam, da v okolju črevesja preživijo in se namnožijo,« o pomenu dodajanja obeh dodatkov pove veterinarka. Probiotiki torej v črevesju preživijo zaradi prebiotikov, zato kombinacija obeh vzajemno vpliva na zdravje organizma, saj se tako hitreje začnejo razraščati dobre bakterije, ki jih črevesje potrebuje.

Zakaj se ravnovesje v črevesju poruši?

Najpomembneje je, da žival dobi probiotik, kadar se zdravi z antibiotiki. »Tudi pri živalih antibiotik na žalost ne izbira, katere bakterije bo eliminiral, zato je zelo pomembno dodajati probiotike, še posebej pri imunsko oslabelih živalih in alergikih.«

Nabergojeva pojasnjuje, da antibiotiki izrazito vplivajo na črevesno mikrofloro in čeprav po zdravljenju z antibiotiki večina mikrobov v črevesju preživi, se vnovična popolna obnova začetne črevesne mikroflore težje vzpostavi.

»Ob vsakem odmerku antibiotika bi bilo dobro izgubo nadomeščati s probiotiki. Študije so dokazale, da lahko že najpogosteje uporabljen antibiotik (amoksicilin) poruši stanje črevesne mikroflore za kar šest mesecev!«

Najbolje bi bilo vedno sočasno z antibiotiki predpisati tudi probiotik, tako v medicini kot v veterini, čeprav to še ni praksa.

»Sicer pa probiotike predpisujemo vsem živalim, ki imajo kronične črevesne bolezni, pogosto tudi vsem z ledvično boleznijo, predvsem starejšim psom in mačkam, ko se določene stvari zadržujejo v telesu, ker je delovanje ledvic okvarjeno in to takoj poruši mikrofloro. Pomembni so tudi za vse z okužbo sečil, ker pomagajo vezati bakterijo E.coli, da se ne razvije toliko, da bi povzročala kronične težave,« o tem, kdaj se poruši ravnovesje v črevesju, pojasnjuje veterinarka. »Vse več se dodaja tudi starejšim psom in mačkom, ki imajo kognitivne motnje, podobne kot demenca.« Tudi znanstvene raziskave vse pogosteje potrjujejo, da veliko zdravstvenih težav izhaja iz črevesja, kadar ni ustrezne mikroflore, in številne so tudi potrdile, da se lahko stanje občutno izboljša, če se vzpostavi ravnovesje. »Na ravnovesje v črevesju lahko vplivajo tudi neustrezna in neuravnotežena prehrana, biološko neustrezne diete, cepljenja, zamenjava okolja, stres, gastrointestinalna obolenja, pravzaprav je zelo veliko takšnih stanj, ki porušijo fiziološko ravnovesje, in zato tudi veliko razlogov, zakaj bi živali potrebovale dodatek probiotika.«

Zaželeni pri živalih z alergijo

Kot pravi sogovornica, probiotiki še bolj blagodejno delujejo pri psih in mačkih z alergijo.

»Vzrok za alergijo je v imunskem sistemu in raziskave so pokazale, da tudi pri živalih približno 70 odstotkov imunskega sistema izvira iz črevesja. Če krepimo črevesje, krepimo imunski sistem,« je jasna Nabergojeva.

»Tako se telo lažje bojuje proti alergijami, ki vse bolj bremenijo živali in ljudi. Moramo pa previdno izbrati najprimernejše probiotike. Pri alergikih v naši ambulanti naredimo najprej testiranje z biomagnetno resonanco, da preverimo, ali in kateri probiotiki bodo psu ali mački najbolj ustrezali. Zanje so primerni pripravki, ki so hipoalergeni. Probiotike naj živali z alergijo jemljejo dalj časa, saj šele po treh do štirih tednih lahko opazimo prve pozitivne učinke,« dodaja veterinarka.

Tudi pri drugih psih in mačkah za optimalen učinek probiotike dodajajte vsaj tri mesece, da se dovolj veliko število bakterij naseli v črevesje in se zdrava mikroflora namnoži.

Ne pozabite na kakovostno in raznovrstno prehrano

Veterinarka iz Veterinarskega inženiringa v Moravskih Toplicah poudarja, da je zelo pomembno, da se za zdravo črevesno mikrofloro živali zdravo prehranjujejo, to velja tudi za vse tiste, ki dodatno prejemajo probiotike.

»Izbirajte preverjene znamke in prehrano, ki vsebuje pravilno razmerje hranil in kakovostne sestavine. Trendi se spreminjajo, še vedno pa je priporočljivo psa prehranjevati s približno 70 odstotki mesa in 30 odstotki zdravih ogljikovih hidratov, to so zelenjava, kaše in podobno.«

Nov trend je tudi surova hrana, ki spominja na naravno prehranjevanje pasjih prednikov. Če se odločite, da boste sami pripravljali surove ali kuhane obroke, se pred tem posvetujte s strokovnjaki, kot so veterinarski nutricionisti, da vam bodo pomagali pri sestavi uravnoteženih obrokov.

»Prav tako bodite pozorni, ko kupujete pripravljeno hrano, preverite sestavine, naj bodo naravne, odločite se za kakovostno, saj hrana odločilno vpliva na zdravje živali in njihovo dobro počutje.«

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.