Zimske nevšečnosti naših pasjih prijateljev

Katarina Zore
24.10.2024 00:00

Tako kot sta mraz in veter neprijetna za ljudi, sta tudi za naše hišne ljubljenčke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Da bi bili najhladnejši zimski dnevi prijetnejši tudi za naše štirinožce, je dr. Katerina Tomsič za spletno stran Klinike za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani že pred leti pripravila nekaj ključnih nasvetov, ki bi jih moral poznati vsak lastnik.

Na težave, ki prežijo na naše kosmatince pozimi, opozarja tudi dr. Nuša Schumet na spletni strani Šolske veterinarske ambulante na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana. Dodaja še nekaj pogostih »zimskih« bolezni, kot so prehladi, vnetje mehurja, kašelj, pljučnice in drugo.

Nasveti veterinarjev za hladnejši del leta so dragoceni za dobrobit naših ljubljenčkov in vseh drugih domačih živali. Posvetujte se s strokovnjakom in poskrbite za svoje štirinožne prijatelje, da bodo lahko skupaj z vami brezskrbno uživali v zimskih radostih.

Zima ni za vse pasme enaka

Kolikor različnih pasem obstaja, toliko je tudi različnih vrst pasjih kožuhov, morda še več. Nekatere pasme imajo debelo krzno in poddlako, ki ohranjata toploto tudi pri zelo nizkih temperaturah. Pse s kratko in redko dlako ali tiste, ki so brez nje, zebe veliko hitreje kot tiste z gostejšo krovno dlako in gosto poddlako. Zato je treba pse, ki jih zebe, zaščititi pred mrazom z oblačili, ki naj bodo nepremočljiva in podložena. Vendar pa nakup elegantnega plaščka ne bo dovolj, temperaturam morate prilagoditi tudi dolžino in čas sprehoda. Mraz je neugoden za vse starejše pse in vse z osteoartritisom, ki se lahko zaradi mraza še poslabša. Čeprav manj kot vročina in sopara, pa lahko brahicefaličnim pasmam tudi hladen zrak povzroča težave pri dihanju.

Kakšni naj bodo sprehodi

Pozimi se na daljši sprehod odpravimo takrat, ko ga strokovnjaki poleti ne priporočajo, torej sredi dneva, ko so temperature višje. V zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah, ko so temperature lahko pod lediščem, se na zrak odpravimo le toliko, da pes opravi svojo potrebo. Med sprehodom poskrbimo, da je pes ves čas aktiven. Že takoj na začetku sprehoda lahko začnete s hitro hojo, da se bosta oba s psom hitreje ogrela, nato pa psa še bolj spodbudite h gibanju z žogico, palico ali kakšno drugo igro, da se ne bo ohladil. Izogibajte se ledeni podlagi, na kateri psom hitro zdrsne in lahko pride do lokomotorne motnje. Tudi pri igri na snegu se pes lahko poškoduje in če bo pojedel še preveč snega, bo lahko imel prebavne težave.

Pasje tačke ne marajo soli

Ljudje lahko obujemo jesenske ali zimske čevlje, da zaščitimo svoje noge, pes pa ima za zaščito le svoje tačke, zato si v hladnih mesecih zaslužijo posebno nego. Če ima dolgo dlako na tačkah, jo morate pogosteje razčesati in postriči, da se ne bodo delali vozli ali se v njej ne bosta nabirala sneg in led. Zaradi mraza psom hitro razpokajo blazinice, zato je priporočljivo, da jih namažete z različnimi zaščitnimi in negovalnimi mazili. Pozimi, ko so pločniki in ceste posuti s soljo, pa morate tačke po vsakem sprehodu temeljito očistiti in sol oprati, da je pes ne bi polizal. Morda pa bo vaš štirinožni prijatelj sprejel pasja obuvala, da bo tako bolje zaščiten pred mrazom in soljo.

Primerna hrana in dovolj vode

Tudi psa pozimi zebe, zato porabi veliko energije za ogrevanje svojega telesa. Če ste v hladnih mesecih na daljših in aktivnih sprehodih s svojim kosmatincem, mu ponudite prilagojeno prehrano, obogateno z maščobami in beljakovinami. Delovni psi in psi, ki bivajo zunaj, morajo dobiti tudi bolj kalorično hrano. Prav tako pa pozimi ne smete pozabiti niti na hidracijo. Čeprav ni vroče in soparno, mora imeti pes ves čas na voljo primerno količino sveže vode. Če živi zunaj, mu jo raje ponudite v plastičnih posodah in večkrat preverite, da voda ni zaledenela. Seveda pa tak pes potrebuje tudi svoje zavetje s primernim ležiščem, zaščiteno pred dežjem, snegom in vetrom.

Tako kot naši lasje tudi pasji kožuh ne mara zime

Vsi vemo, kako neprijetni so zimski meseci za naše lase ‒ zunaj mraz in veter, v stanovanju ali pisarni pa suh ogrevan zrak. Ti dejavniki vplivajo tudi na pasji kožuh, zato je priporočljivo, da se kopanje v zimskih mesecih omeji in uporabi primeren vlažilni šampon. V primeru bolezenskih stanj, ki zahtevajo pogosto kopanje, se morate strogo držati navodil veterinarja, da bo vaš štirinožni prijatelj ostal zdrav. Psi, ki se večji del dneva zadržujejo v stanovanju s toplim in suhim zrakom, imajo v zimskem času pogosto suho in luskavo kožo. Pri nekaterih psih pomaga že vlažilec zraka, pri večini pa se boste morali posvetovati z veterinarjem, kako lahko težave omilite ali jih celo preprečite s primerno prehrano, prehranskimi dodatki in izdelki za nego.

Podhladitev zahteva veterinarsko oskrbo

Podhladitev ali hipotermija pomeni, da se je telo ohladilo pod normalno temperaturo, in to se lahko zgodi tudi pri psih, ki imajo običajno telesno temperaturo nekje med 37,5 in 39 stopinjami Celzija. Če je pes predolgo izpostavljen mrazu in zelo nizkim temperaturam, lahko njegova temperatura hitro in usodno pade. Telo se mu še hitreje ohladi, če je moker po zimskem kopanju v reki ali jezeru ali če ga predolgo pustite zaprtega v avtomobilu, ko so zunaj temperature pod lediščem. Manjše pasme, kratkodlaki psi, psi brez poddlake, mladi in starejši psi se prej ohladijo in težje ohranjajo termoregulacijo telesa. Deli telesa, ki so ozeblinam najbolj izpostavljeni, so ušesa, rep in tačke. Če prepoznate znake podhladitve (to so tresenje mišic in otopelost, šibak in upočasnjen pulz, otrplost mišic, oteženo dihanje, bleda in siva koža, lahko pride že do izgube zavesti in srčnega zastoja), morate takoj ukrepati. Psa zavijete v toplo odejo in ga prenesete v topel prostor, nato počasi grejete odejo, lahko uporabite termofor ali toplo vodo natočite v plastenko in jo zavijete v brisačo. Ponudite mu toplo vodo in takoj pokličite veterinarja.

Sredstva proti zmrzovanju naj bodo na varnem!

Ena najpogostejših zastrupitev v zimskem času je zastrupitev mačke ali psa z antifrizom ali sredstvom proti zmrzovanju, ki nima izrazitega vonja, ima pa prijeten sladkast okus. Že majhna količina povzroči zastrupitev, ki je lahko tudi usodna, saj je potek bolezni zelo hiter. Sredstva proti zmrzovanju morajo biti zato na varnem, skrita pred ljubljenčki ali prostoživečimi mačkami. Če posumite ali ugotovite, da je vaš ljubljenček zaužil antifriz, nemudoma poiščite veterinarsko pomoč, saj je ob pravočasni veterinarski oskrbi prognoza ugodnejša. Veterinarju povejte, kaj je žival zaužila, in opišite morebitne znake, kot so bruhanje, čezmerno slinjenje, tresavica ali driska.

Kdaj je hladno premrzlo?

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.