Žival ne sme biti kovček v prtljažniku

Kaja Komar
30.05.2023 14:41

Pogovor s Špelo Ramovš, vodjo marketinga v skupini Auto Wallis Distribution

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vse lepši in daljši spomladanski dnevi nas čedalje bolj vabijo na izlet. Večina nas komaj čaka, da se ob koncu tedna odpravimo na drugi konec Slovenije, seveda ne brez štirinožnega prijatelja. A med prevozom je treba poskrbeti za njegovo varnost, na kar so številni lastniki premalo pozorni. Pes ne sme biti slepi potnik ali del prtljage, ki se kotali po prtljažniku ali zadnjih sedežih. Nevarno je, če sedi v naročju, pod sopotnikovimi nogami, v vročini pa moli glavo skozi okno.

V želji po ozaveščanju javnosti o varnem in pravilnem prevozu hišnih ljubljenčkov, predvsem psov, so v podjetju Opel že leta 2015 v svoje salone dodali pasji kotiček in začeli projekt Psom prijazni. O projektu, njegovem začetku in novih načrtih smo se pogovarjali s Špelo Ramovš, vodjo marketinga v skupini Auto Wallis Distribution, ki je v Sloveniji uvoznik za blagovno znamko Opel.
Robert Balen

Projekt Psom prijazni že osmo leto ozavešča o varnem prevozu psov. Kako se je vse skupaj začelo, od kod ideja za projekt?

Naš projekt Psom prijazni je nastal na podlagi dolgoletnega sodelovanja z Živalskim vrtom Ljubljana. Leta 2012 smo jim dali v dolgoročno uporabo vozilo znamke Opel Combo, ki so ga potrebovali za prevoz mačjega pande, oni pa so nam predstavili pomen varnega prevoza. Razlagali so o tem, kako pomembno je hlajenje oziroma ogrevanje, torej kaj je primerna temperatura, ustrezna velikost boksa oziroma kletke pri večjih živalih. In tako smo se leta 2015 v sodelovanju z ZOO odločili, da si želimo ozaveščati o varnem prevozu živali, saj to pomeni več varnosti za vse. Številni lastniki še danes ne vedo, kako je v avtomobilu treba zavarovati psa. Ne govorimo o ignoranci, morda le niso imeli možnosti, da bi se seznanili s tem. Takrat sem bila tudi sama lastnica psa in nihče me ni o tem poučil, ne ob prevzemu psa, ne v pasji šoli, tudi veterinar tega ne razlaga, temveč ga moraš samoiniciativno vprašati. Odločili smo se, da se tega lotimo drugače in začnemo ozaveščati o pomenu pravilnega prevoza živali. Ko govorimo o varnosti potnikov, mislimo tako na ljudi kot tudi na pse v avtomobilu.

Ste takrat že sodelovali z Zavetiščem Ljubljana?

Robert Balen

Zavetišče Ljubljana je notranja organizacijska enota Živalskega vrta Ljubljana in naše sodelovanje se je tako razširilo tudi na Zavetišče Ljubljana, kjer so ugotovili, da jim je opel combo zelo priročen in primeren tudi za prevoz živali do zavetišča. Poleg tega avtomobila smo jim podarili dva opla combo in enega opla movano. V sklopu vsega sodelovanja so nam ponudili priložnost, da v Zavetišču Ljubljana opremimo sprejemnico, in tako se je začela prava dogodivščina. Kako bomo našli polovico avtomobila, ki ima zadnjo stran nepoškodovano? Čez čas smo avto le našli, ga odrezali in pritrdili, vanj postavili boks, kotiček pa opremili z raznimi informacijami in nasveti o varnem prevozu živali. Vsakomur, ki prevzame psa v Zavetišču Ljubljana, tudi svetujejo glede prevoza. In to je cilj našega projekta: da bi se ljudje izobraževali o varni vožnji svojih ljubljenčkov. To so vrednote podjetja in naša družbena odgovornost. Zato smo tudi prvi v Sloveniji odprli vse svoje avtomobilske salone za kužke, ki so zdaj nadvse dobrodošli, da nas obiščejo.

Si lahko salon in vozila psi tudi ogledajo in jih ovohajo?

Lastnik ima možnost, da v naših salonih preveri, kakšen avto je dovolj velik za njegovega psa. Z nami se lahko posvetuje, kje se bo pes vozil, ali bo imel pregradno mrežo ali boks. Tudi živali potrebujejo svoj prostor v vozilu, tako kot drugi družinski člani. Naj ne bodo le kot kovček v prtljažniku. Zato lastnikom radi svetujemo glede varne vožnje hišnih ljubljenčkov, glede primernega modela avtomobila in dodatne opreme, ki je na voljo.

Kako naj lastniki izberejo primeren boks?

Veliki psi potrebujejo velik boks, ki je pritrjen v avtomobil, včasih še dostopno pot, ki jo potrebujejo tudi psi z nekaterimi zdravstvenimi težavami.

Še bolj nevarno bi bilo takšno gibanje ob sunkovitem trku. Če pa je boks premajhen, se pes v njem ne bo počutil udobno. Prava velikost je tista, pri kateri pes lahko leži in se ne premika. Za velike pse se lahko uporablja še pregradna mreža, za manjše pa transportni boks. Lastniki poskočnih psov lahko z gumijasto prevleko zavarujejo odbijač, da ga pes ne popraska.

Kaj pričaka kosmatinca v vašem pasjem kotičku?

Pes lahko počaka v pasjem kotičku, ali pa se z lastnikom na povodcu sprehaja po salonu. Tako si lahko temeljito ogledata avtomobile in se posvetujeta o načinu varnega prevoza za vse potnike v avtu. V pasjem kotičku kosmatince pričakajo voda, priboljški in blazinica za počitek. Lastniki si lahko preberejo informativne letake, ki jih pripravljamo v sodelovanju s pasjimi šolami in veterinarji. Prav s pasjimi šolami in kinološkimi društvi se želimo še tesneje povezati v prihodnosti.

Imate že kakšne načrte?

Robert Balen

Želimo si, da bi bil del vzgoje v pasjih šolah posvečen tudi prevozu psov. Vsi psi ne marajo vožnje in najbolje je, da jih tega navadimo, ko so mladiči. Morda naj najprej spoznavajo boks, nato avto, čez čas naj zlezejo v boks v avtu v mirovanju. Tako pes počasi izgublja strah in občutek stiske, tudi če je do vožnje še daleč. Psa je treba vedno navajati počasi. Na odprtje salona leta 2015 smo povabili Leo Leskovšek, ki je takrat že imela licenco in opravljeno izobraževanje pri znanem »šepetalcu psom« Cesarju Millanu, pa tudi pri drugih svetovno znanih prevzgojiteljih, kot so Sean O'Shea, Jeff Gellman, Danny Walker in Ted Efthymiadi. K nam je prišla s svojim tropom psov in čeprav smo bili sprva zbegani, je hitro obvladala tudi druge pse in nas naučila, kako psa postopoma navaditi na vožnjo. Pred leti smo bili del dogodka oziroma akcije ozaveščanja javnosti o varnem prevozu psov, ki jo je organiziral AMZS v sodelovanju s Policijo in drugimi partnerji. Varen prevoz psov je na dogodku predstavil priznani strokovnjak za pasje vedenje David Pogačnik.

Že ob začetku projekta ste imeli psa. Imate še kakšnega ljubljenčka?

Zdaj imamo že dva psa. Drugega smo si omislili med korono, ko smo večinoma delali od doma, saj so prvi meseci s kužkom zelo zahtevni. Prav presenetila nas je statistika, da v skoraj vsakem tretjem slovenskem gospodinjstvu živi pes. Zadnji podatki pravijo, da je 245 tisoč registriranih psov v Sloveniji. To število se je med epidemijo še povečalo, večina si je omislila še drugega psa. Ste opazili, ko se sprehajate, da je več lastnikov z dvema kužkoma? Je pa imeti psa tudi odgovornost in zahteva neko znanje.

Imajo psa tudi vaši sodelavci?

Danes ima skoraj polovica zaposlenih pri nas psa, večina se jih je za to odločila po začetku projekta. In vsak ima kakšno zanimivo zgodbo, sodelavcu je recimo njegov pes pogrizel odbijač, in to z obeh strani! Psi so vedno dobrodošli v naših pisarnah in skupaj se srečujemo na dogodkih. Pred kratkim smo se tako družili na 12-kilometrskem pohodu najbolj srčnega maratona ‒ Maratona Radenci ‒ in načrtovali nove podvige našega projekta Psom prijazni. Del Maratona Radenci, ki ga podpiramo že vrsto let, je tudi Tek s kužki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.