Alstom ni vložil ugovora v aferi TEŠ

Gordana Possnig
13.12.2020 06:00
Celjsko sodišče je vročilo obtožnico vsem obtoženim zlorabe položaja in pranja denarja, kar se je domnevno dogajalo pri obnovi petega in gradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Očita se jim 24 kaznivih dejanj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francosko podjetje Alstom je s svojo tehnologijo opremilo šesti blok TEŠ. Foto: EPA
Massimo Percossi

Sedem mesecev po tistem, ko je specializirano tožilstvo sredi maja na celjsko sodišče vložilo obtožnico na 1300 straneh v zadevi TEŠ, kjer naj bi se bili pri obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne in pri gradnji šestega bloka zlorabljal položaj in pral denar, je obtožnica vročena vsem vpletenim. Med obtoženimi je dvanajsterica naših in tujih državljanov ter dve pravni osebi. Eno podjetje iz Slovenije, drugo iz Francije. Tožilstvo jim očita 24 kaznivih dejanj. Vročanje obtožnice je trajalo več mesecev, kot zadnji je obtožnico dvignilo francosko podjetje Alstom, dobavitelj opreme za termoelektrarno. Zoper obtožnico je vloženih 13 ugovorov, Alstom ga ni vložil. O ugovorih sodišče še ni začelo odločati, ker za to še niso izpolnjeni pogoji. To pa zato, ker so odvetniki, ki so sicer vložili ugovore, obenem na sodišče naslovili prošnjo za podaljšanje osemdnevnega roka za pisanje ugovora, sodišče pa še ni odločilo, ali bo rok podaljšalo ali ne. Obramba se je v prošnji za podaljšanje roka sklicevala na nesorazmernost osmih dni za pisanje ugovora zoper obtožni akt, za pisanje katerega je sodišče poleg zakonskih 15 dni tožilstvu dalo še dodatne tri mesece časa.

Obsežen spis

Tožilstvo je po neuradnih podatkih obtožnico vložilo zoper nekdanjega direktorja TEŠ Uroša Rotnika, vodjo projekta TEŠ 6 Bojana Brešarja, lobista Petra Kotarja in njegovo podjetje Sol Intercontinental, direktorja podjetja CEE Boštjana Kotarja, zaposlene v TEŠ Jožeta Lenarta, Jožeta Dermola, Darka Weissa in Mirana Lebna, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franka Lehmanna, nekdanjega izvršnega direktorja Alstoma Austria Josefa Reisla, finančnega strokovnjaka Bogdana Pušnika in davčnega svetovalca Darka Končana.

Odmevne aretacije trojice - Rotnika, Pušnika in Končana - so policisti izvedli 4. novembra 2014. Rotnik je bil od tedaj več kot mesec in pol v priporu. Trojica je bila osumljena pranja denarja, pridobljenega s storitvijo kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri nabavi tehnološke opreme za TEŠ. Tako naj bi si bil Rotnik med letoma 2007 in 2013 nezakonito pridobil za več kot 870 tisoč evrov provizij za obnovo petega in gradnjo šestega bloka TEŠ. Denar naj bi bil pridobil z zlorabo uradnega položaja ali pravic med letoma 2006 in 2009. To naj bi bile provizije Alstoma, ključna oseba pri teh poslih naj bi bil Peter Kotar, svetovalec nekdanjega prvega moža TEŠ pri poslih med TEŠ in Alstomom. Kotarjevo podjetje Sol Intercontinental naj bi bilo namreč dobilo več kot tri milijone evrov provizije. Rotnik naj bi bil od Kotarja dobil 870 tisoč evrov v gotovini, to pa kasneje skušal oprati prav s pomočjo Pušnika in Končana.

Gradnja šestega bloka. 
Igor Napast

Preiskovati so začeli pred desetimi leti

Kriminalisti so začeli zbirati informacije o domnevnih nezakonitostih konec leta 2010, junija 2012 so potekale prve hišne preiskave. Ob aretaciji trojice v letu 2014 so kriminalisti kazensko ovadili deseterico, osumili so jo zlorabe položaja. Tedaj je bilo ovadenih osem ljudi iz Slovenije in dva iz tujine, ki naj bi bili od februarja 2006 do januarja 2007 sodelovali ali pomagali pri sklenitvi pogodbe za rekonstrukcijo opreme bloka 5 v skupni vrednosti skoraj 2,5 milijona evrov.

Osumljeni naj bi bili tujemu dobavitelju in z osumljenci povezani gospodarski družbi iz Ljubljane za navidezno svetovanje pridobili premoženjsko korist v vrednosti 365 tisoč evrov. Drugi očitek je segal v obdobje od avgusta 2006 do oktobra 2009, ko naj bi bili sklenili pogodbo za gradnjo bloka 6. Na podlagi javnega razpisa so tujemu dobavitelju pridobili posel za dobavo tehnološke opreme v skupni vrednosti 654 milijonov evrov. Kasneje so s tujim dobaviteljem sklenili več pogodb in javno naročilo, katerega skupna vrednost je narasla na milijardo in 18 milijonov evrov. Tujemu dobavitelju so, kot so tedaj razkrili kriminalisti, tako omogočili slabih 285 milijonov evrov premoženjske koristi, za kolikor je bila oškodovana Termoelektrarna Šoštanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta