Avtomobilska varnost: Lahko bi bilo dolgočasno, a je v resnici zelo pomembno

Vinko Kernc Vinko Kernc
24.10.2022 05:00

Pogled na rezultate preskusnih trčenj zadnjega pol leta je natanko tak: same štirice in petice. V resnici so na letošnjih testih dobili vsi najmanj štiri zvezdice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BYD atto 3: lani predstavljeni, slabe 4,5 metra dolgi kitajski križanec z električnim pogonom moči 152 kilovatov in dosega do 480 kilometrov je bil med letos preskušenimi šele na 21. mestu, a je vseeno dosegel pet zvezdic.
Euro NCAP

Avtomobilska varnost je bolj kot kdaj koli prej stvar odločitve avtomobilskega proizvajalca, kar velja tudi za rezultate preskusnih trčenj. Ni znano, da bi rezultat koga od proizvajalcev drastično presenetil, kar je razumljivo: računalniške simulacije so zadosti izpopolnjene, da dajo dovolj natančno sliko avtomobilske varnosti.

Večer

Presenečenja se dogajajo z drugega zornega kota. Pregovorno ''najbolj varen'' avtomobil, volvo, vsaj po rezultatih trčenj to ni (več). Volvo XC40 je med letos preskušenimi šele na desetem mestu, pred njim sta celo funky cat (8.) in wey coffee (4.)! To se sicer iz podeljenih zvezdic ne vidi, saj za njimi stoji zapleten sistem preskušanj in vrednotenj, kar pomeni, da so tudi znotraj enakega števila zvezdic razlike.

Večer

Volvo sicer ni bil preskušan v času tule prikazanih rezultatov, vseeno pa je treba resno vzeti tiste druge – kitajske avtomobile. V tokratnem paketu je bil najboljši tesla model Y, mercedes-benz oziroma mercedes-EQ EQE pa je za njim. Pa vemo, da je Mercedes-Benz starosta avtomobilske industrije, Tesla pa v primerjavi z njim še kratkohlačnik.

WEY coffee 01: lani predstavljeni, skoraj 4,9 metra dolgi kitajski športni terenec s turbobencinskim, priključno-hibridnim ali električnim (85 kW) pogonom je na letošnjem visokem četrtem mestu na preskusih Euro NCAP – pred denimo razredom C 
Wikipedia/SAIC GM Sucks

Kaj potemtakem lahko rečemo za kitajske proizvajalce? Drži, da je za naše vedenje njihov trg izjemno nepregleden, modelska ponudba v Evropi pretežno nepoznana, marsikateri sodelujejo z evropskimi znamkami oziroma so kitajske znamke lastnice evropskih, na primer Volva. Kitajci imajo neizčrpen vir bistrih in izšolanih ljudi, ki se hitro učijo, poleg tega uspešno sodelujejo tudi s priznanimi svetovnimi avtomobilskimi oblikovalci. Zdaj izdelujejo čedne avtomobile, ki so za povrh še varnostno primerljivi z evropskimi izdelki.

Pri tem se zdi skoraj sramotno, da so trije od štirih ''kitajcev'' v našem naboru na področju varnosti prehiteli citroën C5 X in celo BMW i4. Ja, tako se v teh časih obrača ta svet in marsikaj, kar je bilo nekoč pregovorno, to ni več. Je pa treba še enkrat in bolj odločno priznati: večina kupcev si menda želi še bolj varne avtomobile, posledična tekma med proizvajalci pa prav to povečevanje varnosti avtomobile skokovito in opazno draži.

ORA funky cat: pred dvema letoma predstavljeni, dobre 4,2 metra dolg kitajski 5-vratni elektromobil s 107- ali 128-kilovatnim motorjem, z do 500 kilometrov dolgim dosegom ter z boljšim rezultatom kot BMW i4
Wikipedia/Evnerd

Vsaka človekova dejavnost ima namreč nek optimum, od višine osebnega zavarovanja ob telesnih poškodbah in smrti do avtomobilske varnosti. Vsak razvoj sledi krivulji, ki kaže, da prvi koraki z malo vložka naredijo velik korak naprej, a dlje ko se s tem problemom ukvarjamo, bolj se večajo stroški razvoja in manjša njegov učinek. Kak vmesni preboj v znanju sicer naredi trenuten preskok, a prebojev je, žal, zelo malo.

Če še nismo tam, bomo zagotovo kmalu: ker bodo vsi avtomobili zadosti varni, bo to postala obskurna tema in marginalen vzrok za nakup, po napovedih številnih proizvajalcev pa se bomo kmalu tako ali tako vozili s samovoznimi avtomobili, ki zaradi svoje (programske) odličnosti vožnje preskusnih trčenj sploh ne bodo potrebovali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta