Britanska raziskava: Na pot raje z električnim avtom kot z avtom na tradicionalni pogon

Urša Prosenjak
10.01.2023 04:00

Vozniki, ki imajo v garaži obe vrsti vozil, za svoje poti raje izberejo električni avto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skoraj tri četrt otoških voznikov izbere električno vozilo za krajše razdalje, čeprav imajo na voljo tudi klasičen avto. 

Električne avtomobile večina voznikov, ki še vedno prisegajo na tradicionalen pogon, vidi kot dodatno vozilo v gospodinjstvu, kot avto za kratke mestne in primestne vožnje, če že, medtem ko je za karkoli resnega boljša izbira avto z bencinskim ali dizelskim motorjem. Nova raziskava pa je pokazala, da vozniki, ki imajo v garaži obe vrsti vozil, razmišljajo drugače.

Britanska organizacija Zap-Map, ki spremlja pokritost s polnilnicami za električna vozila v Veliki Britaniji, je opravila raziskavo med 4300 vozniki električnih vozil. Izkazalo se je, da večina tistih, ki ima v lasti tako električen avto kot tudi avto s tradicionalnim pogonom, pretežno uporablja električno vozilo. "Naše raziskave iz zadnjih let kažejo, da se vozniki, ki preidejo na elektriko, ne vrnejo več na klasičen pogon," je povedala izvršna direktorica Zap-Map Melanie Shufflebotham. "Letos smo preverili vedenje voznikov, ki imajo možnost izbire med obema vrstama pogona. Izkazalo se je, da se tudi oni raje odločijo za elektriko."

Za dnevne vožnje v službo 71 odstotkov voznikov, ki imajo možnost izbire električnega in konvencionalnega avta, izbere električni avto. Ko gredo po nakupih, v restavracijo ali v šolo, se jih za elektriko odloči 85 odstotkov. Nekoliko presenetljivo pa je trend podoben tudi pri daljših potovanjih. Kar 55 odstotkov lastnikov obeh vrst avtomobilov raje izbere električnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta