Carmina Slovenica: Obsojeni na preživetje

Tone Žuraj
07.03.2018 15:41

Union, 2. marca, Vokalni orkester glasbe preživetja (VOGP), 80 pevk, dirigentka Karmina Šilec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žlahtna skupnost pevk v medgeneracijskem sožitju
Urška Lukovnjak

Pri umetnosti in umetnikih je pač pogosto, da so izjemna in tudi temeljna dela ali dogodki nastajali v mejnih razmerah. Pri nas se lahko spomnimo na primer izvedbe pesmi Lipa Maroltovega zbora v okupirani Ljubljani.
Brez dvoma v teh stanjih duše čustva in um umetnikov ali izvajalcev projicirajo ost odrešitve v umetniškem izrazu, ki je najsvobodnejši in najbolj osvobajajoč.
Karmina Šilec je v zadnjem - znova unikatnem - sporedu posegla prav po tem stanju, ko je izvedla s svojim Vokalnim orkestrom glasbe preživetja (VOGP) priredbe tem znamenitih avtorjev, ki so jih med drugo svetovno vojno pele taboriščnice v japonskem taborišču na Sumatri v grozljivih, mejnih razmerah. Za tri- ali štiriglasje sta jih takrat priredili Margaret Dryburgh, umrla v taborišču, in Norah Chambers, preživela. Teme so vokalizirane, taboriščnice so bile različnih narodnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta