Casiraghi s sodiščem po poteh objestne vožnje

Damijana Žišt Damijana Žišt
04.12.2017 19:31

Na sojenju Stephenu Casiraghiju je prejšnji teden pričal tudi direktor Centra za socialno delo Moste in povedal, da je imel občutek, da so morali policisti obtoženega spremljati na skrivaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stephan Casiraghi pred sodnikom molči iz protesta, ker mora biti v sodni dvorani vklenjen, kar smatra za kršenje človekovih pravic.
Sašo Bizjak

Na ljubljanskem sodišču se danes nadaljuje sojenje enemu najbolj razvpitih obsojencev v Sloveniji, Stephanu Cariraghiju, ki se je v novem kazenskem postopku znašel kmalu po tem, ko je prišel iz zapora na Dobu. Tokrat mu sodijo zaradi očitka povzročitve splošne nevarnosti in dveh kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja uradni oseb, kar naj bi bil obtoženi storil 25. marca letos, ko je okoli 9.30 s svojim avtomobilom, na katerem sta bili nameščeni različni registrski tablici, objestno vozil po središču Ljubljane. Ko so ga policisti vendarle ustavili in hoteli opraviti razgovor z njim, se jim je upiral in jim domnevno obljubil maščevanje. Sojenje Casiraghiju vodi sodnik Martin Jančar, ki je za danes napovedal obravnavo na terenu, saj se bodo vsi vpleteni v postopek - obtoženi v spremstvu pravosodnih policistov, njegova obramba, tožilstvo in sodišče - popeljali po tistih ljubljanskih ulicah, na katerih si je objestno vožnjo in celo serijo prekrškov privoščil Casiraghi.

Prejšnji teden je sodnik v kazenskem postopku zoper Casiraghija zaslišal več prič. Kriminalist Uroš P. se je spominjal: "Tisto jutra sva bila s kolegom obveščena, da je na območju Metelkove ulice Stephen Casiraghi, ki naj bi vozil osebni avtomobil znamke Clio z nameščenima različnima tablicama. Dobila sva nalogo, da preveriva, kako je s tablicami in avtomobilom, ali morda ni ukraden. Zapeljala sva se v Metelkovo in naprej po ulicah in Casiraghija videla, ko je na Taboru sedel v avtomobil. Skušala sva ga zaustaviti, vendar je peljal naprej. Zato sva o tem obvestila še druge patrulje." Po oceni Uroša P. je obtoženi na območju, kjer je dovoljena hitrost do 30 oziroma do 50 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo med 70 in 80 kilometri na uro. Vozil je po sredini ceste in prevozil rdečo luč, je obtoženega obremenil kriminalist.
Marjan Vončina, direktor Centra za socialne zadeve (CSD) Moste, kamor je prišel Casiraghi dan po tem, ko so ga izpustili iz zapora, pa je o obtoženem povedal: "Je dolgoletni uporabnik naše službe, rekel bi, da celo življenje, in je zelo informiran, kakšne so njegove pravice, oziroma mu je dobro znano, da na centru lahko dobi denarno pomoč. Takrat smo mu odobrili izredno denarno pomoč, oddal je tudi vlogo za redno, mesečno denarno pomoč."
Na vprašanje Casiraghijevega odvetnika, ali so ga klicali tudi iz policije, da bi mu povedali, da je Casiraghi spet na svobodi, je Vončina odvrnil, da se je to res zgodilo in da je imel takrat občutek, da ima policija nalogo, da Casiraghija na skrivaj spremlja. Iz zatožne klopi se je oglasil Casiraghi in komentiral, da je bil prav ob tem klicu policije pri Vončini. Ta je besedam obtoženega prikimal, o telefonskem klicu s policije pa povedal, da pogovor ni trajal dolgo, so ga pa policisti glede Casiraghija klicali še enkrat kasneje.
Ali se bo Casiraghi na sodišču danes zagovarjal, se še ne ve. Doslej se je branil z molkom, kar počne iz nekakšnega protesta, prepričan, da so mu s tem, ko mora biti v sodni dvorani vklenjen, kršene človekove pravice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta