Citroën C5 aircross se je s prenovo predvsem spredaj precej spremenil

Vinko Kernc Vinko Kernc
01.07.2022 05:00

Pri Citroënu predstavljajo prenovljeni C5 aircross: nič hrupa, nič izpustov, nič tresljajev, nič stresa in nič kompromisov. Komplet načelno velja za priključnohibridno različico, v ponudbi pa so tudi bencinski in dizelski motorji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Citroën C5 aircross: na prednjem delu izstopata povezava motorne maske in dnevnih luči ter izrazit trirazsežnostni učinek maske, žarometov in odbijača.
Vinko Kernc

C5 aircross, našemu trgu predstavljen pred slabimi štirimi leti, pri nas ni imel posebno srečne roke - med sicer številno in močno konkurenco, ki jo z naskokom vodita sportage in tucson, je šele na 16. mestu. Upravičeno ali ne, s prenovo mu je dana nova priložnost.

Osrednji del armaturne plošče z zaslonom infozabavnega sistema, sredinska konzola, merilniki in sedeži so s prenovo drugačni oziroma novi.
Vinko Kernc

Zunaj je veliko novega, predvsem spredaj. Žarometi, ki so zdaj združeni z dnevnimi lučmi, so že zato drugačni, spremenjen je tudi svetlobni podpis dnevnih luči, izdatno spremenjena je maska motorja, ob straneh odbijača so reže za zrak, ki so v službi aerodinamike, v celoti je spremenjen odbijač skupaj z odločnejšim spojlerjem, vse skupaj pa je odpravilo dosedanjo oblost in mehkost prednjega dela in ga naredilo krepkejšega videza.

Zadaj so nove luči, opazna so tudi drugačna oziroma nova platišča, pa morda tudi kar 23-centimetrska oddaljenost od tal.
Vinko Kernc

Zunanjost krasijo še nova platišča in drugačne zadnje luči - jasno s spremenjenim svetlobnim podpisom z učinkom 3D in tako kot spredaj s svetili LED. Za nameček so v nabor dodali eno novo karoserijsko barvo (temno modro), zdaj jih je skupaj šest; pri tem so na izbiro še štirje barvni dekoracijski paketi in črna streha. Ne gre pozabiti, da so plastične zaščite (airbump) krog in krog, da je trebuh od tal oddaljen za skoraj terenskih 23 centimetrov in da je zaradi visokega sedenja ter vodoravnega motornega pokrova boljši pregled naprej.

Vinko Kernc

V notranjosti najprej v oko pade po novem štrleč osrednji desetpalčni zaslon z novimi grafiko in meniji, zračne reže so zdaj pod zaslonom, tam blizu pa je nova tudi prestavna ročica, ki je odslej le še gumb, ki mu pri PSA pravijo e-toggle. Nekaj je tudi novih materialov (armaturna plošča pred sovoznikom) in barv (nov odtenek črne), novi, menda bolj udobni, so sedeži (advanced comfort) in za notranjost so na izbiro štirje paketi barv in materialov.

Še vedno je C5 aircross edini z udobju v vožnji namenjenim posebnim vzmetenjem (dodaten hidravlični omejevalnik hoda v skrajnih legah) ter eden redkih v svojem razredu, ki imajo v drugi vrsti tri samostojne sedeže (enakih mer), ki so nastavljivi vzdolžno (15 cm) in po naklonu (naslonjali); vzdolžni pomik sedežev poveča prtljažnik s 580 na 720 oziroma pri hibridni različici s 460 na 600 litrov.

Cene se pričnejo pri 31.600 evrih.
Vinko Kernc

Klasična motorizacija je tudi tu vse bolj skopa - tako bencinski kot dizelski motor zmoreta 96 kilovatov, hibridni pa 133 kilovatov. Menjalnik je ročni le še pri osnovnih klasično gnanih različicah, sicer pa je samodejni z osmimi prestavami. Pri hibridni različici se pogonska baterija kapacitete 13,2 kilovatne ure napolni od 8,5 ure (domača vtičnica) do dveh ur (doplačilni polnilnik moči 7,4 kW), zadostuje pa za 55 kilometrov vožnje po WLTP.

Vinko Kernc

Paketov opreme je pet, pri čemer je hibridna različica na voljo le z najbogatejšima. V ceniku je tako 17 različic; najcenejši nasploh je bencinski puretech 130 feel (31.600 evrov), najcenejši dizel je blueHDi 130 feel (33.100 evrov), za hibridno različico pa je treba pripraviti najmanj 48.500 evrov. Letos načrtujejo pri nas prodati 150 primerkov, od tega 15 priključnohibridnih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta