Citroën C5 je dobil še X

Vinko Kernc Vinko Kernc
04.03.2022 04:00

Tretja generacija citroëna C5 je od prejšnje nekoliko daljša in širša, a predvsem višja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Citorën C5 X: šest barv za karoserijo (modra je brez doplačila) in možnost črne strehe.
Vinko Kernc

Pri Citroënu so novi C5 potisnili nekoliko iz običajnega segmenta srednje velikih kombilimuzin v nežnega križanca, zaradi česar je v imenu dobil še črko X. Karoserijsko rahlo dvignjen ponuja danes tako iskano višje sedenje za volanom. Notranjost seveda ponuja digitalne merilnike in velik osrednji zaslon s slovenskimi meniji, projicirni zaslon (HUD) z obogateno resničnostjo, citroën connect za asistenco, prometne informacije ter povezljivost s pametnimi telefoni, pa 13 odlagalnih mest, kakovostne materiale in seveda ustrezno prostornost.

Infozabavni sistem je tudi v slovenskem jeziku, merilniki so seveda digitalni, prostora pa je opazno več kot pri C4.
Vinko Kernc

Zunanjost govori enak oblikovalski jezik kot lani predstavljeni C4. Žarometi so serijsko LED, karoseriji so namenili šest barv, pri čemer je pričujoča modra serijska. Novi C5 X je dolg le malo več kot 4,8 metra in sodi v avtomobilski razred, v katerem še vedno prevladujejo dizelski motorji, a za C5 X dizelski motorji niso predvideni. Nadomestilo zanje bo priključnohibridna različica, ki jo poganja kombinacija bencinskega motorja (132 kW) in elektromotorja (81 kW), ki dajeta sistemsko moč 165 kilovatov. Poleg tega sta v ponudbi še dva bencinska motorja, in sicer puretech 130 ter 180 (96 kW ali 133 kW). K tehniki sodi seveda tudi sistem vzmetenja Advanced Comfort s progresivnimi hidravličnimi blažilniki ter z elektronskim nadzorom blaženja, do 23 asistenčnih sistemov, štiri kamere za 360-stopinjski nadzor nad okolico vozila ter pametni ključ po vzoru tistih iz renaultov. Znane so tudi že cene. Najcenejši bo 1,2 puretech 130 feel pack, ki stane 31.050 evrov, najcenejši hibrid pa je hybrid 225 feel pack, ki stane 42.800 evrov. 

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta