Dijaki z idejami o dvodelni plastični kartici, nalepkah za prtljago ...

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
26.10.2017 16:48

V Slovenski Bistrici so dijaki na startup vikendu razvijali ideje, ki imajo potencial, pravi tudi Matija Goljar, ustanovitelj Ustvarjalnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Goljar med mladimi podjetniki
Tjaša Brglez

Srednja šola Slovenska Bistrica je prejšnji konec tedna gostila mlade podjetnike. V sodelovanju z mentorji srednjih šol in Ustvarjalnika je izvedla mini Startup vikend. Na dvodnevnem dogodku, pod pokroviteljstvom javne agencije Spirit, je sodelovalo 74 dijakov ob gostiteljici še treh srednjih šol - Srednje šole Zagorje, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter Srednje šole Slovenska Bistrica, kjer so razvili in predstavili deset poslovnih idej. Na zaključni prireditvi so najboljše nagradili. Za naj idejo so izbrali Unitycard, dvodelno plastično kartico, ki omogoča nakupovanje specifičnih izdelkov. Imetnik prve kartice je eden od staršev, druge pa otrok. Starši s svojo kartico napolnijo otrokovo, otroku pa s tem omogočijo brezskrbno nakupovanje v živilskih trgovinah.

Za toplo hrano

Naj družbeno koristna ideja je TermoGo (ohranja primerno temperaturo otroške prehrane), priznanje za Naj pitch je prejel Stick and find (nalepke na letališčih, ki pomagajo najti kovček), naj izvedljiva ideja je SleepTight (zaponke za odejo), naj produkt pa Drinkandcharge (polnilec za telefone, ki je nameščen v mizah). Pri razvoju ideje Stick and find je sodelovala tudi dijakinja 2. letnika Srednje šole Zagorje Andrejka Košir. "Stick and find je samolepilna nalepka, ki omogoča lažje prepoznavanje prtljage na letališčih. Deluje kot avtomat, na katerem uporabnik nariše poljubni simbol, natisne štiri enake nalepke in jih nalepi na svojo prtljago. Sprva sem mislila, da bo podjetniški vikend namenjen samo zabavi, nato pa sem ugotovila, da sem se tudi marsičesa naučila," je svoje vtise strnila mlada podjetnica. Po besedah Cirile Hajšek Rap, koordinatorice podjetniškega vikenda, na Srednji šoli Slovenska Bistrica podjetništvu iz leta v leto namenjajo več pozornosti: "To je prvi podjetniški vikend za dijake, pred tem smo tri leta gostili podjetniške vikende za učence. Želimo, da bi se dijaki naučili komunikativnosti, ustvarjalnosti in samozavesti, torej veščin, ki jim bodo koristile - ne glede na to, s čim se bodo ukvarjali v življenju."

Pomembna je ideja

Svoje znanje je v Slovenski Bistrici že šestič delil tudi Matija Goljar, ustanovitelj in vodja Ustvarjalnika, pospeševalnika idej mladih, ter voditelj oddaje Štartaj, Slovenija. "Moram pohvaliti lokalno skupnost in bistriško srednjo šolo, da spodbuja ideje. Nekje je treba začeti. Ponavadi je prva ideja najbolj naivna, gre bolj za proces kot pa za končni rezultat. Mladi se prvič soočajo s podjetništvom, na takšen način lahko prepoznajo priložnosti in vidijo, v čem so dobri," je povedal Goljar. Tudi poslovni direktor Ustvarjalnika Matic Breznik je ob koncu podjetniškega vikenda poudaril, da so mladi pokazali veliko delovno vnemo in željo po ustvarjanju novega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta