(FOTO) Čaka vas čista melanholija: Najbolj južno mesto na svetu, do katerega se lahko pripeljete z avtomobilom

D.Ži
24.10.2023 09:54

Sredi čilske antarktične pokrajine se nahaja mirno in tiho mestece, ki daje dom okoli 2000 ljudem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Puerto Williams s kanalom Beagle.
Profimedia

Kakšnih 1000 kilometrov severno od Antarktike boste našli najjužnejši kraj na Zemlji, kamor se lahko odpeljete. Ranč Caleta Eugenia se nahaja na koncu ceste, makadamske, ki se vije ob obali kanala Beagle in vodi iz nekaj več kot 20 kilometrov oddaljenega mesta Puerto Williams. V tem kraju, v senci andskih vrhov, živi približno dva tisoč prebivalcev.

Majhno pristaniško mesto je več kot 2400 kilometrov južno od čilske prestolnice Santiago.
Profimedia

Puerto Williams, ustanovljen kot pomorska baza v petdesetih letih 20. stoletja, se nahaja na otoku Isla Navarino v južnem delu Ognjene zemlje, arhipelaga, ki si ga delita Čile in Argentina. Majhno pristaniško mesto je več kot 2400 kilometrov južno od čilske prestolnice Santiago – približno tako daleč kot je London od Istanbula.

Pokopališče nekdanjih prebivalcev, novih je okoli 2000.
Profimedia

Čilska vlada je v pretkanem poskusu spodbujanja turizma leta 2019 razglasila Puerto Williams za najjužnejše mesto na svetu, s čimer je naslov odvzela svojemu veliko večjemu argentinskemu tekmecu - Ushuaia je ena bolj znanih turističnih destinacij na jugu Argentine.

Mir, tišina in neskončna prostranstva. Občutek osamljenosti je tukaj zelo izrazit.
Profimedia

Glavno mesto čilske antarktične province kljub novemu statusu še vedno živi kot majhno mesto. Prebivalci puščajo vrata odklenjena, konji in krave tavajo po tihih ulicah. Ker ni cestnih povezav s čilsko Patagonijo, se tisti, ki so resnično pustolovski, odločijo za prevoz s čolnom ali letalom, piše portal PunKufer. 

Da, tudi božična čarovnija se je dotaknila kraja na koncu sveta.
Profimedia

Puerto Williams preveva občutek izoliranosti od sveta, tako kot celotno območje, kjer lahko hodite neskončno dolgo, ne da bi srečali živo dušo. Vendar se Puerto Williams kljub oddaljenosti relativno hitro razvija. Gradijo sodobno pristanišče, ki bo omogočalo pristajanje večjih ladij za križarjenja po Antarktiki, pred kratkim pa so odprli velik socio-ekološki raziskovalni center.

Čilska vlada je v pretkanem poskusu spodbujanja turizma leta 2019 razglasila Puerto Williams za najjužnejše mesto na svetu.
Profimedia

Na koncu sveta, do katerega pelje cesta Y-905, za rančem Caleta Eugenia ni nič. Na ranču živita le dva človeka – oče in sin, ki delata za mornarico, redita živino in prodajata les.

Jesenska idila obdaja edino cesto, ki vodi v Puerto Williams.
Profimedia

Toda ranč morda ne bo za vedno ostal ob cesti. Obstajajo načrti za razširitev Y-905 dodatnih 20 kilometrov do majhne ribiške vasice Puerto Toro, najjužnejše vasi na Zemlji, ki je trenutno dostopna samo s čolnom, še piše PunKufer.

Puerto Williams so ustanovili kot pomorsko bazo v petdesetih letih 20. stoletja.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta