(FOTO) Čudaški otok: Ko pade noč, na Malti nikakor ne smete početi tega, saj vas lahko doleti velika nesreča

D.Ži
30.01.2024 11:05

Vsak narod ima svoje vraže, čeprav se zdi, da so na sončnem sredozemskem otoku te še malo bolj nenavadne od naših.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bi se radi poročili na sončen dan? Pošljite v samostan kup mesa.  
Profimedia

Slovenci imamo nekaj starih vraž, ki se jih držimo tudi v novem tisočletju. Za srečo trkamo po lesu, izogibamo se sedenju na vogalih miz, prijemamo za gumbe, ko srečamo dimnikarja, ne hodimo pod lestvami, a tudi drugi narodi imajo svoje šege. Nekaj zelo izvirnih in nenavadnih najdemo na Malti, čudovitem sredozemskem otoku, ki slovi po zanimivi tradiciji in pestri zgodovini. 

Malta obiskovalce hitro očara s svojo razgibano arhitekturo in pisano zgodovino.  
Profimedia

Puran za sončen dan

Po tradiciji naj bi Maltežani, ki se želijo poročiti na sončen dan, nuno "podkupili" s puranom. Nekateri verjamejo, da če podarijo nekaj mesa, na njihovi poroki ne bo deževalo. Meso naj bi po tradiciji poslali v samostan v Silemi. Glede na številno sončni dni, ki jih ta državica letno zabeleži, vraža očitno deluje. 

Ponoči se ne pometa

Hrvati ob selitvah verjamejo, da je dobro metlo pustiti na starem naslovu, saj naj bi z njo tam ostale tudi stare skrbi in nesreče, Maltežanov pa pri pometanju ne boste videli ponoči. Ne le zato, ker takrat spijo. Nočno pometanje naj bi prinašalo nesrečo. V nekaterih hišah je pometanje moško opravilo, očetje naj bi tako družinskim članom zagotovili zdravje in zadovoljstvo, piše hrvaški portal PunKufer. 

Malteške poroke obdaja kar nekaj vraž za srečo in lepo vreme.  
Profimedia

Kruh proti dežju

Ne zgolj s puranom, na Malti poskušajo vreme krotiti tudi s kruhom. Po ljudskem prepričanju naj bi metanje kruha na cesto pomagalo ustaviti naliv. Kar malce potratna vraža.

Rogovi varujejo hišo

Rogovi nad vrati so danes še vedno pogost pojav v malteških vaseh, saj naj bi hiše ščitili pred zlom, eden bolj zanimivih načinov za odganjanje zla pa je nastavljanje cerkvenih ur na napačen čas, da bi tako zmedli hudiča. Ta naj bi tako zamudil k maši in pustil vernike pri miru. Tudi če na Malti zavohate zažgan lovor, ne skrbite. Verjetno stanovalci čistijo hišo pred zlimi duhovi, še piše PunKufer.

Valetta je brez dvoma ena najbolj posebnih evropskih prestolnic.  
Shutterstock

Grozen Gawgaw

Če se le da, se Maltežani skušajo izogniti rojstvu otroka 24. decembra, saj po vraževerju dojenčki, rojeni na ta dan, ukradejo božič in se za kazen spremenijo v pošast po imenu Gawgaw. Na srečo se scenariju lahko izognete, če na sveto noč preštevate luknje v cedilu, nekateri pa menijo, da bi morali preštevati riževa zrna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta