(FOTO) Kaj sploh vemo o Panami, eksotični državi, ki je povezala svet in nam podarila najslavnejši klobuk?

D.Ži
15.01.2024 12:41

Panamski kanal, panamski klobuk, potem pa ... nič. Če se odpravljate v to vznemirljivo srednjeameriško državo, potem vam bo prav prišel kak dragocen nasvet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Panamska prestolnica je obdana z bujnim zelenjem. 
Profimedia

Kaj pravzaprav vemo o Panami? Roko na srce, ne gre za državo, o kateri bi se veliko pogovarjali ali jo množično obiskovali. Običajno jo omenimo le, ko govorimo o slovitem morskem kanalu in o tem, da v Panami nastaja verjetno najslavnejši klobuk na svetu. Vemo tudi, da je država del Srednje Amerike, potem pa ... smo že skoraj končali. Če ste avanturist in se pripravljate na potovanje v to vznemirljivo državo, najbrž ni slabo s seboj vzeti nekaj dragocenih nasvetov. 

Sodobno velemesto. Prestolnica Panama city v nočnem času. 
Profimedia

Tropsko podnebje državi prinaša zgolj dva letna časa – vroče in suho od decembra do aprila ter vroče in vlažno preostali del leta. Medtem ko je količina dežja odvisna od obale, na kateri se nahajate, se plohe ponavadi pojavijo v kratkih, ostrih popoldanskih sunkih, preden vas sonce prisili, da si znova nadenete panamski klobuk, piše portal PunKufer. 

Pogled na panamsko prestolnico, polno nebotičnikov in velemestnega vrveža. 
Profimedia

S seboj imejte kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem in oblačila za vroče vreme, spakirajte pa tudi oblačila, ki jih boste nosili v občasno pretirano klimatiziranih zaprtih prostorih ali na višji nadmorski višini. Ne pozabite s seboj vzeti tudi kakovostnih pohodniških čevljev, če načrtujete naporne pohode.

Panamske ulice so zmeraj polne življenja.  
Profimedia

Panamska balboa je sicer res uradna valuta države, vendar so priljubljeni tudi ameriški dolarji. Cene so navedene v dolarjih in balboah, a lahko povsod plačate kar z dolarji.

Domačini vam bodo hitro priporočili svojo najljubšo tržnico z ulično prehrano.  
Profimedia

S seboj imejte bankovce manjših vrednosti za napitnine, kupovanje na tržnicah in na podeželju. Kartično plačilo ni vedno mogoče, prav tako v manj turističnih krajih ni bankomatov.

Spomenik Simonu Bolivarju in hotel Colombia v prestolnici. 
Profimedia

Življenje v Panami teče sproščeno, tudi v prestolnici, zato ne pričakujte bliskovitih odzivov na vaše zahteve. Tako kot v večini držav Srednje Amerike je točnost tukaj relativen pojem, restavracijska postrežba je lahko ležerna. Obroki so namenjeni uživanju in lahko trajajo več ur, zato se je pametno čim prej prilagoditi panamskemu počasnejšemu tempu življenja. Upočasnite in se sprostite. 

Panama city daje dom skoraj dvema milijonoma prebivalcem.  
Profimedia

Panamski rumeni taksiji so preprost način za premikanje, vendar se ne pozabite vnaprej dogovoriti za ceno. Taksiji namreč nimajo števcev, uradnih tarif vozniki običajno ne upoštevajo, turistom pa običajno zaračunajo preveč. Domačine vnaprej povprašajte o cenah prevoza s taksiji. Poleg standardnih taksijev je v Panami v uporabi tudi Uber.

Uberji in rumeni taksiji, a se za ceno vožnje raje dogovorite vnaprej.  
Profimedia

Ena prvih stvari, ki jih morate kupiti po pristanku, je zagotovo sprej proti komarjem. Na žalost teh nadležnih žuželk v Panami ne manjka. Ne gre zgolj za srbečico, komarji lahko tudi širijo bolezni, kot je mrzlica denga, zato se zaščitite, zlasti če se odpravljate v džunglo.

Panamski klobuki so najbolj znan izdelek te države in zaščitni znak. 
Profimedia

Tuji obiskovalci morajo vedno imeti pri sebi potne liste, saj jih včasih pregleda policija, vendar je varneje imeti pri sebi fotokopijo ali fotografijo dokumentov, izvirne dokumente pa pustiti nekje na varnem, še piše PunKufer. 

Krepkih 82 kilometrov dolg Panamski kanal, ki povezuje Atlantik in Pacifik, velja za eno od čudes sodobnega sveta.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta