(FOTO) Srhljiv spomin na nepopisno tragedijo: Tako klavrno že 20 let propada zapuščen zabaviščni park

D.Ži
26.01.2024 11:47

Zgradili so ga v dobri veri, da bo zabaval ljudi in oživel zapostavljeno regijo, a temni oblaki so ga spremljali že od samega začetka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rja se zažira v tirnice. Orkan Katrina je v parku povzročil za kar 32 milijonov dolarjev škode. 
Profimedia

V bližini New Orleansa v ameriški zvezni državi Louisiana je pred "nevihto vseh neviht", ki je prišla avgusta 2005 in skupaj z orkanom Katrina za vedno spremenila podobo območja in življenja na njem, obratoval ogromen zabaviščni park, ki ga je nekaj let pred Katrino kupila velika franšiza Six Flags.

Žalosten spomin na nekdanji otroški vrvež.  
Profimedia

Six Flags New Orleans sicer ni bil tako uspešen kot sestrska zabavišča po Ameriki, zato je že na začetku kazalo, da bo negotova usoda tamkajšnjega zabaviščnega parka Jazzland, ki so ga odprli leta 2000, sesula tudi samo veliko franšizo, ki je koncesijo za upravljanje parka kupila za kar 75 let.

Avtomobilčki, v katerih že dvajset let ni nihče sedel. 
Profimedia

Jazzland je bil sprva več kot le zabaviščni park, nanj so gledali kot na svetlo prihodnost ameriškega juga, kot poklon legendam džeza in duhu New Orleansa, kot obljubo boljšega življenja v revni soseski na robu mesta. 

Barve bledijo, park iz dneva dan kaže bolj klavrno podobo.  
Profimedia

O projektu Jazzland se je veliko govorilo, a zdelo se je, da ga nikoli ne bodo realizirali, saj je nastajal skoraj desetletje, ogrožale so ga velike druge franšize v zabaviščni industriji, pa tudi samo močvirje, na katerem je park potem končno zrasel po zaslugi izgradnje ogromnih ploščadi. V prvem letu je dobro uspeval, čeprav ni imel vodnih objektov, podnebje je bilo ekstremno, a park so želeli razvijati in širiti, piše hrvaški portal PunKufer.

Želeli so, da bi park oživel ameriški jug, a usoda je hotela drugače.  
Profimedia

Poslovanje Jazzlanda se je sčasoma poslabšalo, zato so ga prodali podjetju Six Flags za 22 milijonov dolarjev in postal je Six Flags New Orleans. Kljub slovitemu imenu, atrakcijam z liki iz uspešnic produkcije Warner Brothers in Looney Tunes ter nazadnje nadstreški, ki so obiskovalce ščitili pred soncem, se poslovanje ni izboljšalo. Doletela ga je še hujša usoda.

V goščavah najdemo tudi aligatorje.  
Profimedia

Tretji vikend v avgustu 2005 je bil zadnji v sezoni, ko je park sprejel obiskovalce in jim skušal zagotoviti dobro zabavo. Čez nekaj dni je prispelo neurje, ki je do 25. avgusta kulminiralo z orkanom Katrina, tako da se je četrti konec tedna namesto pozdravne table na vhodu v zabaviščni park pojavil napis: "Zaprto zaradi neurja."

Da se parku ne piše prav dobro, je bilo slutiti že ob odprtju.  
Profimedia

Drenažne črpalke v parku so skoraj takoj odpovedale in park je ostal potopljen več kot mesec dni. Vse je bilo uničeno, naslednje leto pa je franšiza sporočila, da ga ne bodo obnovili. Od takrat je park srhljivo zapuščen in nudi dom le še aligatorjem, merjascem, kačam in osam, služi tudi kot kulisa za snemanje grozljivk. Uporabljen je bil kot filmska scenografija za filme Killer Joe, Deepwater Horizon, Jurassic World, PDawn of the Planet of the Apesercy Jackson, Reminiscence, Stolen in druge. 

Zapuščen park nekatere spominja na tistega v ukrajinskem Pripjatu.  
Profimedia

Park je bil odprt le pet let, zaprt je že več kot dvajset. Prizori so klavrni. Rja je zamenjala barve, tiri vlaka smrti so poraščeni s trnjem, iz goščave prežijo aligatorji, srhljiva tišina polni prostor namesto glasbe in krikov zabave, še piše PunKufer.

Vhod v eno od zapuščenih zabavišč.  
Profimedia

Govorilo se je, da bodo park porušili, pred kratkim pa je bilo slišati, da ga bodo prodali podjetju Bayou Phoenix, ki ga namerava spremeniti v športno-rekreacijsko oazo s športnimi igrišči, vodnimi parki, hoteli, restavracijami in trgovinami. A za enkat sameva in propada kot zelo drag spomin na tragedijo in človeško nepremišljenost. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta