(FOTO) Darilo za dedka Mraza ali veliki hot wheels

Vinko Kernc Vinko Kernc
20.12.2022 05:00

Naj bo prednovoletni čas tudi tu malo drugačen. Predstavljamo avtomobil, ki si je na natečaju prizadeval postati osnova za miniaturo večini poznane znamke Hot Wheels. Žal mu ni uspelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ford anglia the misfit: rezultat vztrajnosti in kreativnosti, a tudi znanja in improvoziranja. Ni nujno, da vam je všeč, je pa brez dvoma čudovit izdelek v celem.
Andrew Ferraro

Gre za tri zgodbe, ki se na koncu staknejo v enem avtomobilu. Prva zgodba je o modelu Ford Anglia iz leta 1963. Ni natanko znano, ali je šlo za serijo 105E ali 123E, ki so ju izdelovali istočasno, a je šlo bolj ali manj le za razlike v motorju, kar pa sploh ni pomembno; neki Rob Rashbrook je namreč pred časom za nekaj sto funtov kupil le zadnji del karoserije takšne anglie in pognal drugo zgodbo.

Tako kot večina sestavnih delov in sklopov je tudi notranjost unikatna. Njen čar je v tem, da v celoti odraža dirkaška 60. leta.
Andrew Ferraro

Rob je zadevo predal v roke Michaela Charambousa, ki je očitno človek z veliko domišljije in znanja, človek z dokončanimi projekti in človek, ki si je zaželel imeti ferrari 308 GTS. Da bi ga lahko kupil, je sklenil prej izdelati ali obnoviti nekaj posebnih avtomobilov in s prodajo zaslužiti za ferrari.

Andrew Ferraro

Precej tistega, kar je kupil Rob, je ostalo, vse drugo pa je Michael v stotinah ur izdelal ali kupil drugje. Marsikaj naredi človek, a le nekateri izdelki odprejo usta in oči. Z njegovim projektom se je združila zgodba številka tri: ameriški Mattel ima v lasti tudi znamko Hot Wheels, ki izdeluje zdaj že legendarne miniature avtomobilov, pretežno futurističnih. Od leta 2018 prirejajo natečaj pretežno po ZDA, kjer se predstavijo avtomobili, ki bi želeli služiti kot osnova za miniaturo te znamke.

Andrew Ferraro

Rob je svoje delo posvetil prav temu, saj je bil natečaj tokrat tudi na Otoku. Iz svoje anglie je naredil čudovito stvaritev, tako tehnično kot na pogled. Nekaj kosov je prispevala anglia, nekaj malega tudi hillman imp (1963-76), motor (in pogon) pa je Beemvejev, tisti, ki je poganjal BMW 318is (E30), le da mu je dodal mehansko puhalo Eaton M45 (kakršnega sta imela tudi mini iz leta 2001 in razred C, letnik 1994).

Karoserijo je Michael precej obrezal (skrajšal je denimo vrata in prtljažnik) in preostalo tudi delno spremenil, poznavalci pa pravijo, da je izdelek vrhunski, ker je Michael tudi najmanjšim podrobnostim posvetil vso možno pozornost. Kolikor se vidi s fotografij, gre res za filigranski izdelek, pravijo pa, da je prejel številne nagrade in priznanja na različnih avtomobilskih razstavah.

Anglia hot rod, ki mu lastnik pravi the misfit (neprilagojen), predstavlja tako oblikovno kot tehnično mešanico starega in sodobnega. Platišča iz magnezija znamke BBS, denimo, so od Ferrarija za dirke razreda GT, gume imajo dvojne barvne črte, zadnje luči so Cadillacove letnik 1959, na zadnjem delu strehe je tretja zavorna luč, pokrov prtljažnika se odpira s potegom nosilca registrske tablice, motor je odkrit, prednje pozicijske luči so na stebričku A in špartanski kokpit se zdi kot iz dirkalnika 60. let.

Andrew Ferraro

Lastnik je sicer nekaj časa vozilo uporabljal za dnevne poti, potem pa se je prijavil na britanski natečaj za izbor Hot Wheels. Izmed preko 100 prijavljenih ga je žirija, v kateri je bil tudi legendarni britanski oblikovalec Ian Callum (Ford, TWR, Jaguar), postavila na prvo mesto.

Andrew Ferraro

Navkljub zmagi na britanskem delu natečaja in navdušenju številnih strokovnjakov in ljubiteljev the misfit ne bo postal miniatura hot wheels. In čeprav je bil Michael sprva prepričan, da se od tega izdelka ne bo ločil, je, kot kaže, vseeno prevladala želja po ferrariju. Tako je dal the misfit na dražbo spletnega portala Car & Classic, ki bo trajala do 22. decembra. V času pisanja tega prispevka je bila najboljša ponudba zanj 20 tisoč funtov. Nekdo si bo kupil darilo za Dedka Mraza.

Andrew Ferraro
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta