(FOTO) Globalna preobrazba enajste generacije honde civic

Vinko Kernc Vinko Kernc
09.11.2022 05:00

Od leta 1972 se je zvrstilo že skupaj deset generacij honde civic. Teh 50 let je bogata tradicija, ki pa je hkrati tudi odgovornost. Pri Hondi so tokratni civic Evropi namenili le v hibridni izvedbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Honda civic e:HEV: luči LED so serijske, sledljive pa le v paketu advance, ki prinaša tudi panoramsko strešno okno.
Vinko Kernc

Za civic je v splošnem značilna velikostna preobrazba skozi vseh enajst generacij: leta 1972 je v dolžino meril le 3,4 metra, tokratni pa skoraj 4,6 metra. Skladno s tem je tudi vedno širši in – vsaj pri zadnjih treh generacijah – vse nižji. Danes je širok 1,8 in visok 1,4 metra, pri tem pa je zanimivo, da se prtljažnik z leti manjša: deveta generacija je ponujala 477 litrov, deseta (kljub za 20 centimetrov večji dolžini) 478, tokratna pa, tudi na račun hibridizacije, le še 410 litrov.

Notranjost je znatno bolj ''tehničnega'' videza, navdušujejo pa število, kakovost in haptika stikal ter duhovito zasnovane zračne reže.
Vinko Kernc

Tokratno generacijo so sicer v ZDA dobili že lani poleti, Evropa pa z njo zamuja za dobro leto. Že dolgo globalni civic je sicer na voljo s številnimi (bencinskimi) motorji, zvečine so ti 1,5-litrski, na nekaterih trgih pa tudi 2-litrski, in z izjemo enega motorja so vsi prisilno polnjeni. Toda Evropi so, kot rečeno, namenili en sam pogon. Gre za hibridni sklop, ki je tudi del omenjene preobrazbe, saj civic doslej (še) ni bil na voljo s takšnim pogonom.

Vinko Kernc

Na novi platformi nastala 11. generacija je od prejšnje med osema zrasla za 35 milimetrov, v dolžino za 31, v višino pa je je za 27 milimetrov manj. V notranjosti naj bi na zadnji klopi pridobila 35 milimetrov več kolenskega prostora, pravijo pa, da je zdaj izboljšana tudi vidljivost izza volana.

Vinko Kernc

Pred voznikom in sovoznikom je vse novo: armaturna plošča (oblika), volanski obroč, sedeža, vratne obloge, seveda pa tudi tehnika. Tu še posebno izstopajo zračne reže v obliki satovja, katerim za spreminjanje smeri zraka in za uravnavanje količine zraka služijo natančno izdelani vzvodi tehničnega videza, sicer pa so (že dolgo digitalni) merilniki zdaj bolj klasičnega videza, večji osrednji zaslon je zdaj štrleč in tudi stikala od vratnih oblog do volanskih prečk so povsem drugačna.

Vinko Kernc

Pri Hondi še zlasti izpostavljajo ergonomijo in haptiko elementov upravljanja, izboljšano zračenje in boljše materiale ter tišjo notranjost z manj tresljaji. Delno ima za slednje zaslugo tudi v vseh komponentah izboljšano podvozje, iz tega izhajajoča tehnika pa se ponaša še z izboljšanim volanom, z večjo karoserijsko togostjo, z manjšo maso (motorni pokrov je, denimo, aluminijast) in posledično z boljšo vodljivostjo.

Tri dosedanje motorje (bencinska 1.0 93 kW in 1.5 134 kW ter dizelski 1.6 88 kW) zamenjuje hibridni pogon bencinskega in dveh elektromotorjev. V osnovi gre za zaporedni hibrid, pri katerem pogonu služi le elektromotor moči 135 kilovatov. Nov, 2-litrski bencinski stroj s podaljšano ekspanzijo (Atkinson) in z neposrednim vbrizgom zmore 105 kilovatov in je namenjen le polnjenju baterije oziroma pogonu generatorja, ki proizvaja električni tok za pogon elektromotorja. Le v skrajnih primerih pri hitri vožnji po avtomobilski cesti lahko bencinski motor neposredno poganja kolesi. Zanimivo je, da ima pogonska baterija kapaciteto le 1,05 kilovatne ure.

Vinko Kernc

Ker je torej pogon en sam, vključno z menjalnikom, so v slovenskem ceniku zgolj tri različice, ki se razlikujejo po opremljenosti. Najcenejši elegance stane 34.210 evrov, sport je za poldrugi tisočak dražji, advance pa stane 39.010 evrov. Pri tem je varnosti paket skoraj v celoti serijski, oprema v splošnem bogata, za doplačilo pa sta na voljo le kovinska ali biserna karoserijska barva. S pri njih sklenjenim financiranjem bo cena za dva tisočaka nižja, letos pa naj bi pri nas prodali okoli 40 novih civicov.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta