(FOTO) Skrivnostna vasica, v kateri so nekoč lovili in mučili čarovnice, še danes jemlje dih s svojo nenavadno zgodbo

D.Ži
25.10.2023 10:07

Ko je zaradi slabega vremena in kilave letine v 16. stoletju nastopila lakota, so zanjo okrivili revne vaščanke, ki so se ukvarjale z nabiranjem zelišč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Triora ima lep razgled in mračno zgodovino. 
Profimedia

Na severozahodu Italije, nedaleč od Genove, se nahaja Triora, kraj, ki je nekoč imel pomembno obrambno funkcijo, danes pa privablja številne obiskovalce. S pogledom na dolino Argentina, nad katero se dviga 765 metrov visoko, je Triora vojaško moč skozi zgodovino dolgovala svojim trdnjavam. Znana je bila tudi po mlinih, ki so nekoč mleli kostanj in pšenico, bilo naj bi jih kar 23.

Prijeten trg v središču kraja, kot nalašč za pitje kave. 
Profimedia

V Triori ne manjka čudovitih cerkva s freskami in drugimi umetninami. Več o zgodovini tega območja lahko obiskovalci izvejo v etnografskem muzeju, ki hrani predmete, povezane z ligursko tradicijo, če se odločite iti po sledeh preteklosti, pa boste odkrili, zakaj Triori pravijo tudi mesto čarovnic.

V Triori lahko kupite tudi spominke ali izdelke lokalne pridelave.
Profimedia

Ko je v 16. stoletju zaradi slabega vremena in kilave letine nastopila lakota, so se prebivalci Triore odločili najti krivca in ugotovili, da takšno nesrečo lahko povzročijo samo čarovnice.

Spomenik eni od nesrečnih "čarovnic"
Profimedia

Pri tem so ciljali na revne ženske, ki so poznale ljudsko medicino in zdravilne rastline. Inkvizitorji so izbrali 20 žensk in jih mučili, dokler niso priznale, da se ukvarjajo z magijo, in razkrinkale še več sovaščank ter enega mladeniča.

Mračni dobi preganjanja čarovnic je posvečen muzej.
Profimedia

Lov na čarovnice je trajal dve leti, smrti so bile številne, sojenja pa so se končala tudi z zaporno kaznijo in po nekaterih virih celo natikanjem na kole. K lovu na čarovnice so pripomogli tudi prepiri in zamere družin, ki so druga drugo obrekovale z lažnimi obtožbami, dekleta in žene pa je zaradi tega doletela grozljiva usoda, piše portal PunKufer.

S Triore se odpira pogled na Argentinsko dolino. 
Profimedia

Zgodovinskim sledem "čarovnic" v Triori lahko sledite z ogledovanjem predmetov v muzejih, pa tudi med avgustovskim festivalom, ko po ulicah korakajo zamaskirani domačini.

Inkvizitorjev in čarovnic ni več, prijazni domačini pa vas z veseljem pogostijo. 
Profimedia

Če imate radi festivale in kostanj, vam bo Triora všeč tudi v oktobru, ko priredijo praznik kostanja v čast jesenskemu plodu, zahvaljujoč kateremu so prebivalci preživeli v težkih časih.

Ena od starih skrivnostnih triorskih uličic. 
Profimedia

Zanimivo mesto na severozahodu Italije privablja tudi kolesarje, planince in rekreativce vseh vrst, saj se nahaja v bližini najvišje gore v regiji Monte Saccarello, pa tudi nedaleč od Ligurskega morja, še piše PunKufer.

Vzdušje v kraju je danes zelo italijansko šarmantno, prav nič inkvizicijsko. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta