(FOTO) Težko življenje na severu: V tem čudnem kraju je prepovedano imeti mačko ali umreti

D.Ži
30.09.2022 10:16

Dobrodošli na Longyearbyenu, kraju, ki je tako mrzel, da v njem niti trupla ne razpadejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če ste bolj zmrzljive sorte, vas bo zazeblo že ob branju. Pustolovci, ki vas sever magično privlači, pa boste zastrigli z ušesi. Predstavljamo vam Longyearbyen, eno najsevernejših mest na svetu, kjer približno dva tisoč prebivalcev živi v ekstremnih razmerah. In severni medvedi nikoli niso zares daleč.

Housing in Longyearbyen and capital of Spitsbergen, Svalbard, with an old coal lift in the background.,Image: 242759500, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Longyearbyen se nahaja na norveškem otočju Svalbard v Arktičnem oceanu, na otoku Spitsbergen in je zaradi svoje lege in nenavadnosti ena najbolj zaželenih norveških turističnih destinacij.

Profimedia

Čeprav se sliši nenavadno, so mačke na Svalbardu prepovedane, in to iz ekoloških razlogov ... Zaščitili bi radi lokalno favno, torej življenje lokalnih ptic, ki živijo v izoliranem ekosistemu in jih je tako ali tako malo. Mačke so tako postale prepovedani hišni ljubljenci.

Profimedia

Bojda je nekoč nekomu uspelo na otok pretihotapiti mačko, a o tem ni znanega prav veliko. Več vam bodo ob obisku povedali domačini, piše portal Punkufer.hr.

Od leta 1950 se v tem mestecu uradno "ne sme umreti", torej biti tam pokopan. Gre za zakon, ki je bil sprejet po ugotovitvi, da tam zakopana trupla ne razpadejo. V arktičnih razmerah in ekstremnem mrazu ostanejo ohranjena, zato so v truplih pokojnikov našli tudi virus španske gripe. Telo, v katerem je bival omenjeni virus, je bilo pokopano leta 1918, znanstveniki pa so ta primer odkrili leta 1998.

Profimedia

Tiste, ki so zelo bolni in se jim bliža konec, iz kraja odpeljejo, tako da svoje zadnje dni preživijo v drugem delu Norveške, žaro pa je po smrti mogoče hraniti na pokopališču v Longyearbyenu.

Zaradi geografske lege je sonce v Longyearbyenu videti nekoliko drugače kot drugod po svetu. Na Svalbardu so le trije letni časi: polarno poletje, polarna zima in sončna zima. V obdobju od novembra do februarja ni sonca, pojavi pa se polarni sij. Sonce se pokaže v začetku marca, ko v mestu pripravljajo tudi solfestuk, praznovanje v počastitev tega veselega dogodka. Od takrat pa do maja traja obdobje sončne zime. Od maja do septembra je čas polarnega poletja in tako imenovanega polnočnega sonca, ki nevajenim otežuje spanec.

Profimedia

Glede na vremenske razmere in sneg avto tam ni najbolj praktično prevozno sredstvo. Snežni skuterji so veliko enostavnejša rešitev, še posebej v zimskih mesecih. Tako pomembni so, da jih je več kot prebivalcev. Vožnja in snežna tura, na kateri lahko občudujete svet ledenih gora, nekdanjih lovskih skrivališč, ledenikov in arktičnih živali, je na voljo v sklopu turistične ponudbe. Poleg vožnje s skirojem se lahko preizkusite tudi v vožnji s pasjo vprego.

The town Longyearbyen, capital of Svalbard, Spitsbergen, Norway,Image: 143672887, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Povprečne poletne temperature na Svalbardu se gibljejo med 3 in 7 stopinjami Celzija, povprečne zimske temperature pa med -13 in -20. Najvišja doslej izmerjena je 21,3, najnižja pa -46,3 stopinje. Do Longyearbyena lahko priletite z letalom iz Osla, potujete pa približno tri ure.

Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta