(FOTOREPORTAŽA) New York: Mesto presežkov, prestižnih trgovin in neštetih možnosti

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
02.11.2022 06:00

Če kakšne stvari ne moreš najti v New Yorku, potem ne obstaja, pravijo. Bo že držalo, in to ne le za kaj posebnega v garderobni omari, ampak tudi za ogled kakšnega vrhunskega muzeja, predstave, koncerta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na New York z Ellis Islanda
Tanja Fajnik Milakovič

Prvič sem bila v New Yorku le en dan, na poti na Zahodno obalo ZDA. Drugič pozimi, konec januarja. Nazadnje maja letos. Tokrat dva tedna in spet je zmanjkalo časa za vse, kar sem načrtovala ogledati si v tem več kot osemmilijonskem mestu, ki je že več kot stoletje eno najpomembnejših trgovskih in finančnih središč. Je tudi eno od svetovno vodilnih mest na področju politike, izobraževanja, zabave in mode.

Kip svobode na Liberty Islandu
Tanja Fajnik Milakovič

Kip svobode, Ellis Island in High Line

Številne soseske in spomeniki v tem mestu so znani po vsem svetu. Med njimi Kip svobode na Liberty Islandu, ki ga ne morete spregledati in je vedno uvrščen na seznam obveznih ogledov v NYC. Nič manj zanimiv ni sosednji Ellis Island, kjer je v nekdanjem uradu za priseljence danes nacionalni muzej priseljevanja. Tukaj je bila za priseljence, ki so konec 19. in v začetku 20. stoletja množično prihajali z ladjami z vseh koncev sveta, tudi Evrope, vstopna točka v obljubljeno deželo. Najprej je bilo treba zadostiti vsem kriterijem, tudi zdravstvenim, da so dobili zeleno luč za vstop v New York. Danes v tem muzeju prostovoljno delajo številni potomci teh priseljencev, ki vam bodo povedali neprecenljivo zanimive zgodbe. Vsekakor pa si vzemite čas za ogled muzeja. Vstopnico za Ellis Island lahko kupite v paketu z vozovnico za ladjico do Liberty Islanda.

Ena najbolj pogosto fotografiranih vedut mesta, s stolpnicami Financial Districta z brooklynske strani East Riverja.
Tanja Fajnik Milakovič

Z Ellis Islanda je čudovit pogled na Manhattan. Najbolj poznan predel Velikega jabolka, kjer najdete vse tiste znamenitosti, zaradi katerih vas je New York privabil. O njih ste brali v romanih, jih gledali v filmih in jih občudovali na vseh fotografijah tega mesta. Centralni park, Peta avenija, hotel Plaza, Guggenheim, Times Square, Ground Zero, Kitajska četrt, Little Italy, Finančna četrt, Empire State Building, Rockefeller Center. Mimogrede, slednji z vrha ponuja po mojem veliko boljši pogled na mesto kot Empire State Building. Tukaj je seveda tudi gledališko okrožje Broadway, kjer si je treba ogledati vsaj eno od predstav. Pa Trumpova stolpnica, veleblagovnica Macy's, številni muzeji in galerije. Za vsak okus se kaj najde. Obvezen je tudi ogled ene novejših znamenitost mesta - High Line. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je po zahodni strani Manhattna potekala železnica, po kateri so vozili meso v hladilnice in tovarne v območju, imenovanem Meatpacking District. Po desetletjih propadanja so nekdanjo železnico preuredili v park, ki je postal priljubljeno sprehajališče Newyorčanov in turistov. Sprehod po tem nenavadnem parku, kjer na stare čase spominjajo zarjavele tračnice, ki so jih ohranili, je svojevrstno doživetje s prekrasnimi razgledi na mesto. V devetdesetih so tukaj začele rasti trgovine alternativnih modnih oblikovalcev, številni lokali, restavracije in galerije, zaradi česar je revija New Yorker razglasila Meatpacking District za najbolj modno in trendovsko newyorško četrt, ki je postala zanimiva tudi za arhitekturne sladokusce.

High Line je zanimiv tudi za arhitekturne sladokusce.
Tanja Fajnik Milakovič
Brooklynski most ima prav posebno mesto med newyorškimi mostovi. Prepešačite ga, ne bo vam žal.
Tanja Fajnik Milakovič

V Centralni park in vrhunske muzeje

Posebnost New Yorka je tudi ta, da ga lahko obiščete v vseh letnih časih in brez skrbi, imeli boste kaj početi, ne glede na vreme, ki zna biti zelo muhasto in spremenljivo. Tudi strupeno mrzlo zaradi vetrov, zlasti pozimi. Doživite lahko tudi snežni metež, ki ohromi mesto, znano po tem, da nikoli ne spi. Vsak letni čas ima svoj čar. Tudi v Centralnem parku, ki je po zaslugi filmarjev eden najbolj znanih parkov na svetu in ena redkih poceni stvari na Manhattanu, je živahno tako pozimi kot poleti. Newyorčani in turisti ga radi obiskujejo. Tukaj vidite vse, od sprehajalcev, tekačev, kolesarjev, veslačev do glasbenikov in tistih, ki si v parku naredijo kar piknik ali berejo knjigo. Ko v New Yorku zapade sneg, gneča v parku ni nič manjša. Takrat se tukaj drsajo, sankajo, kepajo in tečejo na smučeh. Centralni park med betonskimi stolpnicami je prava oaza za Newyorčane. Če ga boste želeli prehoditi peš, boste morali narediti zavidljivo število kilometrov, saj se razprostira na kar 843 hektarjih. Vmes pa poiščite Belvedere Castle, The Pond, Bow Bridge in Gapstow Bridge. In seveda Strawberry Fields v osrednjem parku kot spomin na pevca Johna Lennona, ki so ga tragično umorili pred apartmaji Dakota tik ob zahodni strani parka. Pri mozaiku Imagine boste zagotovo imeli priložnost slišati to Lennonovo pesem iz leta 1971. Živeti v eni izmed stolpnic ob Centralnem parku je pravi privilegij, za katerega je treba zelo globoko seči v žep.

Centralni park je priljubljen tudi med veslači.
Tanja Fajnik Milakovič

Tukaj so tudi številni muzeji. Denimo na vzhodni strani Metropolitanski muzej. Sicer pa je v New Yorku toliko zanimivih muzejev, da bo selekcija zelo težavna. Ker sem v Guggenheimu in Ameriškem naravoslovnem muzeju, ki sta običajno na vrhu seznama turistov, že bila, sem tokrat izbrala pred časom obnovljeni Muzej moderne umetnosti (MoMA). Tukaj lahko občudujete originale van Gogha, Picassa, Moneta, Dalija, Fride Kahlo ... In še zanimivost, MoMA ima v svoji stalni zbirki industrijskega oblikovanja tudi slovenski izdelek. Stol Rex, ki ga je leta 1957 oblikoval slovenski arhitekt Niko Kralj in je bil včasih obvezno pohištvo v marsikateri slovenski dnevni sobi.

Živeti v eni od stolpnic ob Centralnem parku je pravi privilegij, za katerega je treba zelo globoko seči v žep.
Tanja Fajnik Milakovič

Pobegnite v Hoboken, sprehodite se po Peti aveniji

Če pa se boste naveličali newyorškega vrveža in stolpnic, sedite na podzemno železnico in se zapeljite čez reko Hudson iz centra Manhattna v Hoboken. Mestece v New Jerseyju je tudi rojstni kraj Franka Sinatre. Orkan Sandy je leta 2012 ta kraj v celoti poplavil in najhuje prizadel. Ljudje so ostali brez domov in podjetij. Obnovili so ga in danes velja za eno najbolj vznemirljivih majhnih mest v ZDA. Sprehodite se po mestni obali, raziščite pomole in se ustavite na pomolu A, ki se razteza tako daleč proti Manhattnu, da boste imeli občutek, da lahko tja kar plavate. Ali pa si preprosto oddahnite in lezite v travo na pomolu C. Ne boste edini. V mestu boste med številnimi restavracijami in bari, domačini pravijo, da imajo svetovni rekord v njihovem številu na kvadratno miljo, zagotovo našli pravega zase. Hoboken je znan tudi po številnih majhnih trgih z glasbo v živo.

Pekarna Magnolia, kamor sta na tortice zahajali tudi Miranda in Carrie iz Seksa v mestu.
Tanja Fajnik Milakovič

In seveda se boste vrnili na Manhattan in si zagotovo privoščili še sprehod po pregrešno dragi Peti aveniji, ki je glavna prometna žila tega velemesta in povezuje Manhattan s predelom Bronx. To je najdražja ulica na svetu, ki jo mnogi imenujejo tudi Modna avenija. Znana je po množici trgovinskih verig, prestižnih veleblagovnic in butikov najbolj priznanih modnih oblikovalcev. Tukaj se boste prepričali, da drži pregovor: Če kakšne stvari ne moreš najti v New Yorku, potem ne obstaja. Lahko si ogledate tudi kakšno košarkarsko tekmo NBA v Madison Square Gardnu. Morda vas premamijo slastne tortice in pecivo v pekarni Magnolia, kamor sta zahajali tudi Miranda in Carrie iz Seksa v mestu. A pazite, več jih je, tista prava je na West 11th Street. Ali pa preprosto sedete na stopnice na Times Squaru in opazujete množico. Zagotovo ne boste spregledali tudi golega kavboja, ki že leta zgolj v spodnjicah, kavbojskih škornjih in s kavbojskim klobukom na glavi ter kitaro zabava ljudi. Tudi kadar sneži.

Na Times Squaru boste navkljub večni gneči težko spregledali golega kavboja, ki že leta zabava ljudi s svojo kitaro. Tudi kadar sneži.
Tanja Fajnik Milakovič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta