Igrajte se z barvami sten v otroški sobi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
29.08.2018 03:20

Ureditev otroške sobe zahteva veliko domišljije in ustvarjalnosti. Poleg vsega potrebnega pohištva je treba nameniti velik del pozornosti izbiri barv, da bi bila soba hkrati živahna za igranje, stimulativna za učenje in pomirjujoča za počitek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Otroške sobe so odlične za igro z barvami. Otrokom so všeč žive in drzne barve ter edinstveno opremljene sobe, saj se odlično ujemajo z njihovo živahnostjo. Čeprav je treba tudi tukaj biti pozoren, saj lahko preveč drznosti, kar zadeva barv, doseže nezaželeni učinek. Najbolje je, če se odločite za kombinacijo drznih odtenkov z bolj umirjenimi, kar bo ustvarilo sobo, kjer bo vaš otrok poln energije čez dan in hkrati dovolj sproščen pred spanjem. Seveda je pomembno izbrati ustrezne barve. Pri izbiri vključite otroka in upoštevajte njegove želje. Naj vam pomaga izbrati barve in ustvariti prostor, kjer preživi največ prostega časa. Najboljša otroška soba je prostor, ki raste z otrokom in mu v vsakem obdobju odraščanja daje zavetje, spodbuja domišljijo in budi željo po ustvarjanju, razmišlja arhitektka Mojca Berhtold. "Pri opremljanju otroške sobe se je treba zavedati, da za dobro sobo ne potrebujemo veliko denarja, temveč premišljene ideje in predvsem vključitev otroka v proces opremljanja. Naj si otrok sam ustvari svoj svet v malem."

Skrb za zdravje in okolje

Za otroško sobo izberite le naravne ter okolju in ljudem prijazne materiale. Lesene površine naj bodo premazane z nestrupenimi zaščitnimi barvami in premazi. Zibelka ali posteljica naj bosta narejeni iz pravega lesa; izogibajte se pohištvu iz vezanih plošč, ki v zrak še dolgo po proizvodnji spuščajo škodljivi formaldehid. Naravne naj bodo tudi stenske barve.

Modra barva je klasika za fantovsko otroško sobo, ki pa jo danes vse bolj nadomešča nežnejša zelena barva v kombinaciji z drugimi barvnimi odtenki.
Shutterstock

Večna klasika z dodatki

Barve za malčkovo sobo izberite premišljeno. Rožnata je ena najpogostejših barv, ko gre za izbiro barve za deklico. Morda se sliši klišejsko, vendar je tudi zares ena najbolj priljubljenih na seznamu barv mlajših deklic. Kljub temu ne pretiravajte s to barvo, saj lahko hitro deluje preveč osladno. Raje se odločite za kombinacijo z nevtralnimi barvami, ki bodo omilile denimo rožnate stene. Rumena v kombinaciji z roza denimo po besedah Kobalove navdušuje deklice, v kombinaciji z modro pa naredi prostor razgiban in bolj topel.

Pustite otroka, da izrazi umetnika v sebi in pomaga pri barvanju sten.
Shutterstock
Vzorci v sobi za malčka so vedno dobrodošli, mlajši se navdušujejo nad živalskimi motivi, nekoliko starejšim otrokom pa so všeč junaki iz risank in filmov.
Shutterstock

Za najmlajše

Nežni pasteli so primerni predvsem za zelo majhne otroke, saj delujejo pomirjujoče in sproščujoče. Kombinirajte jih z belo ali z nevtralnimi odtenki, če želite, pa z drznejšimi odtenki živih barv, vendar bo takrat soba delovala bistveno bolj živahno.
Nikar ne zanemarite moči nevtralnih odtenkov ter črne in bele barve, saj te lahko dodajo drugačne razsežnosti, kot jih običajno pričakujete, ko gre za urejanje otroške sobe. Lahko se odločite za sobo v nevtralnih odtenkih, za popestritev pa uporabite dodatke v želenih barvnih odtenkih. Posteljnina, preproga in zavese v eni izmed bolj živih barv bodo takoj popestrile vsako otroško sobo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta