(KOMENTAR) Dirka po Sloveniji na višji nivo

Uroš Gramc
14.06.2021 21:05
Sanjsko se je razpletla 27. dirka po Sloveniji, zmage so padale na vseh koncih in krajih. Tadej Pogačar je prepričljivo pobral glavno nagrado, vse majice so končale na plečih naših kolesarjev, incidentov ni bilo, v svet je šla slika srčnih in nasmejanih navijačev ter čudovite pokrajine, tujci pa so tudi pobrali nekaj drobtinic, da ne bi kdo komu očital, da je bila konkurenca skromna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Saj odkar sta v karavani Primož Roglič in Tadej Pogačar, slednje ne drži več. Vsako obdobje ima sicer svojo zgodbo, toda zdaj lahko pride k nam kdorkoli, pa ni strahu, da ne bi zmagali. In pri tem nismo ošabni. Visoko sta postavila letvico ne le vsem naslednikom, ampak tudi sebi, toda aktualni šampion Toura je upravičil status nespornega favorita številka ena. Če mu kdo očita, da je to storil prezgodaj in da je bila druga polovica dirke dolgočasna, že išče dlako v jajcu. Mladi gorenjski superjunak (in z njim vse moštvo Emiratov) je z odliko opravil delo. Včasih smo si lahko le želeli, da si naši asi ne bi lomili zob na Jakobu Fuglsangu, Vincenzu Nibaliju in drugih, tudi Diegu Ulissiju ter Rafalu Majki, ki sta danes - Pogačarjeva pomočnika.

Pozitivno pri vsem je tudi, da nivoja Pogačarja in Rogliča pa Bahraina - kot ekipe z močnim slovenskim pridihom v svetovni seriji - prireditelji ne smatrajo kot nedosegljivega, ampak lovijo razkorak do najboljše organiziranih in najvišje rangiranih dirk, čeprav s precej tanjšo denarnico. In da mesta pod žarometi ne vzamejo samoumevno, ampak kot izziv, s čimer prehajajo na višji nivo, za seboj pa vlečejo še vse okrog (kolesarje, klube, sponzorje itd.). V Adrii Mobil jim je uspelo še s Kristjanom Hočevarjem, ki je kot lastnik bele majice najbolj izpostavljen predstavnik prihajajočega rodu, in morda še s kom, tako vzgajajo naslednike zdajšnjih zmagovalcev.

Uspeva jim tudi pri animaciji gostiteljev etap, ki v kolesarstvu vidijo promocijski impulz, turistični sektor je med nosilnimi stebri, spet Pogačar in Roglič ključna ambasadorja. Navijači so vitalen del zgodbe, mnogi so že obiskali Tour, Giro in druge dirke ter se naučili, kako se tej reči streže. Tista predlanska zaušnica Kolumbijca je očitno zalegla, Sveta gora je bila tokrat v kraljevski etapi kot sloviti francoski prelaz Alpe d'Huez. A tudi drugod so se izkazali, od Ptuja, Rogaške Slatine do Celja, Brežic ... so vihrale slovenske trobojnice, navijaštvo v kolesarstvu se vse bolj izraža kot element utrjevanja nacionalne identitete. Pa še kot priročen način, kako čez hude in čudne čase. Slovenska pentlja je preživela epidemijo in novim časom naproti stopila brez prask.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta