Martin Krpan zaživel v risanki

Ajda Perme
10.10.2017 06:55
Letos mineva sto let od prvega izida slikanice z znano povestjo Frana Levstika, ki jo je ilustriral Hinko Smrekar. Okroglo obletnico so pri Mladinski knjigi počastili z jubilejno izdajo slikanice s Smrekarjevimi ilustracijami. Martin Krpan pa je letos prvič zaživel tudi v čisto pravi risanki. Za zdaj sta za njeno javno predvajanje potrjena dva datuma v oktobru, in sicer 7. oktober v sklopu 8. Festivala mediteranskega filma v Piranu in 28. oktober v Kinoteki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V risanki slišimo tudi glas Klemna Klemna, ki je z rezgetanjem oživil večino konjev in kobil.
prod. ekipa Strup

Iz predstave v risanko

Janeza Bugerja
“Ker je bilo ogromno dela vloženega v omenjeni video, smo si zaželeli narejeno nadgraditi v čisto pravo risanko. Odločili smo se, da prenovimo vse - izgled likov in scenografije, vsebino in s tem posledično dinamiko dogajanja,”
Viva Videnović
Natan Esku
Toneta Kralja
Stvari si večinoma predstavljam v svoji luči, zato sem kaj hitro prišel do likovne podobe karakterjev, večji izziv je čakal ekipo, kako tehnično izpeljati celoten projekt. Naš Krpan je sodobna risanka, prav tako karakterji in pristop k animaciji. Zanimal nas je kontrast med arhaičnim besedilom ter novodobno likovno podobo, tako smo hoteli približati zgodbo današnji mladini.”

Sol ali razstrelivo?

Sebastijan Cavazza
“Ima neustrašno kmečko pamet in se ne pusti potlačiti oblastem. Vedeti moramo, da je Krpan takrat švercal med Italijo in Avstro-Ogrsko. Priti do Trsta ali do Ljubljane po snegu, z otovorjeno kobilo, ni bil tak mačji kašelj. Sploh če si v tovoru skrival prepovedano blago. Sol naj bi bili takrat kupovali v Kopru, Trstu ali Cerknici. Avstrija ni dovoljevala kupovati in prodajati soli, pa tudi glede domače tržaške je odpravila monopol in uvedla prosto trgovino šele leta 1819, zato so sol do takrat tihotapili, pri čemer je večkrat prihajalo do spopadov med tihotapci ter mitničarji in nadzorniki.”
Nejc Saje
“Karkoli bi šlo v promet, vendar bi pazil, da bi ostal svoboden.”

Za mlado in staro

”Projekcija, ki smo jo imeli v domu za starejše občane v Kranjski Gori, je požela pravo navdušenje,”
“Risanka bo začela svojo pot po festivalih in videli bomo, ali se bo morda katera od televizijskih hiš iz sosednjih držav odločila in sinhronizirala Martina Krpana.”
Hinka Smrekarja
“To je pa ja lik, ki kliče h risanki! Bolj čudno je, da se ga nihče ni lotil že prej!”
Članek je bil objavljen v reviji STOP.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta